perjantai 11. joulukuuta 2009

Musiikkiluokkalaisten joulukonsertti

Teksti: Mari Haikonen 9b
Videot: Sakari Pääkkö 9b

"Onnistunut konsertti"

Minna Canthin yläasteen perinteinen joulukonsertti pidettiin 1.12.2009 Alavan kirkolla. Siellä esiintyivät koulun musiikkiluokat. Penkit täyttyivät oppilaiden perheistä, sukulaisista ja ystävistä. Heidän joukossaan näkyi myös muutamia entisiä oppilaita.

Konsertissa kuultiin 11 hienoa esitystä. Yleisön mieleen jäivät varsinkin perinteinen Tiernapojat ja yhteisesitys You raise me up, joka tunnetaan WTC-iskujen tunnuskappaleena."You raise me up oli mahtava esitys", kommentoi ex-musiikkiluokkalainen Minarista , nyt Musiikkilukiota käyvä Anna Voutilainen. Hänen mielestään koko konsertti oli hyvin onnistunut. Varsinkin seitsemäsluokkalaiset yllättivät hänet itsevarmoilla esityksillään.Konsertin jälkeen esiintyjille oli seurakuntasalissa tarjolla väliajalta jäänyttä glögiä ja piparia. Meno oli hieman riehakas, ja muutamat pikku virheet harmittivat esiintyjiä, mutta kaiken kaikkiaan he vaikuttivat tyytyväisiltä suoritukseensa.

Joulukonsertin ohjelmisto:
Konserttikanteleet, Pavane, Enkellaulu kajahtaa, Joululaulu, Happy X-mas, Valkea joulu, Tiernapojat , Tulet hiutaleena mun ikkunaan, Varpunen jouluaamuna, You raise me up, Dona nobis pacem, Once upon a silent night

Arvostelu Twilight- Uusikuu -leffan ennakkonäytöksestä

Teksti: Mari Haikonen 9b ja Sanni Sahi 9a
Kuva: Anni Mikkonen (outsider)

Twilight - Uusikuu
The Twilight Saga: New Moon
K-13
Finnkino Star, Kuopio
20.11.09 klo. 00.02
Ohjaaja: Chris Weitz
Pääosissa: Robert Pattinson, Kristen Stewart sekä Taylor Lautner


Öinen Uusikuu

(Varoitus: vähäisiä juonipaljastuksia)

Keskiviikkona 4.11.09 kaikki Twilight-fanit vetivät henkeä, kun uuden elokuvan, Uusikuun lippujen ennakkomyynti alkoi Suomessa. Finnkinon nettisivut ruuhkautuivat hetkessä, kun ensi-iltojen paikkoja varattiin. Kuopiossa iloittiin myös yllätyksestä: elokuvan ennakkonäytöksestä. Myöhäisestä ajankohdasta ja seuraavana aamuna odottavasta koulupäivästä viis - näytökseen oli päästävä.


Torstai, elokuvaa edeltävä päivä sujui jännittyneissä tunnelmissa. Koulussa tunnit valuivat eteenpäin hidasta tahtia ja mielessä pyöri mikäs muu kuin Uusikuu.

Vihdoin kello läheni puoltayötä ja suunta otettiin kohti leffateatteria. Odotustila oli täynnä jännityksestä kihiseviä tyttöjä ja haukottelevia poikaystäviä. Oven vieressä nurkassa seisoi parimetrinen pahvikuva elokuvan päähenkilöistä, Edwardista, Bellasta ja Jacobista. Kaikkein innokkaimmat (ja ehkä hölmöimmät ;D) fanit kävivät poseeramassa sen edessä muiden oudoksuvista katseista välittämättä.

Odottelun jälkeen 1. salin ovet aukenivat ja katsomo täyttyi katsojista. Elokuva pyörähti käyntiin ilman pitkiä mainoksia, ja tämä yönäytöksen etu otettiin vastaan kiitollisena.

Elokuvat perustuvat Stephenie Meyerin (mm. Children’s Choice Book Awards: paras kirjailija) maailmanlaajuisen suosion saavuttaneihin kirjoihin. Tarina kertoo ihmistyttö Bella Swanin ja vampyyripoika Edward Cullenin rakkaustarinan.

Uusikuu on Twilight-saagan toinen osa, ja siinä Bellan ja Edwardin tiet eroavat Edwardin halutessa suojella Bellaa vampyyrien maailmalta. Ero murtaa Bellan täysin, mutta onneksi apuun saapuu Bellan ystävä Jacob Black, joka tosin toivoo ystävyyden kehittyvän joksikin vahvemmaksi. Bella alkaakin toipua erosta, mutta myös Jacobilla on salaisuus.
Loppujen lopuksi, huolimatta Jacobista, Bella lähtee tavoittamaan Edwardia uudestaan - pelastaakseen hänet kuolemalta.

Elokuvan edetessä yleisö uppoutui sen pyörteisiin ja eli mukana Edwardin, Bellan ja Jacobin maailmassa. Sekä Edward että Jacob saivat aikaan hengenahdistusta ja ihailevia henkäyksiä. Elokuva yleisesti aiheutti paljon naureskelua, hihitystä ja jännitystä, mutta sai myös kyynelkanavat kostumaan aika-ajoin.

Mutta kuten suurin osa elokuvista, jotka pohjautuvat hyviin kirjoihin... Uusikuu ei ole poikkeus. Kirjan lukeneet ihmettelevät juonen toteutusta, mulkoilevat "väärän" näköisille ja oloisille henkilöille, hymähtelevät joillekin näyttelijäsuorituksille, surevat pilattuja lempikohtauksiaan kirjasta. Toisaalta taas muille kuin faneille ei elokuva taida avautua lainkaan - ainakaan kirjoitettujen arvostelujen perusteella.

Elokuvan lopputekstien aikana väki keräsi kimpsunsa ja kampsunsa, muutamat pyyhkivät vielä viimeiset kyynelet poskiltaan ja lämpimästä salista astuttiin ulos pimeään ja viileään marraskuun iltaan. Keskustelu täytti kapean kadun, monenlaisia kommentteja heiteltiin ilmaan. Lopulta kaikki kuitenkin jatkoivat matkaansa, toimittajat (melkein) suoraan peiton alle uneksimaan ihanasta Edwardista. Kuka muuta kaipaisikaan kuin maailman kauneimman vampyyrin kuiskimassa korvaansa ihania sanoja.