keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Jotunia nuorille

Teksti: Oona Oinonen 9f
Kuvat: Riina Suvela 9f

Maria Jotunin kirjailijaseura vierailulla

Perjantaina 5.9. oli ilmaisutaidon luokassa hiiskumaton hiljaisuus, kun joukko lukion ilmaisutaitolinjan ja  yläkoulun oppilaita kuunteli keskittyneesti Maria Jotunin tekstejä. Monologien tulkitsijoina toimivat Eeva-Liisa Haimelin ja Mona Kortelampi. Reunoilla istui muita arvovaltaisia vieraita: Kaija Siikala, Leena-Maija Hurme, Heidi Krohn, Tiina Rinne, Tekla Raekallio, Marja Aaltonen-Eloranta, Mauri Heikkilä ja Seppo Koivula. He olivat käymässä koulullamme, jotta voisivat tehdä Jotunin tekstejä paremmin tunnetuksi nuorten keskuudessa. Tämä ja tiedon kerääminen kuuluvat Maria Jotuni -seuran tärkeimpiin tehtäviin.

 - Maria Jotuni on jäänyt Minna Canthin varjoon, vaikka hänen tekstinsä ovat näyttelijälle
hyvin monikerroksisia, kertoivat helsinkiläiset Jotuni-seuran aktiivit.

Kuopiossa 1800-luvulla elänyt Jotuni sai oman nimikkoseuran vuonna 2009. Helsinkiläinen seura oli vierailemassa Kuopiossa teatterin uuden Maria-näyttämön tiimoilta. He kävivät vierailuilla kouluilla ja tapaamassa kuopiolaisia.

Seuran jäseniä kiinnostaa, mitä kuopiolaiset nuoret ajattelevat Jotunista. Kävikin ilmi, etteivät paikalla olleet oppilaat olleet vielä lukeneet Jotunin tekstejä. Lukion äidinkielen lehtori Tarja-Tuulikki Lumikari kuitenkin vakuutti, että kirjailijaa käsitellään vielä lukuvuoden aikana. Seuran jäsenet ilahtuivat tästä, sillä heidän mielestään Jotunin tekstit ovat monikerroksisia ja vaikka eivät heti iskisikään, ne voivat olla ajankohtaisia myöhemmin.

Ihminen ei ole muuttunut noista ajoista, vaikka ympäristö onkin, he muistuttelivat. Tärkeää teksteissä on muistutus siitä, että pitää elää ihmisenä ihmisten keskellä.

8A haluaa muutoksia!

Teksti:8a-luokan oppilaat

Painavaa sanaa ja kaverikommentteja

8a kirjoitti äidinkielen tunnilla mielipidekirjoituksia. Jokainen sai valita itse aiheensa. Valmiit kirjoitukset kiersivät oppilaalta toiselle, jolloin jokainen sai myös kommentoida luokkatoverinsa ajatuksia. Kirjoitukset sai kirjoittaa omalla nimellä tai nimimerkillä. Tässä joitakin tekstejä ja niille kirjoitettuja kommentteja:


Merkkivaatteiden ja -asusteiden hinnat ovat liian kalliita
Nykynuoret ovat hurahtaneet kaikenlaisiin merkkivaatteisiin ja -asusteisiin. Esimerkiksi merkit Hollister, Converse ja Abercrombie ovat nykyään suosittuja.

Merkkivaatteet ovat liian kalliita, vaikka ne ovat yleensä vain t-paita, jossa lukee kyseisen merkin nimi. On pakko myöntää, että onhan ne joskus ihan kivoja, mutta 24 euroa t-paidasta on kyllä aika paljon! Samanlaisen saa vaikkapa H&M:ltä 5 eurolla.

Minusta olisi reilua, jos alle 17-vuotiaat saisivat vaikka -20% alennusta vaatteista, koska hehän eivät käy töissä tai missään, ja rahat vaatteisiin pitäsi repiä jostain 5 euron viikkorahasta ja vanhemmilsta kinutuista pikkuhiluista.
Lumipallo  

Olen aivan samaa mieltä. Loistavasti ilmaistu. Varsinkin tuo -20% alennus.

Toisaalta monet nuoret saavat rahansa vanhemmilta, joten -20% on aika paljon... Mutta totta, merkkivaatteet   ovat turhan kalliita :)

Osittain samaa mieltä, mutta ottakaa huomioon, että se H&M:n paita ei ole aina se laadukkain...

Noh, itse en merkkivaatteista ollenkaan välitä.

Nimi maksaa.



Jännitystä myös nuoremmille
Minun mielestäni elokuvien ikärajat ovat liian korkealla, jos ajattelee meitä 13 - 15 -vuotiaita. Ikärajarajoitukset pitäisi olla S, K7, K13 ja K18.

Olen itse katsonut sarjaa, joka on K16 eikä se ole ollut pelottavampi kuin jotkut K13-elokuvat ja -sarjat. Ei ne K16-leffat edes ole pelottavia! Ne, jotka ikärajarajoituksia laativat, ovat aikuisia, eikä niitä 13 - 16 -vuotiaita, joihin ikärajarajoitukset oikeasti pätevät. Ja kaikkien aikuisten mielestä kaikki elokuvat, joissa on vähän enemmän väkivaltaa, ovat heti K16.

Jotta meidän 13 - 15 -vuotiaiden ei tarvitsisi odottaa noin 1 - 3 vuotta, että näemme jonkun tietyn elokuvan, joka sattuu olemaan juuri K16, ikärajarajoitus K16 pitäisi laskea K13:een. Ei ole reilua, että me jännitystä rakastavat nuoret emme saa mennä elokuvin katsomaan K16-elokuvia, vain koska olemme pari kolme vuotta nuorempia!
Ikärajat alemmas

Hyvä kirjoitus, mutta katoppa ensin Pussipääelokuva joka on K16 :)

K16 elokuvasta vähennetään 3 vuotta kun sen katsoo aikuisen kanssa.

Olen eri mieltä asiasta.

Katsot asiaa omalta kantiltasi! Jotkut 14 veet kestävät K16 leffat, mutta ei kaikki. Näen leffojen ikärajat enemmänkin varoituksena! Muuten kantasi on kyllä loistava.

Nimimerkki viikon traumat, tiedän mistä puhut!:) Mutta se on ärsyttävää, että en pysty välttämättä katsomaan kaikkia elokuvia, koska niissä on juuri se K16-merkki.

 
Nuorten tupakoinnille täytyy tehdä loppu!
Vanhempien ja opettajien täytyisi puuttua alle 18-vuotiaiden lasten tupakointiin kovemmin ottein. Välitunneilla lapset painuvat koulun rajojen ulkopuolelle polttamaan, eikä kukaan puutu asiaan, vaikka se on kielletty laissa.

Haluavatko nuoret oikeasti pilata terveytensä tuolla tavalla? Haluavatko nuoret saada riskin sairastua vaikka keuhosyöpään koko loppuelämäksi? Säälittävää! Miksi aikuiset eivät aseta tälle rangaistuksia, jos tietävät tai edes epäilevät alaikäisen tupakoivan? Viikkorahat pois ja keskustelua muiden vanhempien kanssa, niin alkaa jo vähentyä.

Nuorten koulunkäynti heikentyy ja kaverisuhteet saattavat mennä pilalle tupakan takia. Ajatukset alkavat vain pyöriä siinä, milloin seuraavan kerran pääsee sauhuttelemaan. Sitten tullaan oppitunneille tupakan hajuisina ja yskitään keuhkot pilalle, kun ei enää juoksulenkin jälkeen saa henkeä. Vanhempana sitä sitten mietitään, miksi ollaan oltu niin tyhmiä nuoruudessa, kun ei pysty enää lopettamaan.

Toivoisin, että aikuiset alkaisivat puuttua asiaan ja vetäistä se tupakan sieltä suusta, jos nuoret eivät muuten usko. Ei ole kiva haistella röökääjien jälkeen jäävää vanaa jokaikinen päivä. Siitä kärsivät kaikki, eivät vain ne, joiden keuhkot tupakka pilaa. Asialle täytyy tehdä jotain!
Weed down!

Olen täysin samaa mieltä!

Samaa mieltä, mutta kysymys onkin, että miksi vanhemmat ja opettajat eivät puutu nuorten tupakointiin!

Olen samaa mieltä, mutta just saying, useimmat vanhemmat eivät edes tiedä lapsensa tupakoinnista...!

Ei se viikkorahan pois otto siihen paljon vaikuta, mielummin vaikka vieroitushoitoon.

Mitä nuoret edes ajattelevat siitä, että polttavat.


Kasvikansiot vapaaehtoisiksi
Mielestäni kasvikansioitten teko pitäisi olla vapaaehtoista. Kesällä pitäisi rentoutua ja silloin ei pitäisi tehdä mitään koulujuttuja. Mutta kasvikansion voisi tehdä, jos haluaa korottaa sillä omaa numeroaan.

Kasvilistakin annetaan niin myöhään, että jotkut kasvit ovat jo kukkineet. Ja silloinhan kasvi ei ole enää kelvollinen arkistoitavaksi. 70-luvulla kasvien keräily lopetettiin kokonaan, koska jotkut lajit katosivat tietyiltä alueilta.  Tehdäänkö jälleen sama tyhmyys ja hävitetään harvinaiset lajit? Koulussa annettavan kasvilistan jotkut kasveistakin ovat uhanalaisia tai muuten paikoissa, joihin ei noin vain pääse. Esim. vaivaiskoivu, lumme ja kihokki ovat kasveja, joita on vaikea kerätä tai muuten vain uhanalaisia.

Melkein koko kesäni oli stressausta kasvien keräilystä ja siitä, että milloin pääsisin keräämään tarvittavat suokasvit, kun suoalueita ei ole lähimaillakaan. Myös eri koulut antavat eri kasvilistoja, ja se on epäreilua.

Joten ihmiset, jotka päätätte kasvien keräilystä oppilaiden kesätyönä, muuttakaa se vapaaehtoiseksi. Kiitos.
Kikkeliskokkelis

Olet oikeassa!

Tärkeää mielestäni olisi tuntea vain myrkylliset ja syömäkelpoiset kasvit, joten on turhaa kerätä montakymmentä kasvia, joiden tietämisestä ei ole tulevaisuudessa hyötyä.

Kasvikansio on ihan helppo nykyään.

Haistakaa tonttu päättäjät. Me tehdään ihan tarpeeksi hommia koulun eteen muutenkin, niin voisko ees kesän jättää rentoutumiseen?

Kasvikansio on paras! 


Huonoa kouluruokaa

Kouluruoka on pahaa. Oppilaat ottavat vain vähän ruokaa, ja sekin yleensä heitetään pois. Eli he eivät täyty ja ovat nälässä melkein koko koulupäivän ajan.

Ruoasta on löytynyt esim. puuta, matoja ja etana! Kala on ollut raakaa. Hinta-laatusuhde on surkea. Yhteen ateriaan käytetään noin 70 senttiä ja ruokaa myydään noin viidellä eurolla.

Ruokia, joista lapset tykkäävät, tehdään harvoin. Ala-asteella oli toiveruokapäiviä, mutta yläasteella ei ole niitäkään. Koulussa voitaisiin kysellä oppilaiden mielipiteitä ruoista. Sen avulla saataisiin tietää, mistä oppilaat pitävät ja mistä eivät. Pahat ruoat voisi jättää pois ja hyviä ruokia voisi tehdä hieman useammin.

Aterialla tarjotaan kahta leipälajia, näkkileipää ja ruisleipää, yhtä salaattilajia, pääruokaa ja lisuketta, maitoa ja vettä sekä sinappia ja ketsuppia. Aterioista saisi heti paljon runsaampia, jos niihin saisi vaikka toisen leipä- ja salaatilajin.

Toivoisin, että kouluruokiin panostettaisiin enemmän ja oppilaiden toiveita kuunneltaisiin. Täydellä mahalla on mukavampi opiskella!
Nälkäinen oppilas

Tuo oli mainio kirjoitus. Samaa mieltä!

Nyt oli asiaa! Itsekin syön harvoin kunnolla, koska kouluruoka ei ole hyvää.

No kustannappa ite Kuopion kaikille kouluille ja päiväkodeille ruuat ja yritäpä siinä sitten tehdä se hitsin vip-annos.

Samaa mieltä olen ja toiveruokapäiviä pitäisi lisätä tämän koulun toimintaan! Ja varsinkin tehdä toinen salaattilaji.


Miksi näin?

Vuosittain Suomessa joutuu pyöräonnettomuuksiin 6000 - 8000 ihmistä. Näistä jopa kymmeniä loukkaantumisia, halvaantumisia ja kuolemia voitaisiin vähentää niinkin pienellä asialla kuin kypärällä.

Tämä asia ei vain näytä millään uppoavan varsinkaan ulkonäkökeskeisten nuorten ajatusmaailmaan. Kypärän poisjättämiselle löytyy lukuisia syitä: "Tänään on koulukuvaus, hiukset menee huonosti. - - Tää kypärä ei sovi mun asuun. - - Mun otsa näyttää korkeelta. - - Ihmiset tuijottaa. - - Mun ihastus voi nähä! - - Tää on tyhmän näkönen!" Jne, jne... Jos vain unohtaisimme nämä kaikki turhat selittelyt ja pistäisimme kypärän päähän. Vai täytyykö sitä odottaa, että jossain mutkassa juopunut kuski kaahaa kävelytielle, lennät komeassa kaaressa asfaltille ja vietät loppuelämän pyörätuolissa? Ajattelet ehkä, että eihän se sinun kohdallesi voisi sattua, mutta niin ovat ajatelleet luultavasti lähes kaikki ne, jotka loppuelämänsä ovat joutuneet kärsimään siitä, että ovat ajatelleet noin ja jättäneet kypärän kaupan hyllylle.

Nyt toivon, että juuri SINÄ kaivat sen kypärän sieltä kaapin pohjalta tai ostat sen kaupasta. Ei se paljon vaadi. Niin, ja muistutukseksi, että alle 18-vuotiaille kypärän käyttö on pakollista Suomessa!
Suojattu 

Veit sanat suustani... raivostuttaa että hiukset ovat tärkeämmät kuin henki.

Aja ite kunnolla, että ei tuu niitä onnettomuuksia.

Tekstin tarkoitus oli sanoa myös että SINÄ et voi aina vaikuttaa siihen, vaan syy voi hyvinkin olla muun pyöräilijän tai autoilijan.

Joo LIIAN totta. Itsekin olisin varmaan voinut kuolla jos se kypärä ei sen yhden kerran olisi ollut päässä.


Venäjä vaihtoehdoksi ruotsille

Monia ärsyttää pakkoruotsin opiskelu sen käyttämättömyyden takia tulevaisuudessa. Ruotsin opiskelu on pakollista vain historiallisista syistä.Kuitenkin englannin kielellä pärjää maailmalla. 

Olisi mielestäni järkevämpää valita se itselle hyödyllisempi kieli. Ruotsi siis pitäisi olla vaihtoehto venäjän kanssa.
Nikez

Kyllä, juuri näin!:)

Opetelkaa ruotsalaiset ihan ite suomea jos meinaatte tänne muuttaa... Kuopiossakaan ei tosiaan ruotsia tarvitse, niin opiskelu tuntuu turhalta...Plääplää kaksikielinen maa... Pärjää kyllä englannillakin.

Kyllä ne venäläisetkin saavat englantia osata, jos he Suomeen tulevat, eikä kaikkea annettaisi tarjottimella.

Jos saisi valita kielen kattavammalta tarjottimelta, niin että opiskelisi sitä, minkä itse tuntee hyödylliseksi.

Olen samaa mieltä!


Koulun välipala maksaa liikaa

Minusta koulun välipala (1,60 e) maksaa liikaa. Ei ole hyötyä mennä koulussa välipalalle, kun kaupasta saa kaksi kertaa halvemmalla.

Monta kertaa olen koulun jälkeen menossa suoraan harrastuksiin, ja kaupassa menee aikaa, kun pitää kiertää, eikä koulun välipalalle halua mennä, kun se maksaa niin paljon.

Itse koulukin hyötyisi, jos hintoja laskettaisiin, koska silloin välipalalla kävisi enemmän väkeä eikä kaikkia välipaloja pitäisi heittää pois, kun kukaan ei käy syömässä.
Niilo

Omasta mielestänikin 1,60 e on liikaa kylmästä pannukakusta ja leivästä.

Totisinta totta :)

Mielummin minäkin kyllä kaupasta ostan... Ei ole yhtään monipuolisuutta nuissa koulun välipaloissa. MARJOJA tarvitaan.

Juuri näin :)


Paha, turha julkisuus

Onko ihmiskunnasta tullut kilahtanut vai minkä takia, kun katsoo kaupan lehtivalikoimaa, kaikki sisältävät jonkun "rintaimplanttibimbon" haastattelun tai kuvan? Netistäkin kun avaa "viihdelehden", niin sama jatkuu. Eli nykyään voit päästä julkisuuteen tekemällä ei-mitään, samalla kun oikeasti lahjakkaita ei suuri yleisö tunne.

Voin lyödä vetoa, että normaali 10 - 16 -vuotias osaa nimetä useamman turhan julkkiksen kuin teatterissa työskentelevän näyttelijän.

Kauheinta koko hommassa on se, jos turhista julkkiksista otetaan mallia, tai siis otetaan jo! Monet tietenkin tajuamatta sitä itse, mutta koulussakin lähes puolet tytöistä näyttää samalta. Entä jos heistä tulee käytöksektäänkin samanlaisia? "Koska minulla on isot tissit ja kilo meikkiä, ansaitsen oman tv-ohjelman ja arvostusta dj:nä sekä kaikkien ihailun..." 

Turhan julkisuuden kitkemisen voisi aloittaa vaikka niin, että jättää ne Marttiina Aitolehden avautumiset pois sieltä päivän lehdestä tai Katrie Dalerin vauvavatsakuvat pois verkosta.
Sanni

Totta! Pahin juttu juuri onkin se kun nuoret ottavat mallia tästä!

Älysin pointin, mutta en tajunnut mitä pahaa siinä on, jos tytöt haluavat pukeutua samanlaisesti. Mutta jos näyttää Tuksulta, niin se menee yli!

Joo ketä kinnostaa se, että joku Martina on eronnut miehestään tai muuta vastaavaa.

Ja just kuvissa ne rinnat on tungettu ja photoshopattu 5 kertaa isoimmiks ku todellisuudessa.

Todellakin totta!


Koulupäivät liian pitkiä

Peruskoululaisten koulupäivät ovat ehdottomasti liian pitkiä. Nuoret istuvat epäergonomisissa pulpeteissa aamukahdeksasta kolmeen iltapäivällä, jonka jälkeen läksyjen tekoon kuluu yleensä helposti kaksi tuntia, puhumattakaan kokeisiin luvusta, johon vierähtääkin se loppu vapaa-aika. Nukkumaan on pakko mennä yhdeksältä, jotta jaksaa herätä seuraavana aamuna.

Jos koulupäiviä lyhennettäisiin vaikkapa kahdella tunnilla, jaksaisivat oppilaat keskittyä pidempään. Väsyneenä on vaikea opiskella. Nuorille myös jäisi enemmän aikaa harrastaa ja viettää aikaa kavereiden kanssa sekä esimerkiksi urheilla, ja he oikeasti olisivat virkeämpiä koulussa.

Haluatteko oikeasti uuvuttaa ja stressata nuoret loppuun?
Ärsyyntynyt koululainen

Mutta jos koulupäivät olisi lyhyitä, saattaisi oppivelvollisuus olla pidempi!

Samaa mieltä, päivät voisivat alkaa esim. vasta klo 10.

Entä jos olisi pidemmät välitunnit?

Eri mieltä, koska tuskin olisi niin pitkiä lomia ja koulua olisi luultavasti lauantainkin... Tykkään olla koulussa!

Pitää vain järjestää menot koulun jälkeen niin, että on aika harrastaa, tehdä läksyt, olla kavereiden kanssa yms. Itse asun juuri ja juuri Kuopion rajojen sisäpuolella ja hyvin ehtii tehdö kaikki nuo asiat!


Ratsastus on urheilua!

Te, jotka väitätte, ettei ratsastut olisi urheilua, oletteko itse ratsastaneet tavoittellisesti? Oletteko ratsuttaneet, valmentautuneet tai kisanneet? On eri asia vain istua hevosen selässä. Se ei ole urheilua. Mutta jos ratsastat itse hevosta muotoon tai ratsastat vaativia koulu- tai esteratoja, olet urheilija. Hevosurheilija.

On vaikeaa antaa hevoselle apuja, joilla hevonen ymmärtää ratsastajan pyynnön. Miten luulette hevosen osaavan ULKOA erilaisia ratsastusratoja, jos ratsastaja ei tee mitään? Taitava ratsastaja käyttää ja antaa hevoselle koko ajan erilaisia apuja. Millä avut annetaan? Erilaisilla lihasliikkeillä: pohkeilla, hauis- ja käsilihaksilla, kun annetaan ohjasapua, vatsa-, selkä- ja pakaralihaksia tarvitaan istunta-apuihin. 

Ratsastaja käyttää lihaksia koko ajan. Pitää ratsastaa hevosen joka liike ja askel. Jos vain istuisit selässä, hevonen vain kävelisi, koska et anna mitään apuja. Jos vain istut selässä, miten pysyt kyydissä yli metrin korkean esteen yli?

Miettikää, miten rohkeita ja taitavia ratsastajat ovat hallitessaan yli 400-kiloista hevosta pohkeidensa välissä.

Toivottavasti mietitte asian uudelleen ja älyätte asian  ratsatajan kaltaisen  urheilijan kannalta!
Tavoittellinen ratsastaja

Oikeesti oon täysin samaa mieltä!

Ei se ole niin urheilullista kuin esim. yleisurheilu, mutta kyllä siinä lihaksia pitää käyttää!

En ole samaa mieltä asiasta. Minusta hevonen tekee lähes kaiken työn.

Itseni mielestä raviratsastus ei ole tavallista urheilua, mutta normaali kyllä on!


Tuotantoyhtiöt miettikää!

Nykyään yhä useampien laulajien tuotantoyhtiöt haluavat muokata laulajien ääniä paremmiksi. Tuotantoyhtiöt muokkaavat ääniä esimerkiksi toisten laulajien äänien kuuloisisksi. Se on suoraansanottuna ihan idioottimaista. Onko siinä mitään järkeä?

Ajattelevatko tuotantoyhtiöt yhtään laulajien faneja? Vaikka he väittäisivät, että ajattelevat, en uskoisi heitä. Vaikka laulajan muokattu ääni kuulostaisi todella hyvältä kappaleessa, ei sitä millään saada kuulostamaan niin hyvältä keikalla. Tietenkin voihan kappaleen pistää soimaan play backillä, mutta se on fanien pettämistä, koska eihän laulaja silloin edes laula. Minun mielestäni tähän esimerkiksi sopii Isac Elliotin kappale Baby I. Kun kuulin kappaleen ensimmäisen kerran, luulin sitä Justin Bieberin kappaleeksi.

Laulajien ei pitäisi myöskään hävetä ääntään. Oikeastaan tuotantoyhtiöiden ei pitäisi pilata fanien lempilaulajan ääntä, ettei fanien tarvitse pettyä keikoilla.

Tuotantoyhtiöt voisivat miettiä seuraavalla kerralla ensin faneja ennen kuin päättävät muokata laulajan ääntä. Laulajan kuuluu olla tähti eikä muokattu fanien pettäjä!
Älkää muokatko

Olen samaa mieltä! Ja tuo Baby I on hyvä esimerkki. Luulin sitä itsekin Justinin kappaleeksi :D

Nykyään vain raha ratkaisee...

En enää tykkää yhtään Isacin pojasta juuri tuon takia! Justinin kaksoisolento Suomesta. Vaikka sillä varmasti hyvä ääni onkin, niin hukkaan se menee!

Niin totta!



Kulttuuria ja maaseutua myös pienryhmälle

Teksti: 7-8I:n oppilaat
Kuvat: Ville Airaksinen 8d, Eetu Koistinen

7-8 I:n retkipäiväkirja

Perjantaireissu Kuopion kaupunkiin


Kävimme katsomassa perjantaina 29.8. Kuopion nähtävyyksiä. Kyseessä oli kulttuuri-iltapäivä. Retkemme tarkoituksena oli tutustua Kuopion patsaisiin ja nähtävyyksiin. Olimme sopineet koululta lähtiessämme, että kierrämme 7- ja 8- luokkien kohteita yhteensä 20 kappaletta. Kohde katsottiin käydyksi, kun nappasimme kohteesta kuvan meidän kanssamme. Kulttuurikohteista listallemme kuuluivat mm. Minna Canthin patsas, Valkeisenlampi, kaupunginteatteri (teatterigrilli), Pushkinin patsas, Musiikkikeskus ja Snellmanin patsas. 

Kokonaisuudessaan kierros oli melko raskas, koska jouduimme kävelemään ympäri kaupunkia kaupungin toiselta laidalta toiselle puolelle. Kuitenkin näin jälkeenpäin ajateltuna se oli mukavaa ja hauskaa, etenkin kun kierroksen suoritettuamme pääsimme viikonlopun viettoon.

Maaseutu kutsui Muuruvedelle

Keskiviikkona 4.9. lähdimme koulumme 8.-luokkalaisten kanssa maaseututapahtumaan Muuruvedelle. Luokkamme 7.-luokkalaiset pääsivät näin ollen mukaan 8.-luokkalaisten
tutustumispäivään vähän niin kuin vuotta aikaisemmin, mutta tämä ei meininkiä haitannut.


Kyseessä oli maatilatapahtuma, jossa kierrettiin maatilaan liittyviä pisteitä. Päivän idea oli oppia jotain maataloudesta sekä tutustua opiskelupaikkoihin ja eri työvaiheisiin maatalouden eri osa-alueilla. Toimintapisteinä olivat mm. metsäkonetutustumiset, eläintutustumiset (marsu, koira, torakat, vasikat), navettakäynti, keinosiemennyksen seuraaminen ja ratsastus.



Oppilaiden kommentteja kysymykseen, mikä oli parasta päivässä:
- Paras toimipiste oli tietenkin navetta. Päivä oli aika huono, kun ei jaksanut kävellä 24/7.
- No minusta mielenkiintoista oli maatalous ja maanviljely. Maatalous oli minusta hauskaa ja kivan näköistä.
- Minun mielestä tapahtuma oli hauskaa. Metsätyö, kasvit. Kaikki oli yhtä hauskoja.

Erityisen kivaa kaikista oli tavata muiden koulujen nuoria, joita paikalla oli Minna Canthin koulun noin 150 oppilaan lisäksi noin 700 oppilasta.




Maaseutu kutsui kaseja

Teksti: Anni Hiltunen ja Sara Lahti 8f
Kuvat: Sara Lahti ja Anni Hiltunen 8f

Kasiluokkalaiset maaseuturetkellä Muuruvedellä

Kasiluokkalaiset vauhdissa!
Minna Canthin koulun kahdeksasluokkalaiset kävivät to 4.9. tutustumassa Muuruveden maaseutualan opistoon. Aamulla oppilaat saapuivat kolmella linja-autolla oppilaitoksen pihaan, jossa heidät jaettiin pienryhmiin. Ryhmät lähtivät kiertämään eri toimintapaikkoja. Päivän aikana tutuksi tulivat niin puutarha-ala kuin metsurin työ. Oppilaat näkivät, millaista elämä navetassa on ja saivat myös tutustua frisbeegolfiin, pieneläimiin sekä ratsastukseen.


Kiireessä nopeimmat kerkesivät hevosen selkään. Kuvassa Toni Keinänen 8c.
Anni "ison" koneen ohjaksissa!
Taidonnäyte metsäkoneen työstä lähietäisyydeltä.
Opistolla oli järjestetty kilpailuja, kuten frisbeenheittokisa, josta palkintona oli mahdollisuus voittaa 50€ lahjakortti Partioaittaan. Osallistua pystyi myös valokuvauskilpailuun. Pääpalkintona oli mukavat 300 euroa. Aiheena oli ottaa omaperäinen maaseutuhenkinen selfie. Opisto olikin oiva paikka kuvan ottamiseen, sillä maisemat olivat upeat!

Muuruveden maaseutuopistossa voi opiskella kolmessa vuodessa esim. puutarhuriksi, eräoppaaksi, metsuriksi, lampuriksi ja monen muun ammatin harjoittajaksi. Opistoon voi hakea heti peruskoulun jälkeen.
Pikkuinen poni yritti maistella ohikulkijoiden vaatteita.
Nimensä mukaisesti: Happy, kuolaava jättiläiskoira.
Italiasta pelastettu löytökoira halusi olla huomion keskipisteenä.
Ihmetystä aiheuttivat tulitikkuaskin kokoiset torakat.
Melkoisen isoja kotiloita!
Monien mielestä päivä oli mukava ja toi vaihtelua normaaliin koulurytmiin. Vierailun aikana oppi paljon uutta, kuten kukkiensidontaa ja kierrätystä. Pienenä pettymyksenä voi mainita vain melomisen puuttumisen sekä ampiaiset toimipisteillä. Joitakin oppilaita taisivat mokomat öttiäiset pistelläkin… Onneksi huvitusta aiheutti pieneläinpisteellä ollut lehmän kokoinen kuolaava jättiläiskoira sekä pulleat sihisijätorakat! 
Kaverikuva ft. Julia Ryynänen ja Anni Hiltunen 8f.
Landekuskit!

Maunu vietti lapsuutensa kesät Minarin mailla

Teksti: Virva Eskelinen
Video: Virva Eskelinen ja Tommi Kokkonen

"Huvituksesta jäi lämpimät muistot"

Huvitus on Maunu Murtomaalle muuta kuin koululehden nimi. Nyt eläkkeellä olevalle Turun Suomalaisen Yhteiskoulun teknisten töiden lehtorille Huvitus oli lapsuuden kesäpaikka, äiti Elma Liljavirran kotitorppa, jossa tehtiin ahkerasti maatilatöitä.
                                     
- Minarin mailta minulla on kauniit, lämpimät muistot, kertoo Maunu Murtomaa.

- Olen viettänyt 1940 - 1950 -luvuilla kaikki kesäni täällä Minna Canthin koulun mailla. Tässä oli maatila, jonka nimi oli Huvitus. Tilaan kuului päärakennus, lato, navetta, vaja ja savusauna. Nykyisen jalkapallokentän alueella oli valtavan kukoistava puutarha, muistelee Murtomaa.

Maunu Murtomaa kävi Minarilla 19. elokuuta kertomassa Huvituksen aikaisista muistoistaan ja kokemuksistaan. Hän vieraili 8d- ja 9a-luokkien historian oppitunneilla.

Seuraavat video-otokset on tallennettu kyseisiltä oppitunneilta. Niissä Murtomaa kertoo sota-ajoista, maatilan arjesta sekä esimerkiksi vuonna 1849 rakennetusta kellarista, joka vieläkin on näkyvissä koulun kentän laidalla olevan kuplahallin takana.

- Huvituksen vanha kellari on todella iso ja hyvä! Siellä Dahlströmit aikoinaan säilöivät omeniaan ja me Liljavirrat myöhemmin perunoita. Kunnostakaa kellari vaikkapa kesäkahvilaksi, Maunu Murtomaa vihjaa meille nykyminarilaisille.

Videoissa Maunu Murtomaata haastattelee historian ja yhteiskuntaopin lehtori Marja-Leena Hukkanen.