keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Gallup: Mitä mieltä suvaitsevaisuudesta? Tiedätkö Leelah Alcornin tapauksesta?

Teksti: Janita Tuhkanen, Riikka Eitakari, Lotta Rönkkö ja Marika Tuovinen 9C


Mielipiteitä kiusaamisesta ja syrjinnästä

Haastattelimme tähän juttuun opettaja Miia Palmu-Niemelää, yhtä koulumme KiVa-kouluvastaavaa, sekä kolmea 9. luokan oppilasta: Noora Soinista (9a), Alina  Partasta (9b) ja Eetu Valkeapäätä (9c).


Miian haastattelu

Oletko kuullut Leelah Alcornin tapauksesta?
"En."

Selitettyämme Miialle, mistä oli kyse, hän pääsi vastaamaan aihetta koskeviin kysymyksiin.


Millaisia tunteita tämä sinussa herättää?

"Tietysti hirveätä. Tuntuu kun näin äitinä ajattelee, että lapsi on lapsi, oli hän minkälainen tahansa. On varmasti ollut järkytys vanhemmille, mutta lasta ei voi hylätä, oli hän millainen tahansa tai teki mitä tahansa. Olen varma, ettei hänkään (Leelah) ole valinnut, mitä hän tunsi tai koki."

Miten luulet nuorten suhtautuvan tälläisiin tapauksiin?

"Luulen ja toivon, että nykynuoret ovat suvaitsevaisempia kuin ennen. Toki on varmasti niitäkin ihmisiä, jotka eivät suvaiitse ketään tai mitään. Eivät myöskään tälläisiä tapauksia. Mulla on sellainen käsitys, että ihmiset ovat nykyään aika suvaitsevaisia erilaisuutta kohtaan. Tai näin ainakin toivon."

Mitä voisimme tehdä ennaltaehkäistäksemme tällaisia tapauksia?

"Tehdä tiedettäväksi, että homo on homo, eikä hän voi sille mitään. Emme kukaan valitettavasti tiedä pikkuvauvana, tuleeko meistä homoja tai lesboja. Koska eihän kukaan nyt vain päätä, että hän on nyt homo, jos tuntuu sille. Tai lesbo. Tai että oikeesti on väärässä vartalossa. Se vaan on sellainen asia, ettei se ole kenenkään valinta, ja se on selllainen asia, joka sattuu joillekin vähän kuin lottovoitto, vaikkei se sille välttämättä tunnu.

Pitäisi tuoda enemmän esille sitä, että elämässä sattuu asioita, joillekin vähän paremmalla tuurilla, joku on sinut itsensä kanssa ja joillakin sattuu huonompi tuuri. Ja sitä sellaista suvaitsevaisuutta, että meidän pitää vain hyväksyä kaikkien ratkaisut ja se, mitä he tekevät omassa elämässään."



Alinan, Nooran ja Eetun haastattelu

Oletteko kuulleet Leelah Alcornin tapauksesta?
"Emme."

Kerrottuamme oppilaille, mistä oli kyse, he pääsivät vastaamaan aiheeseen koskeviin kysymyksiin.


Mitä ajatuksia tämä teissä herätti?

 "Hirveät vanhemmat. Vanhempien pitäisi ymmärtää lapsiaan. Aina pitäisi ymmärtää erilaisuutta."

  Miten tälläisiä tapauksia voitaisiin ennaltaehkäistä?

"Puhumalla asiasta vanhemmille, jos olisi sellaisia tuntemuksia. Ja voisi myös puhua siitä vanhemmille, että lapsilla voi olla erilaisa näkemyksiä. Hyväksymällä erilaisuutta."

Mitä sanoisitte Leelahin vanhemmille?

"Jos ette kestä sitä, että lapsenne ei  tunne oloaan hyväksi omassa sukupuolessaan, älkää tehkö lapsia."

Mitä sanoisitte henkilölle, joka on samassa tilanteessa, kuin Leelah oli?

"Että hän juttelisi jonkun aikuisen kanssa, joka hyväksyisi asian."

Syrjinnälle loppu

Teksti: Lotta Rönkkö, Marika Tuovinen, Janita Tuhkanen ja Riikka Eitakari
Kuva: Tumblr


Let's fix society

Viime aikoina ympäri maailmaa on puhuttu paljon nuorten itsemurhista ja vanhempien suvaitsemattomuudesta. Vasta vähän aikaa sitten mediaan nousi esim. tapaus nuoresta tytöstä nimeltään Leelah Alcorn.

Leelah oli yhdysvaltalainen teini, josta tuntui, että hän oli syntynyt väärään kehoon.  Hän oli fyysisesti poika, mutta henkisesti tyttö.  Hän kertoi vanhemmilleen ensimmäistä kertaa tuntemuksistaan 14-vuotiaana, mutta vanhemmat eivät hyväksyneet asiaa ollenkaan, vaan pakottivat hänet kristilliseen terapiaan.  Leelahin kerrottua ystävilleen asiasta, hänen vanhempansa ottivat Leelahin pois  koulusta ja estivät kaikki hänen yhteytensä sosiaaliseen mediaan. Hän päätti elämänsä kävelemällä tarkoituksellisesti ruuhkaiselle moottoritielle.

Hän onnistui  lähettämään itsemurhaviestinsä Tumblr-seinälleen, josta se pian sai  maailmanlaajuista huomiota.  Viestissään hän viittasi yksinäisyyden ja vanhempiansa suvaitsemattomuuden olevan suurimpia syitä lopettaa elämänsä. Viesti kuului suomennettuna näin:

”Olen saanut tarpeekseni. En tule koskaan onnistumaan sukupuoleni muuttamisessa, vaikka muuttaisin pois kotoa. En tule ikinä olemaan tyytyväinen ulkonäkööni tai ääneeni. Minulla ei tule olemaan ikinä tarpeeksi ystäviä. Minulla ei ikinä tule olemaan tarpeeksi rakkautta elämässäni. En tule koskaan löytämään miestä, joka rakastaisi minua. En tule koskaan olemaan onnellinen. Joko elän loppuelämäni yksinäisenä miehenä, joka toivoo olevansa nainen tai elän elämäni vieläkin yksinäisempänä naisena, joka vihaa itseään.

Ei ole olemassa oikeaa ratkaisua. Ei ole ulospääsyä. Olen jo tarpeeksi surullinen, enkä halua, että  elämästäni tulee enää yhtään kurjempaa. Ihmiset sanovat kaiken muuttuvan paremmaksi, mutta minun tapauksessani se ei ole totta. Kaikki muuttu päivä päivältä huonommaksi. Se on asian ydin, siksi tunnen halua tappaa itseni. Pahoitteluni, jos syyni  ei ole riittävä sinulle, sillä minulle se on tarpeeksi hyvä.

Kuolemani täytyy merkitä jotain. Minun kuolemani täytyy lisätä listaan, jossa  on kaikkien transsukupuolisten tänä vuonna  tehdyt itsemurhat.   Haluan jonkun katsovan sillä listalla olevien lukumäärää ja heidän sanovan ”that’s fucked up” ja korjaavan sen. Korjatkaa yhteiskunta. Kiitos. ”
Leelah Joshua Alcorn

Varmasti suurin osa vanhemmista pystyy hyväksyään lastensa erilaisuuden, mutta näin pitkälle viety suvaitsemattomuus saattaa johtaa juurikin tällaisiin tapauksiin. Kannustamme teitä kaikkia siis avaamaan silmänne ja hyväksymään muut ihmiset sellaisenaan kuin he ovat.



keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Minarin uutisviisaat


Teksti ja kuva: Virva Eskelinen

Uutistrio karsiutui

Koulumme tämänvuotisen Uutisviisaat-joukkueen taival katkesi 29. tammikuuta pidettyihin koulujen välisiin karsintoihin. Karoliina Tuomainen (9b), Jesse Raatikainen (9d) ja Martti Kerman (9a)  saivat ratkaistuksi nettipohjaisessa karsinnassa 20 kysymyksestä 12 oikein. Tulos ei aivan riittänyt loppupaikkaan.

Karoliinan, Martin ja Jessen yhteistyö sujui hyvin.

Sanomalehtiviikon perinteisen Uutisviisaat-kilpailun finaali pidettiin perjantaina 6. helmikuuta. Finaalin voitti Kalevalan koulu.