keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Verkkolehti tiedottaa

Tiedotus lukijoille.

Verkkolehteä ei toistaiseksi päivitetä.

Toimituksen puolesta Virva Eskelinen ja Vesa Vainikainen

torstai 28. toukokuuta 2015

Varpulle Nuori Minna -palkinto

Teksti: Virva Eskelinen
Kuva: Karin Johnson
Videot: useita ysiluokkien oppilaita

Nuori Minna -palkinnon sai Varpu Falkenberg

Tämän vuoden Nuori Minna -palkinnon sai 9a-luokan oppilas Varpu Falkenberg. Minarin oppilaat äänestivät palkinnon saajasta torstaina 28. toukokuuta pidetyn Ysien juhlan jälkeen, ja voittaja julkistettiin koulun kevätjuhlassa.

Varpu Falkenberg
Ysien juhlassa saimme katsoa jokaisesta ysiluokan ehdokkaasta luokan itsensä tekemän videon. Videot tehtiin Minna Canth -teemapäivänä 19.maaliskuuta.

Nuori Minna -ehdokkaina olivat tänä vuonna seuraavat oppilaat: Varpu Falkenberg (9a), Karoliina Tuomainen (9b), Ella Kauhanen (9c), Tomi Savolainen (9d), Iina Pitkänen (9e) ja Katariina Rytkönen (9f). Luokat olivat itse valinneet keskuudestaan kyseiset ehdokkaat.

Nuori Minna -palkinnon saajalta edellytetään, että hän on kiinnostunut kirjoittamisesta ja on hyvä sanankäyttäjä. Lisäksi hänen pitää olla reilu ja suvaitsevainen.












Ysien päivän luokkalakanat

Kuvat: Vesa Vainikainen







Ysien tanssit 2015

Teksti: Virva Eskelinen
Videot: Lotta Rönkkö 9c, Marika Tuovinen 9c, Vesa Vainikainen

Kaunista ja komiaa

Minarilla nähtiin torstaina 28. toukokuuta upea tanssigaala, kun joukko 9.-luokkalaisia esitti harjoittelemiansa tansseja koulun juhlasalissa. Paikalla oli koko koulun väki sekä suuri joukko tanssijoiden kotiväkeä ja kavereita.

Ysit olivat pukeutuneet kauniisti ja tanssivat komiasti. Liikunnanopettajien Katja ja Juha Hännisen ohjaamina he olivat opetelleet mm. valssia ja tangoa.Ohjelmiston puolivälissä tanssiparketilla esiintyivät Matti Rainio (9f) ja Ella Seppänen.

Lopuksi ysit näyttivät itse kehittelemänsä tanssikokonaisuuden, joka ei jättänyt kylmäksi ketään - niin upea ja hauska se oli!














Kevätkonserttitanssiaiset 2015

Teksti: Virva Eskelinen
Videot: Venla Makkonen 9f

Konserttitanssiaiset 80-luvun tunnelmissa

Musiikkiluokkien kevään suurrutistus, Rauhalahden Kevätkonserttitanssiaiset, sujui tänä vuonna kasaribiisien tahdissa. Minari goes 80´ -nimisen konsertin alkupuolella jokainen musiikkiluokka esitti omat kappaleensa. 7E esitti biisin Livin on a Prayer ja 7F  I Was Made for Loving You. 8A rokkasi I Love Rock´n Rollin ja 8B The Final Countdownin. 9A esitti kappaleet You Give Love a Bad Name ja Eye of the Tiger. 9B taas veti laulut We´re Not Gonna Take It ja Poison.

Väliaikatarjoilun jälkeen koulumme eläkkeelle jäävä rehtori Risto Ikäheimo lausui kiitokset menneistä vuosista ja toivotti hyvää jatkoa Minarin musiikkiluokkatoiminnalle.

Konsertin loppu oli tanssimusiikin taikaa. Laadukkaat ja monipuoliset kappaleet saivat yleisön - ja koko konsertin musiikkitarjonnasta vastanneen musiikinopettaja Marianne Liimataisenkin - joraamaan ja kunnolla!


















Rehtori Ikäheimo eläkkeelle

Teksti: Tuuli Hakkarainen, Venla Makkonen ja Oona Oinonen 9F
Kuvat: Venla Makkonen 9F

Ystävämme rehtori

Koulumme pitkäaikainen rehtori Risto Ikäheimo jää kesäkuun alussa eläkkeelle. Kysyimme häneltä tyypillisimpiä ystäväkirjakysymyksiä.

Oppilaat ovat aina olleet tervetulleita Risto Ikäheimon työhuoneeseen.

Nimi: Risto Ikäheimo

Syntymäpäivä: 30.12.

Lemmikit: -

Harrastukset: kalastus, penkkiurheilu, lentopallo, puutarhanhoito

Suosikkikirja: eräkirjallisuus

Suosikkimusiikki: Suomipopin tyyppinen musiikki
Suosikkitv-ohjelma: suomalaiset sarjat
Suosikkielokuva: Lapin kullan kimallus
Suosikkiurheilulaji: lentopallo
Suosikkiväri: sininen
Suosikkikouluaine: ruotsi
Suosikkiruoka: paistettu kuha
Suosikkikouluruoka: pastaruoka

Inhokkikouluaine: ei ole ollut missään vaiheessa

Mikä minusta tulee isona Mitä aiot tehdä eläkkeellä:
-Aion harrastaa ja vaeltaa Lapissa ja miksei lähempänäkin.

Jos saisit kolme toivetta lampunhengeltä, mitä toivoisit?
-Toivon, että opetussuunnitelmauudistus menee läpi ja että se sisäistetään kouluissa. Tämä vaatii panostusta sekä opettajilta että oppilailta. Opettajienkin pitää oppia uutta sekä myös jättää vanhaa opittua pois. Toivon myös terveyttä.

Mikä on ollut mieleenpainuvin tapahtuma koulumaailmassa?
-Parhaiten on jäänyt mieleen, kun Minari aiottiin lakkauttaa ja koko koulu oppilaita myöten osoitti mieltään kaupungintalon edessä. Taistelu koulun puolesta jäi mieleen.

Onko sinulle sattunut kommelluksia koulumaailmassa?
-Ei tule mitään erityistä mieleen. Säännöt ja asetukset ohjaavat niin hyvin.

Jos saisit opettaa koulussa ihan mitä tahansa uutta ainetta, mikä se olisi?
-Yhteisöllisyys voisi olla oma oppiaineensa. Sillä voitaisiin vähentää kiusaamista ja parantaa yhteishenkeä.

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa?
-Matkustelisin ja ostaisin lomapaikan etelän auringosta ja toisen Suomen Lapista.

Minne haluaisit matkustaa?
-Haluaisin Karibian risteilylle sekä johonkin Etelä-Amerikan maahan, esim. Peruun.

Loppuun vielä kaikkein kliseisin kysymys:
Terveiset koulun oppilaille ja henkilökunnalle?
-Pitäkää koulu edelleenkin suvaitsevana kouluna, jossa jokainen oppilas ja opettajakin otetaan huomioon yksilönä.

Suoretki 2015

Teksti ja kuvat: Sanni Kerman 7e, Koponen Ilona 7e ja Koponen Maiju 7e
Videot: Vesa Vainikainen

Suoekosysteemin salat paljastuivat

Suo oli kosteahko ...
Sää suosi seiskaluokkalaisia perjantain suoretkellä 22.5.2015. Paikalle saavuttiin pyörillä ja bussilla. Oppilaat tekivät tehtäviä koululta saatuihin tehtävämonisteisiin liittyen suohon ja sen kasvustoon. Oli esim. lajintunnistusta ja erilaisia suohon liittyviä kysymyksiä. 

"Suoretki oli mukavaa vaihtelua tavalliseen koulupäivään", totesivat seiskaluokkalaiset tytöt kuin yhdestä suusta. Päivä oli lämmin ja juomat tulivat tarpeeseen.



Haastattelimme Aapeli Mattilaa, Päivyt Toivasta, Elina Piippoa sekä Nuutti Autiota:

"Millä mielin lähdit suolle?" kysyimme Aapelilta. "Kohtalaisin mielin, suuria odotuksia ei ollut", hän kertoi. "Millaista on ollut täällä suoretkellä?" tenttasimme vielä. "Aika märkää", Aapeli totesi. "Juomapullo olisi tullut tarpeeseen."
Elina ja Päivyt lähtivät suoretkelle positiivisella seikkailijamielellä. Tyttöjen mielestä retki oli antoisa ja raitis ilma teki hyvää. "Reissusta jäi mukava mieli. Opimme tunnistamaan suokasvilajeja", he kertoivat.
Päivyt ja Elina tykkäsivät päivästä.
Nuutin mielestä suolla oli kivaa sen hajusta huolimatta. Hän ei ollut käynyt suolla aiemmin ja odotukset olivat korkealla. "Reissu oli onnistunut", hän tuumi.



Suomies.

Menestystä NouHätä!-kilpailussa

Teksti ja kuva: Virva Eskelinen
Video: Juha Hänninen

Heta, Hermanni ja Paavo hienosti neljänsiksi

Minarin 8b-luokan oppilaat Heta Hara, Hermanni Hakumäki ja Paavo Vauhkonen tulivat neljänsiksi valtakunnallisessa Nou Hätä!-kilpailussa. Finaali kisattiin Kuopion Pelastusopistolla 7. toukokuuta 2015.

Luokanohjaaja Juha Hänninen iloitsi Paavon, Hermannin ja Hetan menestyksestä. 

Pelastustaitojen Suomen mestaruutta tavoitteli finaalissa 22 joukkuetta, yksi jokaiselta pelastustoimen alueelta. Voiton vei Orimattilan yhteiskoulu (124 pisteellä), toiseksi tuli Hämeenlinnan lyseon koulu (123 pisteellä) ja kolmanneksi Huutjärven koulu Pyhtäältä (122 pisteellä). Minarin joukkue sai 121,88 pistettä eli hävisi pronssin vain 0,12 pisteellä.

Minarille menestyminen Nou Hätä!-loppukilpailussa ei ole uutta. Viime vuonna koulumme joukkue oli myös neljäs, ja vuonna 2012 Minari voitti Suomen mestaruuden. Laadukkaasta pelastustaitojen opettamisesta ja joukkueiden sparraamisesta kuuluu kunnia liikunnan ja terveystiedon opettajille Katja ja Juha Hänniselle.

NouHätä!-pelastustaitokampanjaan osallistui tänä vuonna kaikkiaan noin 30 000 kasiluokkalaista ympäri Suomen. He muodostivat kouluillaan opetuksen jälkeen kolmen hengen joukkueet, ja alkukarsintojen parhaimmat kutsuttiin aluekisoihin. Aluekilpailuista pääsi 22 voittajajoukkuetta valtakunnalliseen finaaliin.

Finaalikilpailuun kuului teoriakoe ja viisi tehtävärastia. Seuraavassa videossa näemme, kuinka Heta, Hermanni ja Paavo ratkaisevat kolaripaikkatehtävän. Joukkue sai tehtävästä lähes täydet pisteet.



Linkit:

Minttumaria voitti nuorten Runopuulaakin

Teksti ja kuvat: Virva Eskelinen

Minttumaria voittoon Runopuulaakissa

8a-luokan Minttumaria Villanen voitti ensimmäisen Pohjois-Savossa järjestetyn koululaisten lavarunouskilpailun eli Runopuulaakin. Runofinaali pidettiin 22.toukokuuta kahvila Salacavalassa, ja siihen osallistui 12 oppilasta eri kouluista.

Minarilaisia kilpailijoita oli mukana peräti kahdeksan: Minttumarian lisäksi Aida Juola (7a), Emmi Kultala (8a), Heidi Seppänen (8a), Samuli Pajunen (9a), Ella Jauhiainen (9a), Jasmin Räsänen (9a) sekä Venla Makkonen (9f).

Nuoret runoilijat valloittivat Salacavalan.
Lavarunouskilpailussa oppilaat esittivät omia runojaan kahvilayleisön edessä ja heitä tuomaroi viisi tuomaria. Tuomarit olivat kahvilan asiakkaita. Jokaisella osallistujalla oli kolme minuuttia aikaa lausua tekstinsä. Ensimmäiseltä runokierrokselta pääsi jatkoon eli toiselle kierrokselle kuusi oppilasta ja kolmannelle kierrokselle selvitti tiensä enää kaksi.

Minttumaria päihitti "kaksintaistelussa" Kuopion Klassillisen lukion oppilaan Topias Tammen, joka on viimevuotisia minarilaisia.

Minttumaria Villanen kysyi runossaan, kuka keksi maanantait,
ja Topias Tammen teksti ylisti kaunokaista moottoripyörää.
Koululaisten runopuulaaki oli tarkoitettu yläkouluille ja lukioille. Sitä oli juontamassa viihteen monitoimiammattilainen Olavi Rytkönen, ja päätuomarina ja ääntenlaskijana hääri kirjailija Jouni Tossavainen.

Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen jakoivat kisan lopuksi
kaikille lahjakortit ja kirjapalkinnot.
Tapahtumasta on tarkoitus kehittää vuosittainen pohjoissavolaisia kouluja yhdistävä ja runojen tekemiseen rohkaiseva leikkimielinen kilpailu.

Linkit:
Runokukot Vestäjät

Scifikirjoista runoja

Teksti: 8a-luokan ja 9c-luokan oppilaat

Jos vesi loppuisi tai sitä olisi liikaa...

Kevään aikana on äidinkielen tunneilla luettu scifikirjallisuutta. 9c-luokka luki Emmi Itärannan palkitun ja usealle kielelle käännetyn Teemestarin kirjan. 8a-luokan oppilaista osa luki myös sen, mutta muutama tarttui hieman vanhempaan kotimaiseen scifikirjaan: Annika Lutherin Kodittomien kaupunkiin sekä Jukka Parkkisen Sinun tähtesi Allstariin.

Oppilaat kirjoittivat runoja romaanien pohjalta:

Kodittomien kaupunki
Lilja oli hieman erilainen,
vaikka hän halusi olla vain tavallinen.

Kun Lilja sai tietää salaisuuden,
se antoi hänelle uuden mahdollisuuden.

Se mitä Lilja tietää sai,
että Sassa hänen äitinsä oli kai,

sai Liljan kauheuksiin,
lopulta uusiin ajatuksiin.

Hän päätti lähteä pois täältä
ja etsiä häntä paikan päältä.

Helsingissä hän sai apua perheeltä isolta,
myöhemmin se alkoi tuntua jo oikealta kodilta.

Eräänä päivänä häntä yllätys odottaa,
kun Sassa kotioveen kolkuttaa.

Myöhemmin tuli suuri myrsky konsanaan
ja vei Sassan mukanaan.

Liljan perhe Helsinkiin saapuikin,
ja tarina onnellisen lopun saikin.
Emmi ja Nea 8a

Salaisuus
Salaisuus, synkkä kuin meri,
sen paljastuksen hintana veri.

Uteliaita korvia joka puolella,
joten vaali salaisuutta huolella.
Ettei uhkanas´olisi revolveri.

Salaisuus on kuin kivi sydämellä,
painaa mieltä joka hetkellä.

Tekisi mieli se salaisuus paljastaa,
ja näin huhumylly valjastaa,
kun ajatukset pahenee pään sisällä.

Sydän pumppaa tuhatta ja sataa.
Aiotko jatkaa samaa rataa?

Kun salaisuus nyt poissa on,
niin olo on jo huoleton.
Näin arkes taas hamahtaa

Mul on vettä hahaa...
Vilja, Suvi ja Siiri 8a

Joe
On Luusuassa tylsää vaikka
se on hieno lomapaikka.
Kirjan päähenkilö on Joe,
joka ei elämässä paljon jännitystä koe.
Joe kuitenkin jännitystä kohtaa,
kun hänen tiensä suoja-alueelle johtaa.
Niilo, Niklas ja Myo 8a

Vesirikos
Jos vesirikoksen teet,
saat käteesi kahleet.

Oveesi ympyrä piirretään
etkä ketään pääse näkemään.

Loppuu sinulta vesi ja ruoka
eikä kukaan saa niitä sinulle tuoda.

Jos jalkasi tavoittavat nurmet ja maat,
sä kohta kuulan jo kalloosi saat.
Liinu, Pinja, Anniina ja Netta 8a

Vesi
vesi
kaikista elementeistä muuttuvaisin
sitä ei voi vangita eikä sitä voi omistaa
vesi
on kuoleman liittolainen
sillä ei ole alkua eikä loppua, mutta kuolemalla on molemmat
vesi
meissä virtaa
meidät on tehty veden muuttuvaisuudesta
vesi
se mieltään muuttaa
sadepisaroina kallioon iskee tai vesileilissä kirkkaana hölskyy
entisaikaan se lumeksi ja jääksi muuttua saattoi
vesi
teen loppu ja alku
seremoniansa mestari
vesi
lopulta se meidät jättää, juoksee kuiviin
maa asettuu sen tilalle
toisen loppu on toisen alku
Siiri, Viivi ja Aino 8a

Vesirikollisuus
Teemestari majassa majailee,
tee kattilassa kuumenee.
Vesi lähteestä otettu on
- se rikollisuutta vain on.
Perhe luottaa ystävään:
salaisuus sen sisään jää.
Virpi, Hanna, Jan ja Ville 9c

Entispäivät
ennen oli paremmin
    vettä riitti
    teetä riitti
enää ei riitä kellekään

kirjat entisestä ajasta
kertovat kaikesta paremmasta

rikollisuus on yleistä
kaikilla on salaisuudet suuret

paremmat oli entispäivät
Ella, Ere ja Juulia 9c

Maailma muuttuu
Miltä tulevaisuutemme näyttää?
Mitä jos roskavuoret maan peittää?
Hautaudumme rojuun, jätteisiin,
köyhimmät tyytyvät tähteisiin.

Maailma muuttuu koko ajan,
kuten sukupolvetkin.
Vedet siniset muuttuvat ruskeaksi liejuksi.
Metsät vihreät  pudottavat lehtensä ikiajoiksi.

Luulet, ettet voi itse asioihin vaikuttaa,
vaan jokaisessa pisarassa on valtameren alku.

Nykyään savupilvet peittävät ennen niin siniset taivaat.
Kauniita olentoja ympäröikin yhtäkkiä kuolema ja kurjuus.
Tuho.
Tuho.

Onko tämä se, mitä todellakin haluamme?
Marika, Lotta ja Jonnamari 9c



Runoja à la 8a

Teksti: 8a-luokan oppilaat

Limerikkeja ja muita runoja keväästä, elämästä ja Salesta


Minä kävin Salessa.
Oli suklaa siellä alessa.
Sitten tulkin takaisin,
mut yhtäkkiä kaaduin ja parkaisin,
sillä suklaa oli jo masussa!



Oli kaupungin nimi Kuopio,
ja siellä asui eräs luopio.
Oli luopiolla talossaan taksi
ja huoneita jopa kaksi.
Mutta talon poltti levinnyt nuotio...
Niilo

Mä runoa kirjoitan luokassa.
Muistan saman tehneeni Puolassa.
Mun aivot ovat nuoret ja toimivat,
yritän miettiä, miten nää sanat runossa soisivat.
Nyt oon nukkumassa.
Myo ja Eliot

Ihanalla illallisella Pariisissa
olivat kaverit juhlimassa.
Tunnelma lämpeni
ja katseet lempeni.
Kohta oltiinkin jo maistraatissa.
Vilja ja Siiri

Ihminen kylpi saunassa
polttavassa kuumassa.
Kun tuhat astetta koitti
hän ennätyksen voitti.
Nyt sitten saunookin haudassa.
Nea ja Minttu


Suklaa ja kahvi
Oli kerran suklaahimo,
joka kaipasi ystävää.

Se lähti kauas vuorten taa,
saapui pieneen kahvilaan.

Siellä tapas laiskan kahvin,
joka pöydällä makoili
ja mietti pieniä murheitaan.

Suklaahimo sille sanoi:
"Lähdetään yhdessä taivaltaa
tuonne kauas merten taa!"
Viivi


Uni
Näin mä kerran unta.
Metsässä satoi lunta.

Talven valkomaisema
ei ole tylsä, ei haiseva.

Voi valkovaippa myös masentaa,
kun hiljaisuus sua hiljaa vastensa painaa.

Linnun laulu sua tunteikkaasti vaivaa.
On sun syytä sismpääs kaivaa.
Siiri


Miks jokainen kuntoilee
Fitness-buumi kyrsii,
jokaisen mielessä myörii.

Smoothieta ja protskua,
lisäaineita ihmepurkeista.

Missä sä käyt salilla?
kuulen joka kulmalla.

Eipä paljoo innosta,
kun ei raudan nostelu innosta!
Heidi


Nykyaika ja menneisyys
Mistä on nykyaika tehty?
Teknologiasta,
epäsosiaalisuudesta,
sodista.
Niistä on nykyaika tehty.

Mistä on menneisyys tehty?
Sosiallisuudesta,
selviytymisestä,
arvokkuudesta.
Niistä on menneisyys tehty.
Anniina ja Netta


Kiva ja ikävä koulupäivä
Mistä on kiva koulupäivä tehty?
Kavereista ja lyhyistä tunneista,
hyvästä ruoasta ja kivoista välitunneista.
Niistä on kiva koulupäivä tehty.

Mistä on ikävä koulupäivä tehty?
Kokeista ja pahasta ruoasta,
tylsistä tunneista ja yksinolosta.
Niistä on ikävä koulupäivä tehty.
Suvi


Päivän runo
Nyt matkalaukkua pakkaan,
laitan sinne talven, ja kevään taivaalle nakkaan.
Olen iloinen, kesästä nautiskelen!

Mutta sitten syksy tulee ja väsymys iskee.
On ihan ok, kun talvi nurkkia naristelee.
Sitten kevät taas paikalle laskettelee!
Pinja

Ysien jatko-opinnot

Teksti: Tuuli Hakkarainen, Venla Makkonen ja Oona Oinonen 9F
Kuva: Tuuli Hakkarainen 9F

Suunnitelmissa tulevaisuus


Kevät on taas lopuillaan ja ysit ovat tehneet valintansa jatko-opinnoistaan maaliskuun aikana suoritetussa yhteishaussa, joka tuotti monille päänvaivaa ja päätöksiä mietittiinkin viime hetkille saakka, mutta onneksi kaikki ysi- ja kymppiluokkalaiset saivatkin haettua ainakin yhteen opiskelupaikkaan, Kuopion taidelukio Lumitin ja Kuopion klassillisen lukion sekä liiketalous- ja talotekniikkalinjan sekä sosiaali- ja terveysalan  noustessa suosikeiksi, koulumme opinto-ohjaajien huolehtiessa asiasta, oheisen diagrammin kertoessa lopullisista ensimmäisiksi hakutoiveiksi päätyneistä paikoista, joiden myötä, tämän pitkän virkkeen vihdoin loppuessa, toivotamme hyviä jatko-opiskeluvuosia kaikille .

7e:n vaalilauluja

Teksti: 7e-luokan oppilaat

Lauluja Soinista ja Stubbista

Huhtikuussa eduskuntavaalien aikaan 7e-luokka teki runoja poliitikoista. Musiikkiluokkalaisina he sanoittivat lastenlauluja uuteen kuosiin. Tässä muutamia näytteitä:

Timo Soini (Pienen pienen veturin sävelellä)
Timo Timo Soini vaalien jälkeen
omilleen hän sanoi, että jytkytetään.
Sitten kaikki jytkytti ja jytkytti ja jytkytti.
Timo Timo Soini hymyili.

Alexander Stubb (Hämä hämähäkin sävelellä)
Alexander Stubbi pääsi pomoksi.
Eduskuntavaalit paikan hältä vei.
Sipilä se nousi Stubbin paikalle.
Alexander Stubbi koittaa uudelleen.

Päivi Räsänen (Hämä hämähäkin sävelellä)
Pä- pä- pä- pä- Päivi kieltää kaiken,
homoseksuaalit ja ihmisoikeudet.
Moni väittää vastaan ja koittaa vaikuttaa.
Pä- pä- pä- pä- Päivi kieltää uudestaan.

Juha Sipilä (Hämä hämähäkin sävelellä)
Juha Juha Sipilä voitti nämä vaalit.
Tuli hyvä voitto, hallitukseen vei.
Keskusta armas, voiton puolue.
Juha Juha Sipilä voitti nämä vaalit!

perjantai 15. toukokuuta 2015

Tuttijuttu 2015

Teksti: Marika Tuovinen ja Lotta Rönkkö 9C
Videot: Janita Tuhkanen, Riikka Eitakari, Marika Tuovinen ja Lotta Rönkkö 9c

Kaikki yhdessä!

Vietimme perinteikästä Tuttijuttu-päivää Minarilla torstaina 30.4. Kuvasimme muutaman oppilaiden laatiman esityksen sekä haastattelimme musiikinopettaja Marianne Liimataista.

”Tämä Tuttijuttu-musiikkitapahtuman on järjestetty meidän koulussamme jo vuodesta 2002 asti. Se pidetään yleensä ennen hiihtolomaa. Tapahtuman nimi tulee musiikkitermistä tutti, eli ”kaikki yhdessä”, ja siihen tiivistyy koko jutun idea, sillä kaikki voivat osallistua sen toteuttamiseen. Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa myös oppilaiden vanhempia. Viimeisten viiden vuoden aikana on tapahtumassa esitetty myös oppilaiden omia musiikkivideoita", Marianne kertoo.








tiistai 28. huhtikuuta 2015

OPS-teemapäivä Minnan hengessä

Teksti: Virva Eskelinen, Aida Juola 7a, Vilja Luomajoki 8a, Oona Oinonen 9f
Kuvat: Heikki Juutinen, Virva Eskelinen

Canthia monelta kantilta


Minarilla pidettiin tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta teemapäivä, jolloin normaalia opetusta ei ollut ollenkaan. Koko päivä vietettiin Minna Canth -teeman mukaan. Jokaiselle luokka-asteelle oli etukäteen mietitty tehtäviä ja työpajoja, joita pääsääntöisesti opettajat vetivät. Koulussa harjoiteltiin tällä tavoin vuonna 2016 voimaan astuvan peruskoulun uuden opetussuunnitelman eli OPSin mukaista työskentelyä.

Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Atte von Wright piti aamunavauksen koko Minarin väelle.

Aida Juola (7a) kertoo 7.-luokkalaisten päivästä:

"Aloitin päiväni kotiluokassa tehden Minnan pulmat -monisteita pienessä ryhmässä. Sitten siirryimme työpajoihin. Loppupäivän vietin Minnan Lanka ja Rulla -pajassa Susanna Kaatajan luokassa.

Ensin virkkasimme pitkää ketjua villalangasta ja liimasimme niistä kartongille Minna Canthin elämänviisauksia. Pajassa oli pääasiassa tyttojä ja tytöt tykkäsivät pajasta. Mielestäni teemapäivä oli mukava idea ja pajat olivat kivoja."

Seiskaluokkien Instagram
https://instagram.com/minnacanth/

Eetu Koistinen ohjasi Kanttilan peliluolaan saapuneita.
Peleissä voitti Minnan markkoja, joilla sai käydä ostamassa Minnan leivoksia alakerran kahvilasta.
Minna somettaa -pajassa muokattiin Minnan ajatuksia some-kielelle.
Kanttilan lanka ja rulla -pajassa muuttuivat Minnan ajatukset graffiteiksi.
Virkattuja graffiteja liimattiin pahvitauluille.
Minnan kakkuleivokset koristeltiin kauniiksi.
Seiskoille oli tarjolla mehua ja Minnan kakkua.
Tunnistatko Kanttilan sketsihahmot?
Sanataidekoulu Aapeli ja Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu järjestivät Satamankulmassa yhden seiskaluokkalaisille suunnatun pajan. Pajan tuotos Lennart oli huhtikuussa nähtävillä kaupunginkirjastolla.
Lennart luotiin sanaa, kuvaa ja kädentaitoja hyödyntäen. Me#hahmo-pajassa toimittiin tasa-arvon hengessä.


Vilja Luomajoki 8a-luokalta raportoi kasien touhuja:

"Päivä koostui ideoinnista, kahvittelusta, tietovisailusta ja sarjakuvien tekemisestä.
Ensin mietimme luokan kanssa yhdessä, miten eri oppiaineita voisi yhdistellä.

Toisella tunnilla vietimme aikaa Café Minnassa käyden englanninkielistä keskustelua. Saimme myös tilaisuuden maistaa Minna Canthin kakkua.

Tietovisaa Minnasta meille piti opettaja Vesa Vainikainen, ja kolme parasta palkittiin suklaalla.

Viimeisellä tunnilla katsoimme Canthin näytelmän pohjalta mustavalkoelokuvaa nimeltä Sylvi. Elokuvan jälkeen piirsimme siihen liittyvät sarjakuvat.

Teemapäivä oli mielestäni hyvin organisoitu ja opettava monella eri tapaa."

Sarjakuvien lähtökohtana oli Sylvi-elokuva.
Sarjakuvapajassa ohjeita antoi opettaja Jussi Jauhiainen.
Ketähän kuva esittää?
Opettaja Sari Halonen neuvoi, miten vastata Kahoot-sivustolla Minna Canth -aiheiseen tietokilpailuun.
Olivialla (8a) ja Merillä (8a) oli hauskaa.
Oona Oinonen 9f-luokalta tiivistää päivän näin:

"Minna Canthin päivänä koulumme ysien teemana oli koulumme Nuori Minna -vaalit. Jokainen luokka jaettiin viiteen ryhmään: vaalivideo, vaalijuliste, vaali-info, gallup ja väittely. Kolme ensimmäistä ryhmää teki töitä oman luokkansa Nuori Minna -ehdokkaan eteen.

Itse kuuluin vaalijulisteryhmään, jossa teimme edustavan mainoksen Nuori Minna -ehdokkaastamme sloganin kera pahville. Aika kului kuin itsestään ja kaikilla oli hyvä fiilis listatessa oman luokkansa ehdokkaan hyviä puolia. Päivän aikana opimme paljon vaalijulisteiden teosta: tarpeeksi iso teksti, iskevät ja mieleenpainuvat sloganit eli iskulauseet sekä ei-kielteiset asiat jäävät hyvin ohikulkijoiden mieleen.

Teemapäivä ei ollut mielestäni turha vaan pikemminkin mielenkiintoinen sekä antoisa. Se toi vaihtelua perinteiseen kouluarkeen."

Teemapäivän kaveriselfie. Jeremias ja Tomi 9d-luokalta.
Väittelypajassa Peetu Tolonen (9d) ja Arttu Tirkkonen (9f).
Väittelypajaa vetivät opettajat Otto Tuomela ja Minna Miettinen.
Tuukka Pöri (9b) keskittyy vaalimainoksen tekoon.
9f:n ehdokas Katariina on Aleksin ja Roopen turvallisissa käsissä.

Alina osallistui oman luokkansa ehdokkaan, Karoliinan, mainoksen tekoon.

9a-luokan Varpun vaalimainos alkaa valmistua.



keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Jenni Vartiainen vierailulla

Teksti ja kuvat: Hilla Valtola 9a ja Varpu Falkenberg 9a

"Kaikkien biisien takana on isompi sanoma"


Kävimme perjantaina 27.3. tapaamassa Jenni Vartiaista Kuopion kaupunginteatterilla. Takit heitettiin naulakkoon ja istuimme alas teatterin erään uuden salin katsomoon. Paikalla oli porukkaa Minarin musiikkiluokilta sekä musiikkilukiosta. Paikalla oli myös Minarin lukiolaisista ja musiikkilukiolaisista koottu kuoro, joka esitti Jennin saapuessa kappaleen "Wake me up before you go-go" kitarasäestyksellä. Kappaleen jälkeen kuorolaiset istuivat alas ja haastattelu alkoi Jennin ystävän ja entisen opettajan Matti Sariolan johdolla.

Ensimmäinen Matin kysymys liittyi biisien tekoon, sanottamiseen ja säveltämiseen.
- On olemassa monta työtapaa ja se riippuu usein siitä, työskenteleekö yksin vai jonkun kanssa. Biisin teko on hyvin pitkälti istumista, pähkäilyä ja miettimistä. Tyhjä kalenteri on plussaa, ja en usein ala työstämään biisejä fiilispohjalta vaan uskon rutiiniin ja säännöllisyyteen. Inspiraatio saattaa tulla usein keskellä aamua tai iltapäivää. Aamufiilistä voi purkaa paperille, ja joskus tekstiä syntyy helposti jopa viiden sivun verran.

Jenni kertoi kolmesta erilaisesta tavasta, jolla biisi voi syntyä. Ensimmäisessä tavassa biisissä tärkeässä osassa on sanat ja niiden merkitys. Jos sanoitus toimii, melodia löytyy helposti. Kappale pitää osata kuvailla. Toinen tapa on lähteä rakentamaan biisiä tittelin ympärille. Vahva hyvä kappaleen nimi on siis tärkeää. Kolmannessa tavassa biisi kertoo Jennin omasta elämästä ja fiiliksistä metaforilla. Tälläiset biisit hän tekee yksin.
-On eri asia tuntea biisi kuin vain tajuta, mistä se kertoo. Kaikkien biisien takana on isompi sanoma ja kaikille on syy, miksi se julkaistaan, Jenni kertoo.


Jenni esiintyi hyvin luontevasti haastattelussa ja vastasi innokkaasti kysymyksiin, joita myös yleisö sai kysyä. Yksi kysymys kuului näin: -Millaista musiikkia itse kuuntelet?
- Musiikkimakuni on melko laaja ja kuuntelen paljon klassista musiikkia sekä kuubalaista tai islantilaista musiikkia. Kuuntelen myös esimerkiksi Lordea ja Toivo Kärkeä. Musiikkimakuni perustuu sataprosenttisesti fiilispohjalle.

Haastattelun lopussa Matti antoi Jennille vanhan luokkakuvan, josta löytyi Jennin lisäksi myös muita kuuluisuuksia, kuten Olli Herman. Lauloimme kaikki yhdessä kappaleen "We are the world", jonka jälkeen yleisölle annettiin vielä mahdollisuus ottaa kuva Jennin kanssa.

Wieniläinen nuorisokuoro vierailulla

Teksti ja videot: Ella Jauhiainen 9a, Ada Kekäläinen 9a ja Jasmin Räsänen 9a

Energistä meininkiä


Koulupäivämme sai keskiviikkona 8.4. mukavan keskeytyksen, kun wieniläinen nuorisokuoro tuli pitämään koulullemme konsertin, jossa kuulimme kappaleita laidasta laitaan. Konsertti lähti käyntiin historiallisilla ja perinteikkäillä itävaltalaisilla kappaleilla ja kuoron esittelyllä. Kuulimme myös kolme soolokappaletta, joita säesti pianolla kuoronjohtaja, sekä muutamia pop-kappaleita, esimerkiksi Beatlesia.

Wieniläinen kuoro oli tullut vierailulle Kuopion nuorisokuoron luo, ja he ovat viettäneet yhdessä mukavaa aikaa Kuopion maisemissa. Kuopion nuorisokuoronkin oli tarkoitus tulla esiintymään koulullemme, mutta heidän tuleva ABBA-konserttinsa piti heidät kiireisenä. 



Wieniläisen nuorisokuoron esitykset olivat energisiä, ja seuratessamme niitä tarttui iloisuus meihinkin. Kuoro näytti aidosti nauttivan esiintymisestä ja heistä huomasi, että he olivat harjoitelleet paljon ja omistautuneesti. Kuoron äänet soivat kauniisti ja harmonisesti, ja sopivat erinomaisesti yhteen. Erityisesti kauniit korkeat äänet kiinnittivät huomiomme. Kuoro kertoi, että vaikka pääideana konsertissa oli laulu ja musiikki, oli myös suurena otsikkona ystävyys. He kannustivat toisiaan, ja heillä vaikutti olevan hyvä yhteishenki.

Musiikki-ihmisinä nautimme konsertista erityisen paljon. Sitä oli oikein mieluisaa kuunnella. 

torstai 9. huhtikuuta 2015

Saksalaiset työharjoittelussa / Germans in work practice

Teksti (text): Lotta Rönkkö ja Marika Tuovinen 9C sekä saksalaiset työharjoittelijat (german pupils)
Kuva (picture): saksalaiset oppilaat (german pupils)

Saksalaisten kokemuksia työharjoittelusta Kuopiossa / Experiences from work practice in Kuopio

Franziska Rosenboom worked in Primary School
"I worked from the 6th of febuary till the 12th of febuary.
I was in a Primaryschool, with a English and german Teacher. I followed the English lessonsand told a bit about myself. one day I teached in a German lesson. I red the new vocabulary with them and the new text.  Then they had to do exercises and I helped them and I corrected them. The children was very sympatic.
I liked it very much and it was very interesting to see the Finnish lessons.  I enyoed it here!"

Lea Appfel worked in Kindergarten
"I have work at a kindergarten in Kuopio.
In my group was 13 children and one of does can speak english . We have make funny things and play many games .
The time in my work practise was a nice and funny time . The children are so sweet and the time there was very intresting and wonderful.
I was in a for school group and the children was 6 years old. We have read and sing together.
Every morning I was there at 8:30 a clock and then I was play with the children. After the playing at 9:00 a clock we sing songs and read a little bit. Then the children learn things in playing games. At 10:00 a clock we draw pictures and make many other things. After this at 12:00 a clock we go to eat and after the eat the children are go sleeping. At 14:00 a clock the children are wake up and we play games. My day ending at 15:00 a clock.
It was so funny and all people was so friendly to me."

Nina Rust and Marie Horstmann worked in German kindergarten
 "We had our work experience in a german kindergarten in Kuopio. There were three kindergarten teachers; two of them spoke german, the other one only finish and english. In the kindergarten were about 15 kids. Some of them spoke a little bit german but not that much. Among themselves the kids spoke only finish.
The daily routine was every day the same. In the morning we had the morningcircle at 9 o’clock.
Then the kids went outside and we laid the table for the lunch at 10:30.
After the lunch, we had free time for one hour.
We were at 1 o’clock back and played with the kids.
And we had little tasks, like clean the table or buy anything in the supermarket for them.
We liked our work experience, it was funny and we hadn’t communication problems."

Birka Marieke Seeneck worked in horse stable
I have done my work experience in a horse stable. It was realy nice there. But there was one problem, the people in the stable can’t speak english or german and they speak only finnish to me. I have done there normal stable work like cleaning the stable and take the horses inside and outside. I also can ride a horse. I realy liked it there.

Tim Schuder worked in school
"I made my Work expierience in   a school. In the school there wasn’t so much thinks to do but it was funny.
When I had a Task I have to   help the children .
I like to work with children and it was very good .
I also work in a little shop and I have to put things in the in shelf .
it was very fun.
I work also in the kindergarten and it was nice I love Finland and Lotta is the Best. "

Adrian Grond worked in Kurkimäki
"I do my work experience from the 6th February 2015 to the 12th February 2015 in Kurkimäki. On the 6th February I went to the Kurkimäki primary School and I watched the lessons from the students and if they needed help, then I helped them.
On the 9th February I went to the pre-School in Kurkimäki and watched the lesson and go out with the children.
On the 10th I went to the Kindergarten of Kurkimäki and play with the children and go outside with the children.
On the 11th and the 12th I went to the Kurjetar Shop in Kurkimäki to help the leader in the Shop and do things like cleaning the floor and put things in the shelves."

Daniel Wilke worked at a loyer
"As I was in Finland, I finnished an work expierience. Eetu(my exchange partner) searched for me a working place at a loyer. Kalevi Pitkänen is a nice guy, but he didn`t had work for me. So 90% of my working time was chilling around. The other 10% I helped him while he was cheking some things from the clients. I think it is a nice job, IF you can do all the things yourself."

Saksa-vaihdon tunnelmia

Teksti: Minttumaria Villanen 8a ja Sara-Elina Varko 8a
Kuvat: Sanna Salminen

Saksalaiset ystävämme Suomessa

Torstai 5.2.
Joukko minarilaisia oppilaita perheineen odotti innoissaan saksalaisia vieraitaan saapuvaksi bussillaan koulun pihalle. Osterholz-Scharmbeckista matkustaneet ystävämme astuivat ulos bussista leveät hymyt kasvoillaan, eikä kukaan tunnustanut palelevansa. Jälleennäkemisen riemun jälkeen ja hetkellisen kiusaantumisen hälvettyä keskustelu alkoi sujua ja juttua riitti!

Perjantai 6.2.
Ensimmäinen koulupäivä alkoi suomen kielen tunnilla. 8a- ja 8b-luokan oppilaat opettivat saksalaisille mm. suomalaisia sanontoja ja laulun Piiri pieni pyörii. Ruokalassa ihmetystä aiheuttivat veriletut monen suomalaisten (Minttumarian ainakin) hehkutettua Saksan-vierailullaan suomalaista kouluruokaa saksalaiseen kouluruokaan verrattuna. Myöhemmin iltapäivällä lähdimme kiertelemään Kuopion keskustaa auringon paistaessa.

Johannes Schumann ja Dagmar Reinhardt.
Aleksis Tammi ja NiiloTorppa yrittivät opettaa
saksalaisille monimerkityksisiä suomalaisia sanontoja.
Kaupunkisuunnistus päättyi Kauppahalliin.
Suomalaisia poikia kiinnostaa saksalainen potkutekniikka.

Viikonloppu
Lauantai ja sunnuntai vietettiin oman isäntäperheen kanssa mm. talviurheillen ja Suomeen sekä sen kulttuuriin tutustuen. Moni esimerkiksi vieraili Puijon tornissa, seikkaili lumessa, lumikenkäili tai lähti Tahkolle tai Vuokattiin laskettelureissulle. Muutamia erikoisempiakin aktiviteettejä keksittiin, kuten poroajelu ja avantouinti.

Maanantai 9.2.
Saksalaiset jaettiin kahteen ryhmään. Toinen puoli oli vaihtoparien omilla tunneilla, toinen ryhmä saksalaisista taiteili pullia Hatsalassa kotsanope Miian ohjauksessa. Iltapäivällä kävelimme kohti matkustajasatamaa luistinsäkkejä raahaten. Ice Marathon -radalla luistelu oli elämys ystävillemme, joiden kotimaassa suomalaiset perusasiat - kuten luonnonjäällä luistelu - on erikoinen asia.

Luistimet jalkaan ja menoksi!
Tulevia maratoonareita?
Miia Palmu-Niemelä kertoi, miten pullaa tehdään.
Sokeria pintaan!

Tiistai 10.2.
Aamupäivä kului Matti Sariolan pitämällä musiikintunnilla. Tänäänkin leivottiin pullaa ja seurattiin suomalaisten oppitunteja. Iltapäivällä kävimme porukalla keilaamassa.


Kuopiossa keilattiin kuten Osterholz-Scharmbeckissäkin syksyllä.
Rainmakerit käytössä.

Keskiviikko 11.2.
Kasurilaan! Vietimme mukavan talvisen päivän Kasurilassa lasketellen. Suurin osa porukastamme nautti reissusta erittäin paljon, vaikka paikalle pitikin soittaa yksi ambulanssikyyti. Onneksi mitään vakavaa ei kuitenkaan sattunut.

Omat eväät syötiin laavulla.
Kasurilan rinteissä riitti vauhtia!

Torstai 12.2.
Aamulla saksalaiset lähtivät tekemään käsitöitä Hatsalaan. Opettaja Jorma Hevosmaan johdolla valmistettiin puisia avaimenperiä.
Abit juhlivat koulun päättymistä tänään, ja suunnitelmissa oli mennä yhdessä katsomaan penkkareita, mutta suunnitelmat peruuntuivat. Moni suuntasi kuitenkin keskustaan koulupäivän loputtua. Illalla menimme katsomaan Kalpan peliä. Kalpa voitti Vaasan Sportin tuloksin 2-0. Vietimme mukavan illan.


Avaimenperät hiottiin huolella.

Perjantai 13.2.
Saksalaiset tekivät ja esittelivät tekemänsä Saksa-esityksen tulevalle suomalaiselle vaihtoryhmälle. Katsoimme Wanhojen tansseja ja pidimme ”läksiäisbileet”, jossa mukana olivat myös saksalaiset tet-harjoittelijat. Lopuksi vielä otimme yhteis- ja kaverikuvia.


Jäähyväisnyyttärit.

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa...

Lauantai 14.2.
Hyvästelimme ystävämme aikaisin aamulla. Moni pohti ennen vaihtoa englannin kielen taitojaan ja pärjäämistään, mutta kaikki ennakkoluulot ja pelot osoittautuivat turhiksi. Kokonaisuudessaan koko vaihtoprojekti oli mahtava kokemus ja suosittelemme tarttumaan tilaisuuteen lähtemällä rohkeasti mukaan!