keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Pääkirjoitus

Perinteet kunniaan vai ...?

Tämän Huvituksen julkaisua tähdättiin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päiväksi 28.2., sillä huomasimme käsissämme olevan toinen toistaan kiinnostavampia versioita Kalevalan tarinoista. Kansalliseepoksemme tarjoaa aineiston niin horoskooppiin, blogiin kuin sarjakuvaan, kuten jutuista huomaatte.


Suomalainen kulttuuri on muutakin kuin Kalevalaa. Yläasteaikojen tarkennuslitania sanalle ’kulttuuri’ palaa mieleen houkuttelematta: Tieteet. Taiteet. Uskonnot. Tavat. Lait. Aatteet. Eikö tuossa liene tiiviisti lueteltuna koko peruskoulun opetussuunnitelman sisältö. Kulttuuriahan koulussa siirretään, vaikka tunnit ja oppiaineet onkin toisin nimetty.

Koulumaailman perityistä tavoista olemme viime viikkoina todistaneet vanhojen tansseja ja penkinpainajaisia. Samoihin aikoihin eräs pitkä perinne, Yhteiskoulun ystävänpäivätanssiaiset, tanssittiin haikeansuloisten muistojen joukkoon. Soittamisen ja laulamisen iloa tietenkään ei unohdeta. Talviliikunnan ystävät, siis koko koulun väki, pääsivät helmikuun aurinkoon, ja perinteisen Ice Marathonin rinnalle tarjottiin muitakin perinnelajeja, kuten laskettelua, pilkkimistä ja hiihtoa.

Aika ajoin keskustelu perinteistä ja niiden merkityksestä kuumenee. Ruokalassa tivataan perusteita piponkäyttökiellolle.  Perinteiden noudattaminen sisältää viestin joukkoon kuulumisesta, ja vastaavasti perinteiden kyseenalaistaminen kertonee halusta irtautua joukosta ja liittyä johonkin ihan omaan porukkaan. Toisille irtautumisen keinoja ovat pipot ja huput tai muut vastaavat ulkoiset merkit, joillekin joukosta irtautumisen ja joukkoon kuulumisen leikki löytyy harrastuksista tai muista mielenkiinnon kohteista. Mutta kulttuuria et saa itsestäsi irti, vaikka yrittäisitkin.

Käsintiskaajana ihastelen vanhoja lautasia, joiden keskeltä lasitus on kulunut satojen ja taas satojen lusikoiden kopsahduksista. Astia ympärillä säilyy, annos vaihtelee. Eikö perinne ole jotain sellaista, joka kestää − myös kokeiluja ja koettelemuksia?

Innostavaa suomalaisen kulttuurin päivää ja omien perinteiden tutkimisen iloa Huvituksen lukijoille!

Minna Miettinen


Sampo-retki blogaten

TekstiEero Korhonen
Kuva: 8-luokkalaisten kalevalasarjakuvat

Vanha eepos taipuu blogiksi

Monelle on tuttu Kalevalan juonellinen huippukohta, jossa Väinämöinen, Ilmarinen ja Lemminkäinen käyvät ryöstämässä sammon Pohjolasta, vaikka Louhi yrittää vartioida aarrettaan parhaansa mukaan. Tässä 9F:n Olli-Pekka Hyvärisen, Simeoni Julkusen, Oliver Karttusen, Teemu Kauniston ja Olli Pitkäsen versiossa pääsette mukaan Sampo-retkelle sankareiden ahkerasti päivittämien blogitekstien kautta.

Siirry linkkiinKalevalaisia sarjakuvia

Teksti: Minna Miettinen
Kuvat: 7D:n, 7F:n, 8B:n, 9A:n, 9C:n ja 9. luokan valinnaisen kuvataiteen oppilaiden sarjakuvia

Kupliva Kalevala

Kuopion Kalevalaiset ry. järjesti 70-vuotisen toimintansa kunniaksi syksyllä 2012 Kalevala-aiheisen sarjakuvakilpailun kuopiolaisille alakoulujen 4.-6.-luokkalaisille ja yläkoululaisille. Minarilla 7.-luokkalaiset lähtivät kisaan Kalevalan kertomusten, 8.-luokkalaiset Kalevalan herättämien mielikuvien ja 9.-luokkalaiset Kalevalan taustan ja tarinoiden uusien versioiden kautta. Kaikkien luokkien kanssa muistuteltiin mieleen sarjakuvan kielioppia, kuten kuvakokoja ja tunteiden ilmaisua ruudussa.

Tarinoista tohinaksi, tohinasta tuloksiksi... Valmiita töitä Minarilta kertyi liki nelisenkymmentä, ja joukossa on myös yksi Kalevalan päivänä palkittava työ. Kilpailun satoa voi käydä katsomassa talvilomaviikolla 4.3.-9.3. kaupunginkirjaston aulassa.Kalevalahoroskooppi

Teksti: 9b:n oppilaat, Ville Sassi
Kuvat: 7-9-luokkien kalevalasarjakuvat

Näe tulevaisuutesi kalevalaisin silmin

9.B:läiset vilkaisivat tulevaisuuteen – lue Kalevala-horoskoopista kohtalosi!

Kalevalan tarinoista ja henkilöhahmoista on totuttu löytämään suomalaisuuden ydin. Vaikka emme teosta tuntisikaan, tunnemme sen perusmyytit – suomalaiselle ne ovat kuin vesi kaloille. Luotamme esimerkiksi mieluummin vanhaan ja vakaaseen kuin nuoreen ja uhittelevaan tietäjään. Naisjohtajia karsastetaan (Tiedä mikä Pohjan akka heistä kuoriutuu!) ja rahasammoista haaveillaan. Pahimmasta pulasta meidät voi pelastaa vain äiti, jos hänkään. Jostain vain tiedämme, että näin se on.

Tämä "jostain" on kulttuuri. Siinä missä kala elää vedessä, me elämme kulttuurissa, ja sitä Kalevalakin kaikkine uusversioineen keskeisellä tavalla edustaa. Satoja vuosia toistetut tarinat ovat muuttuneet itseään suuremmiksi. Siksi Kalevalan myytit eivät heijasta todellisuutta, vaan ne tuottavat todellisuutta. Oman tulevaisuutesi näet Kalevala-horoskoopeista!


Väinämöinen (1.1.-3.2.)
Mietit elämän suuria kysymyksiä, kuten puuttuuko elämästäsi jotakin. Yrität löytää tähän vastausta. Vastauksen löytyminen on vaikeaa ja joudut käyttämään erityistaitojasi. Parisuhderintamalla ei mene kovinkaan hyvin, mutta sinua arvostetaan viisautesi vuoksi.


Lemminkäinen (4.2.-7.3.)
Työ: Vaikka sinua syrjitään, älä ratkaise asiaa nyrkeillä ja vaaranna samalla työpaikkaasi. Suhteet: Mustasukkaisuus varjostaa suhteitasi. Yhteisen sovun vuoksi olisi ehkä aikasi asettua aloillesi. Muista myös äitimuoriasi.


Joukahainen ( 8.3.-11.4.)
Vaikka olet taitava ja lahjakas, älä käy liian itsevarmaksi. Se voi lähiaikoina kostautua. Liika mustasukkaisuus voi koitua myös läheistesi harmiksi. Karaokeillan jälkeen välttele suoalueita.


Louhi ( 12.4.-15.5.)
Edessä on muutoksia, joten pohdi toimiasi ja varo äkkipikaisia päätöksiä. Tutustu uusiin tuttavuuksiin rauhassa äläkä aseta heille liian isoja vaatimuksia. Ota myös perheenjäsentesi mielipiteen huomioon ja anna heidän tehdä omat valintansa.


Aino (16.5.-19.6.)
Vientiä tuntuu olevan ja monet rakastuvat sinuun. Ole varuillasi, koska kuitenkaan kaikki eivät ole sinun mieleesi. Joku perheenjäsenesi voi joutua vaaralliseen tilanteeseen ja sinä masennut. Pysy kaukana järvestä, jotta lisävahinkoja ei synny. Tulet kokemaan muodonmuutoksen ja onnistut karkaamaan ihailijoiltasi, joita et halua.


Pohjan neiti (20.6.-23.7.)
Seuraavan kuukauden aikana tulet ihastumaan ja ehkä raskaaksi, sillä miehiä riittää. Sinulla on paljon ostajia ja olet suosittu.


Lemminkäisen äiti (24.7.-25.8.)
Lähipäivinä läheisesi tulee kokemaan tapaturman. Se tulee yllättäen ja täysin arvaamattomassa tilanteessa. Tapaturman jälkeen elämäsi muuttuu täysin.


Ilmarinen (26.8.-15.10.)
Tulet onnistumaan työssäsi ja teet suuria asioita, mutta tulet myös kokemaan suuria menetyksiä. Huomaat myös, ettei materiaali voi korvata ihmisiä. Tulet myös epäonnistumaan ihmissuhteissa. Älä silti luovuta, lopussa aurinko paistaa.


Sampo (16.10.-14.11.)
Lähiaikoina naiset saattavat olla sinulle vaaraksi. Saatat tehdä lähempää tuttavuutta maan kanssa. Kannattaa myös varoa vesistöjä. Olet kaikkien huomion keskipisteenä, mutta se ei välttämättä ole hyväksi. Rahapula ei kuitenkaan pääse iskemään, vaan vaurautta sinulla on vaikka muille jakaa.


Marjatta (15.11.-31.12.)
Sinun olisi kannattavaa vähentää työtaakkaasi, sillä perheesi saattaa vaatia enemmän aikaa kuin luuletkaan. Rahan säästäminen voi tulla hyödyllisemmäksi kuin arvaatkaan. Varo mitä syöt, tai haikara saattaa vierailla.