torstai 28. toukokuuta 2015

Varpulle Nuori Minna -palkinto

Teksti: Virva Eskelinen
Kuva: Karin Johnson
Videot: useita ysiluokkien oppilaita

Nuori Minna -palkinnon sai Varpu Falkenberg

Tämän vuoden Nuori Minna -palkinnon sai 9a-luokan oppilas Varpu Falkenberg. Minarin oppilaat äänestivät palkinnon saajasta torstaina 28. toukokuuta pidetyn Ysien juhlan jälkeen, ja voittaja julkistettiin koulun kevätjuhlassa.

Varpu Falkenberg
Ysien juhlassa saimme katsoa jokaisesta ysiluokan ehdokkaasta luokan itsensä tekemän videon. Videot tehtiin Minna Canth -teemapäivänä 19.maaliskuuta.

Nuori Minna -ehdokkaina olivat tänä vuonna seuraavat oppilaat: Varpu Falkenberg (9a), Karoliina Tuomainen (9b), Ella Kauhanen (9c), Tomi Savolainen (9d), Iina Pitkänen (9e) ja Katariina Rytkönen (9f). Luokat olivat itse valinneet keskuudestaan kyseiset ehdokkaat.

Nuori Minna -palkinnon saajalta edellytetään, että hän on kiinnostunut kirjoittamisesta ja on hyvä sanankäyttäjä. Lisäksi hänen pitää olla reilu ja suvaitsevainen.
Ysien päivän luokkalakanat

Kuvat: Vesa VainikainenYsien tanssit 2015

Teksti: Virva Eskelinen
Videot: Lotta Rönkkö 9c, Marika Tuovinen 9c, Vesa Vainikainen

Kaunista ja komiaa

Minarilla nähtiin torstaina 28. toukokuuta upea tanssigaala, kun joukko 9.-luokkalaisia esitti harjoittelemiansa tansseja koulun juhlasalissa. Paikalla oli koko koulun väki sekä suuri joukko tanssijoiden kotiväkeä ja kavereita.

Ysit olivat pukeutuneet kauniisti ja tanssivat komiasti. Liikunnanopettajien Katja ja Juha Hännisen ohjaamina he olivat opetelleet mm. valssia ja tangoa.Ohjelmiston puolivälissä tanssiparketilla esiintyivät Matti Rainio (9f) ja Ella Seppänen.

Lopuksi ysit näyttivät itse kehittelemänsä tanssikokonaisuuden, joka ei jättänyt kylmäksi ketään - niin upea ja hauska se oli!


Kevätkonserttitanssiaiset 2015

Teksti: Virva Eskelinen
Videot: Venla Makkonen 9f

Konserttitanssiaiset 80-luvun tunnelmissa

Musiikkiluokkien kevään suurrutistus, Rauhalahden Kevätkonserttitanssiaiset, sujui tänä vuonna kasaribiisien tahdissa. Minari goes 80´ -nimisen konsertin alkupuolella jokainen musiikkiluokka esitti omat kappaleensa. 7E esitti biisin Livin on a Prayer ja 7F  I Was Made for Loving You. 8A rokkasi I Love Rock´n Rollin ja 8B The Final Countdownin. 9A esitti kappaleet You Give Love a Bad Name ja Eye of the Tiger. 9B taas veti laulut We´re Not Gonna Take It ja Poison.

Väliaikatarjoilun jälkeen koulumme eläkkeelle jäävä rehtori Risto Ikäheimo lausui kiitokset menneistä vuosista ja toivotti hyvää jatkoa Minarin musiikkiluokkatoiminnalle.

Konsertin loppu oli tanssimusiikin taikaa. Laadukkaat ja monipuoliset kappaleet saivat yleisön - ja koko konsertin musiikkitarjonnasta vastanneen musiikinopettaja Marianne Liimataisenkin - joraamaan ja kunnolla!


Rehtori Ikäheimo eläkkeelle

Teksti: Tuuli Hakkarainen, Venla Makkonen ja Oona Oinonen 9F
Kuvat: Venla Makkonen 9F

Ystävämme rehtori

Koulumme pitkäaikainen rehtori Risto Ikäheimo jää kesäkuun alussa eläkkeelle. Kysyimme häneltä tyypillisimpiä ystäväkirjakysymyksiä.

Oppilaat ovat aina olleet tervetulleita Risto Ikäheimon työhuoneeseen.

Nimi: Risto Ikäheimo

Syntymäpäivä: 30.12.

Lemmikit: -

Harrastukset: kalastus, penkkiurheilu, lentopallo, puutarhanhoito

Suosikkikirja: eräkirjallisuus

Suosikkimusiikki: Suomipopin tyyppinen musiikki
Suosikkitv-ohjelma: suomalaiset sarjat
Suosikkielokuva: Lapin kullan kimallus
Suosikkiurheilulaji: lentopallo
Suosikkiväri: sininen
Suosikkikouluaine: ruotsi
Suosikkiruoka: paistettu kuha
Suosikkikouluruoka: pastaruoka

Inhokkikouluaine: ei ole ollut missään vaiheessa

Mikä minusta tulee isona Mitä aiot tehdä eläkkeellä:
-Aion harrastaa ja vaeltaa Lapissa ja miksei lähempänäkin.

Jos saisit kolme toivetta lampunhengeltä, mitä toivoisit?
-Toivon, että opetussuunnitelmauudistus menee läpi ja että se sisäistetään kouluissa. Tämä vaatii panostusta sekä opettajilta että oppilailta. Opettajienkin pitää oppia uutta sekä myös jättää vanhaa opittua pois. Toivon myös terveyttä.

Mikä on ollut mieleenpainuvin tapahtuma koulumaailmassa?
-Parhaiten on jäänyt mieleen, kun Minari aiottiin lakkauttaa ja koko koulu oppilaita myöten osoitti mieltään kaupungintalon edessä. Taistelu koulun puolesta jäi mieleen.

Onko sinulle sattunut kommelluksia koulumaailmassa?
-Ei tule mitään erityistä mieleen. Säännöt ja asetukset ohjaavat niin hyvin.

Jos saisit opettaa koulussa ihan mitä tahansa uutta ainetta, mikä se olisi?
-Yhteisöllisyys voisi olla oma oppiaineensa. Sillä voitaisiin vähentää kiusaamista ja parantaa yhteishenkeä.

Mitä tekisit, jos voittaisit lotossa?
-Matkustelisin ja ostaisin lomapaikan etelän auringosta ja toisen Suomen Lapista.

Minne haluaisit matkustaa?
-Haluaisin Karibian risteilylle sekä johonkin Etelä-Amerikan maahan, esim. Peruun.

Loppuun vielä kaikkein kliseisin kysymys:
Terveiset koulun oppilaille ja henkilökunnalle?
-Pitäkää koulu edelleenkin suvaitsevana kouluna, jossa jokainen oppilas ja opettajakin otetaan huomioon yksilönä.

Suoretki 2015

Teksti ja kuvat: Sanni Kerman 7e, Koponen Ilona 7e ja Koponen Maiju 7e
Videot: Vesa Vainikainen

Suoekosysteemin salat paljastuivat

Suo oli kosteahko ...
Sää suosi seiskaluokkalaisia perjantain suoretkellä 22.5.2015. Paikalle saavuttiin pyörillä ja bussilla. Oppilaat tekivät tehtäviä koululta saatuihin tehtävämonisteisiin liittyen suohon ja sen kasvustoon. Oli esim. lajintunnistusta ja erilaisia suohon liittyviä kysymyksiä. 

"Suoretki oli mukavaa vaihtelua tavalliseen koulupäivään", totesivat seiskaluokkalaiset tytöt kuin yhdestä suusta. Päivä oli lämmin ja juomat tulivat tarpeeseen.Haastattelimme Aapeli Mattilaa, Päivyt Toivasta, Elina Piippoa sekä Nuutti Autiota:

"Millä mielin lähdit suolle?" kysyimme Aapelilta. "Kohtalaisin mielin, suuria odotuksia ei ollut", hän kertoi. "Millaista on ollut täällä suoretkellä?" tenttasimme vielä. "Aika märkää", Aapeli totesi. "Juomapullo olisi tullut tarpeeseen."
Elina ja Päivyt lähtivät suoretkelle positiivisella seikkailijamielellä. Tyttöjen mielestä retki oli antoisa ja raitis ilma teki hyvää. "Reissusta jäi mukava mieli. Opimme tunnistamaan suokasvilajeja", he kertoivat.
Päivyt ja Elina tykkäsivät päivästä.
Nuutin mielestä suolla oli kivaa sen hajusta huolimatta. Hän ei ollut käynyt suolla aiemmin ja odotukset olivat korkealla. "Reissu oli onnistunut", hän tuumi.Suomies.

Menestystä NouHätä!-kilpailussa

Teksti ja kuva: Virva Eskelinen
Video: Juha Hänninen

Heta, Hermanni ja Paavo hienosti neljänsiksi

Minarin 8b-luokan oppilaat Heta Hara, Hermanni Hakumäki ja Paavo Vauhkonen tulivat neljänsiksi valtakunnallisessa Nou Hätä!-kilpailussa. Finaali kisattiin Kuopion Pelastusopistolla 7. toukokuuta 2015.

Luokanohjaaja Juha Hänninen iloitsi Paavon, Hermannin ja Hetan menestyksestä. 

Pelastustaitojen Suomen mestaruutta tavoitteli finaalissa 22 joukkuetta, yksi jokaiselta pelastustoimen alueelta. Voiton vei Orimattilan yhteiskoulu (124 pisteellä), toiseksi tuli Hämeenlinnan lyseon koulu (123 pisteellä) ja kolmanneksi Huutjärven koulu Pyhtäältä (122 pisteellä). Minarin joukkue sai 121,88 pistettä eli hävisi pronssin vain 0,12 pisteellä.

Minarille menestyminen Nou Hätä!-loppukilpailussa ei ole uutta. Viime vuonna koulumme joukkue oli myös neljäs, ja vuonna 2012 Minari voitti Suomen mestaruuden. Laadukkaasta pelastustaitojen opettamisesta ja joukkueiden sparraamisesta kuuluu kunnia liikunnan ja terveystiedon opettajille Katja ja Juha Hänniselle.

NouHätä!-pelastustaitokampanjaan osallistui tänä vuonna kaikkiaan noin 30 000 kasiluokkalaista ympäri Suomen. He muodostivat kouluillaan opetuksen jälkeen kolmen hengen joukkueet, ja alkukarsintojen parhaimmat kutsuttiin aluekisoihin. Aluekilpailuista pääsi 22 voittajajoukkuetta valtakunnalliseen finaaliin.

Finaalikilpailuun kuului teoriakoe ja viisi tehtävärastia. Seuraavassa videossa näemme, kuinka Heta, Hermanni ja Paavo ratkaisevat kolaripaikkatehtävän. Joukkue sai tehtävästä lähes täydet pisteet.Linkit:

Minttumaria voitti nuorten Runopuulaakin

Teksti ja kuvat: Virva Eskelinen

Minttumaria voittoon Runopuulaakissa

8a-luokan Minttumaria Villanen voitti ensimmäisen Pohjois-Savossa järjestetyn koululaisten lavarunouskilpailun eli Runopuulaakin. Runofinaali pidettiin 22.toukokuuta kahvila Salacavalassa, ja siihen osallistui 12 oppilasta eri kouluista.

Minarilaisia kilpailijoita oli mukana peräti kahdeksan: Minttumarian lisäksi Aida Juola (7a), Emmi Kultala (8a), Heidi Seppänen (8a), Samuli Pajunen (9a), Ella Jauhiainen (9a), Jasmin Räsänen (9a) sekä Venla Makkonen (9f).

Nuoret runoilijat valloittivat Salacavalan.
Lavarunouskilpailussa oppilaat esittivät omia runojaan kahvilayleisön edessä ja heitä tuomaroi viisi tuomaria. Tuomarit olivat kahvilan asiakkaita. Jokaisella osallistujalla oli kolme minuuttia aikaa lausua tekstinsä. Ensimmäiseltä runokierrokselta pääsi jatkoon eli toiselle kierrokselle kuusi oppilasta ja kolmannelle kierrokselle selvitti tiensä enää kaksi.

Minttumaria päihitti "kaksintaistelussa" Kuopion Klassillisen lukion oppilaan Topias Tammen, joka on viimevuotisia minarilaisia.

Minttumaria Villanen kysyi runossaan, kuka keksi maanantait,
ja Topias Tammen teksti ylisti kaunokaista moottoripyörää.
Koululaisten runopuulaaki oli tarkoitettu yläkouluille ja lukioille. Sitä oli juontamassa viihteen monitoimiammattilainen Olavi Rytkönen, ja päätuomarina ja ääntenlaskijana hääri kirjailija Jouni Tossavainen.

Olavi Rytkönen ja Jouni Tossavainen jakoivat kisan lopuksi
kaikille lahjakortit ja kirjapalkinnot.
Tapahtumasta on tarkoitus kehittää vuosittainen pohjoissavolaisia kouluja yhdistävä ja runojen tekemiseen rohkaiseva leikkimielinen kilpailu.

Linkit:
Runokukot Vestäjät

Scifikirjoista runoja

Teksti: 8a-luokan ja 9c-luokan oppilaat

Jos vesi loppuisi tai sitä olisi liikaa...

Kevään aikana on äidinkielen tunneilla luettu scifikirjallisuutta. 9c-luokka luki Emmi Itärannan palkitun ja usealle kielelle käännetyn Teemestarin kirjan. 8a-luokan oppilaista osa luki myös sen, mutta muutama tarttui hieman vanhempaan kotimaiseen scifikirjaan: Annika Lutherin Kodittomien kaupunkiin sekä Jukka Parkkisen Sinun tähtesi Allstariin.

Oppilaat kirjoittivat runoja romaanien pohjalta:

Kodittomien kaupunki
Lilja oli hieman erilainen,
vaikka hän halusi olla vain tavallinen.

Kun Lilja sai tietää salaisuuden,
se antoi hänelle uuden mahdollisuuden.

Se mitä Lilja tietää sai,
että Sassa hänen äitinsä oli kai,

sai Liljan kauheuksiin,
lopulta uusiin ajatuksiin.

Hän päätti lähteä pois täältä
ja etsiä häntä paikan päältä.

Helsingissä hän sai apua perheeltä isolta,
myöhemmin se alkoi tuntua jo oikealta kodilta.

Eräänä päivänä häntä yllätys odottaa,
kun Sassa kotioveen kolkuttaa.

Myöhemmin tuli suuri myrsky konsanaan
ja vei Sassan mukanaan.

Liljan perhe Helsinkiin saapuikin,
ja tarina onnellisen lopun saikin.
Emmi ja Nea 8a

Salaisuus
Salaisuus, synkkä kuin meri,
sen paljastuksen hintana veri.

Uteliaita korvia joka puolella,
joten vaali salaisuutta huolella.
Ettei uhkanas´olisi revolveri.

Salaisuus on kuin kivi sydämellä,
painaa mieltä joka hetkellä.

Tekisi mieli se salaisuus paljastaa,
ja näin huhumylly valjastaa,
kun ajatukset pahenee pään sisällä.

Sydän pumppaa tuhatta ja sataa.
Aiotko jatkaa samaa rataa?

Kun salaisuus nyt poissa on,
niin olo on jo huoleton.
Näin arkes taas hamahtaa

Mul on vettä hahaa...
Vilja, Suvi ja Siiri 8a

Joe
On Luusuassa tylsää vaikka
se on hieno lomapaikka.
Kirjan päähenkilö on Joe,
joka ei elämässä paljon jännitystä koe.
Joe kuitenkin jännitystä kohtaa,
kun hänen tiensä suoja-alueelle johtaa.
Niilo, Niklas ja Myo 8a

Vesirikos
Jos vesirikoksen teet,
saat käteesi kahleet.

Oveesi ympyrä piirretään
etkä ketään pääse näkemään.

Loppuu sinulta vesi ja ruoka
eikä kukaan saa niitä sinulle tuoda.

Jos jalkasi tavoittavat nurmet ja maat,
sä kohta kuulan jo kalloosi saat.
Liinu, Pinja, Anniina ja Netta 8a

Vesi
vesi
kaikista elementeistä muuttuvaisin
sitä ei voi vangita eikä sitä voi omistaa
vesi
on kuoleman liittolainen
sillä ei ole alkua eikä loppua, mutta kuolemalla on molemmat
vesi
meissä virtaa
meidät on tehty veden muuttuvaisuudesta
vesi
se mieltään muuttaa
sadepisaroina kallioon iskee tai vesileilissä kirkkaana hölskyy
entisaikaan se lumeksi ja jääksi muuttua saattoi
vesi
teen loppu ja alku
seremoniansa mestari
vesi
lopulta se meidät jättää, juoksee kuiviin
maa asettuu sen tilalle
toisen loppu on toisen alku
Siiri, Viivi ja Aino 8a

Vesirikollisuus
Teemestari majassa majailee,
tee kattilassa kuumenee.
Vesi lähteestä otettu on
- se rikollisuutta vain on.
Perhe luottaa ystävään:
salaisuus sen sisään jää.
Virpi, Hanna, Jan ja Ville 9c

Entispäivät
ennen oli paremmin
    vettä riitti
    teetä riitti
enää ei riitä kellekään

kirjat entisestä ajasta
kertovat kaikesta paremmasta

rikollisuus on yleistä
kaikilla on salaisuudet suuret

paremmat oli entispäivät
Ella, Ere ja Juulia 9c

Maailma muuttuu
Miltä tulevaisuutemme näyttää?
Mitä jos roskavuoret maan peittää?
Hautaudumme rojuun, jätteisiin,
köyhimmät tyytyvät tähteisiin.

Maailma muuttuu koko ajan,
kuten sukupolvetkin.
Vedet siniset muuttuvat ruskeaksi liejuksi.
Metsät vihreät  pudottavat lehtensä ikiajoiksi.

Luulet, ettet voi itse asioihin vaikuttaa,
vaan jokaisessa pisarassa on valtameren alku.

Nykyään savupilvet peittävät ennen niin siniset taivaat.
Kauniita olentoja ympäröikin yhtäkkiä kuolema ja kurjuus.
Tuho.
Tuho.

Onko tämä se, mitä todellakin haluamme?
Marika, Lotta ja Jonnamari 9cRunoja à la 8a

Teksti: 8a-luokan oppilaat

Limerikkeja ja muita runoja keväästä, elämästä ja Salesta


Minä kävin Salessa.
Oli suklaa siellä alessa.
Sitten tulkin takaisin,
mut yhtäkkiä kaaduin ja parkaisin,
sillä suklaa oli jo masussa!Oli kaupungin nimi Kuopio,
ja siellä asui eräs luopio.
Oli luopiolla talossaan taksi
ja huoneita jopa kaksi.
Mutta talon poltti levinnyt nuotio...
Niilo

Mä runoa kirjoitan luokassa.
Muistan saman tehneeni Puolassa.
Mun aivot ovat nuoret ja toimivat,
yritän miettiä, miten nää sanat runossa soisivat.
Nyt oon nukkumassa.
Myo ja Eliot

Ihanalla illallisella Pariisissa
olivat kaverit juhlimassa.
Tunnelma lämpeni
ja katseet lempeni.
Kohta oltiinkin jo maistraatissa.
Vilja ja Siiri

Ihminen kylpi saunassa
polttavassa kuumassa.
Kun tuhat astetta koitti
hän ennätyksen voitti.
Nyt sitten saunookin haudassa.
Nea ja Minttu


Suklaa ja kahvi
Oli kerran suklaahimo,
joka kaipasi ystävää.

Se lähti kauas vuorten taa,
saapui pieneen kahvilaan.

Siellä tapas laiskan kahvin,
joka pöydällä makoili
ja mietti pieniä murheitaan.

Suklaahimo sille sanoi:
"Lähdetään yhdessä taivaltaa
tuonne kauas merten taa!"
Viivi


Uni
Näin mä kerran unta.
Metsässä satoi lunta.

Talven valkomaisema
ei ole tylsä, ei haiseva.

Voi valkovaippa myös masentaa,
kun hiljaisuus sua hiljaa vastensa painaa.

Linnun laulu sua tunteikkaasti vaivaa.
On sun syytä sismpääs kaivaa.
Siiri


Miks jokainen kuntoilee
Fitness-buumi kyrsii,
jokaisen mielessä myörii.

Smoothieta ja protskua,
lisäaineita ihmepurkeista.

Missä sä käyt salilla?
kuulen joka kulmalla.

Eipä paljoo innosta,
kun ei raudan nostelu innosta!
Heidi


Nykyaika ja menneisyys
Mistä on nykyaika tehty?
Teknologiasta,
epäsosiaalisuudesta,
sodista.
Niistä on nykyaika tehty.

Mistä on menneisyys tehty?
Sosiallisuudesta,
selviytymisestä,
arvokkuudesta.
Niistä on menneisyys tehty.
Anniina ja Netta


Kiva ja ikävä koulupäivä
Mistä on kiva koulupäivä tehty?
Kavereista ja lyhyistä tunneista,
hyvästä ruoasta ja kivoista välitunneista.
Niistä on kiva koulupäivä tehty.

Mistä on ikävä koulupäivä tehty?
Kokeista ja pahasta ruoasta,
tylsistä tunneista ja yksinolosta.
Niistä on ikävä koulupäivä tehty.
Suvi


Päivän runo
Nyt matkalaukkua pakkaan,
laitan sinne talven, ja kevään taivaalle nakkaan.
Olen iloinen, kesästä nautiskelen!

Mutta sitten syksy tulee ja väsymys iskee.
On ihan ok, kun talvi nurkkia naristelee.
Sitten kevät taas paikalle laskettelee!
Pinja

Ysien jatko-opinnot

Teksti: Tuuli Hakkarainen, Venla Makkonen ja Oona Oinonen 9F
Kuva: Tuuli Hakkarainen 9F

Suunnitelmissa tulevaisuus


Kevät on taas lopuillaan ja ysit ovat tehneet valintansa jatko-opinnoistaan maaliskuun aikana suoritetussa yhteishaussa, joka tuotti monille päänvaivaa ja päätöksiä mietittiinkin viime hetkille saakka, mutta onneksi kaikki ysi- ja kymppiluokkalaiset saivatkin haettua ainakin yhteen opiskelupaikkaan, Kuopion taidelukio Lumitin ja Kuopion klassillisen lukion sekä liiketalous- ja talotekniikkalinjan sekä sosiaali- ja terveysalan  noustessa suosikeiksi, koulumme opinto-ohjaajien huolehtiessa asiasta, oheisen diagrammin kertoessa lopullisista ensimmäisiksi hakutoiveiksi päätyneistä paikoista, joiden myötä, tämän pitkän virkkeen vihdoin loppuessa, toivotamme hyviä jatko-opiskeluvuosia kaikille .

7e:n vaalilauluja

Teksti: 7e-luokan oppilaat

Lauluja Soinista ja Stubbista

Huhtikuussa eduskuntavaalien aikaan 7e-luokka teki runoja poliitikoista. Musiikkiluokkalaisina he sanoittivat lastenlauluja uuteen kuosiin. Tässä muutamia näytteitä:

Timo Soini (Pienen pienen veturin sävelellä)
Timo Timo Soini vaalien jälkeen
omilleen hän sanoi, että jytkytetään.
Sitten kaikki jytkytti ja jytkytti ja jytkytti.
Timo Timo Soini hymyili.

Alexander Stubb (Hämä hämähäkin sävelellä)
Alexander Stubbi pääsi pomoksi.
Eduskuntavaalit paikan hältä vei.
Sipilä se nousi Stubbin paikalle.
Alexander Stubbi koittaa uudelleen.

Päivi Räsänen (Hämä hämähäkin sävelellä)
Pä- pä- pä- pä- Päivi kieltää kaiken,
homoseksuaalit ja ihmisoikeudet.
Moni väittää vastaan ja koittaa vaikuttaa.
Pä- pä- pä- pä- Päivi kieltää uudestaan.

Juha Sipilä (Hämä hämähäkin sävelellä)
Juha Juha Sipilä voitti nämä vaalit.
Tuli hyvä voitto, hallitukseen vei.
Keskusta armas, voiton puolue.
Juha Juha Sipilä voitti nämä vaalit!