sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Biologian tutkimuksia: hengitys ja verenpaine

Teksti: Emmi Kapanen 9a
Kuvat: Vesa Vainikainen

"Mites paineet?"

Verenpainetauti on hyvin yleinen, mutta salakavala sairaus, sillä se on oireeton. Tämän takia verenpainetta kannattaa tarkkailla mittaamalla sitä säännöllisesti. Siispä yhtenä biologian tunnin aiheena olikin verenpaineen mittaus.Verenpaineen lisäksi tarkoitus oli mitata keuhkojen tilavuutta ja kuunnella sydämen sykettä sekä lisäksi tutkia hieman keuhkoja.

Itse en osannut odottaa ollenkaan minkälainen on verenpaineeni, taikka sitten keuhkojen tilavuus, vaikka sen tiesin, että tuskin tulee olemaan yli viittä litraa, sillä olen sen verran pienikokoinen.

Mittaukset teimme 24.11.2014 biologian tunnilla. Aloitimme sillä, että opettajamme Vesa kysyi kaksi vapaaehtoista keuhkojen tutkimiseen. Halusin vapaaehtoiseksi, vaikka hieman epäilytti, että pystynkö, mutta halusin ainakin kokeilla.

Video, jonka Minna Canthin koulu Biologia (@minarinbilsa) julkaisi

Menimme Martin kanssa hakemaan suojatakit- ja hanskat päällemme ja sitten menimme luokan eteen keuhkojen kanssa. Ensimmäiseksi aloimme hahmottamaan keuhkoista eri osia. Ne hahmotti sieltä aika nopeasti, sillä ne näkyivät aika selvästi. Seuraavaksi leikkasin preparointiveitsellä keuhkoista pienen palan niin, että putket näkyisivät. Sitten laitoin lasisen onton putken keuhkon sisään, ja kun puhalsin, niin näkyi selvästi, kuinka keuhkorakkulat nousivat pinnalle keuhkojen täyttyessä ilmalla.

Tämän jälkeen veimme keuhkot pois luokkahuoneesta ja jätimme työtakit ja -hanskat pois sekä pesimme kätemme. Sitten menimme mittaamaan verenpainetta. Verenpaine mitattiin siten, että kävin istumaan rennosti alas ja laitoin mansetin pajaan olkavarren ympärille melko tiukasti, että sormi mahtuu väliin. Asetin käden pöydälle lepäämään ja painamalla nappia laite mittaa diastolen eli alapaineen, systolen eli yläpaineen sekä sykkeen. Minulla diastole oli 59mmHg, systole oli 90mmHg ja syke oli 58 lyöntiä minuutissa. Verenpaine oli ihan ok, hieman alhainen.

Video, jonka Minna Canthin koulu Biologia (@minarinbilsa) julkaisi

Diastolen keskiarvo luokassamme oli 65,49, systole 118,3 ja syke 72,61. Minulla oli kaikissa kohdissa arvot alhaisimmat ja Tommilla oli korkeimmat luokastamme.

Seuraavaksi mittasin keuhkojen tilavuutta spirometrillä. Ensin puhalsin keuhkot täyteen ilmaa ja sitten päästin kaikki pois puhaltamalla tähän spirometriin, joka näyttää sitten keuhkojen tilavuuden litroina. Minun keuhkojen tilavuus oli 3,5 litraa. Opettajamme Vesa oli puhaltanut alussa lukemin 6,2 ja luvannut sille limpparin, joka saa isomman tuloksen. Luokaltamme Andreas oli ainut, joka sai tulokseksi 6,3 litraa.

Video, jonka Minna Canthin koulu Biologia (@minarinbilsa) julkaisi

Pojilla keuhkojen tilavuuden keskiarvo oli 5,40 ja tytöillä 3,55, eli pojilla oli huomattavasti tilavammat keuhkot, mikä johtuu varmasti siitä, että he ovat pidempiä ja fyysisempiä kuin tytöt. Tilavuuteen voi myös vaikuttaa muun muassa elintavat, geenit ja sairaudet.

Lopuksi vielä kokeilimme Olivian kanssa stetoskoopilla kaulasta sykkeet, jotka kuuluivat hyvin selkeästi.

Kaikki mittaukset sain tehtyä. Myös keuhkojen tutkiminen onnistui ilman, että olisi tullut hirveän huono olo. Olen ylpeä, että pystyin tekemään sen.