lauantai 17. tammikuuta 2015

Vieraana tietokirjailija Vesa Sisättö

Teksti: Tuuli Hakkarainen, Oona Oinonen 9F
Kuva: Riina Suvela 9F

Tietokirjailija, joka tuntee Taru sormusten herrasta -trilogian

Lukion vieraaksi saapuneelta tietokirjailijaVesa Sisätöltä liikeni keskiviikkona 14. tammikuuta tunti aikaa myös meille yläkoululaisille. Tietokirjailijan ammatin lisäksi Sisättö toimii myös kriitikkona ja osa-aikaisena toimittajana Vihreä lanka -lehdessä. Hän kirjoittaa enimmäkseen humoristisia tekstejä. Koulutuksensa hän on hankkinut peruskoulun lisäksi Helsingin yliopistolta.


Sisättö kirjoitti ensimmäisen kirjansa Operaatio Kekkonen 15 vuotta sitten. Kirja käsittelee humoristisesti Kekkosesta esitettyjä salaliittoteorioita. Toinen esille noussut teos oli Unohtunut avain, joka upotti Titanicin. Kirja kertoo erilaisista erheistä, jotka ovat johtaneet historian surullisiin tapauksiin, huumoria unohtamatta. Tällä hetkellä kirjailijalla on kesken nuortenromaani.

Jo yläkouluikäisenä Sisättö piti humorististen tekstien kirjoittamisesta, jotka olivat opettajienkin mielestä hauskoja. Lukiossa hän kirjoitti kavereidensa kanssa omaa lehteä, jota painettiin noin 50 kappaletta kerrallaan. Historia on kiinnostanut Sisättöä aina, ja se olikin toinen varteen otettava opiskelumahdollisuus. Kirjoittaminen vei kuitenkin voiton, mutta uteliaisuus historiaa kohtaan on säilynyt.

-Aiheita kirjoihin on aina suunnitteilla, mutta kaikki eivät läheskään toteudu. Välillä kustantajat vihjaavat, mitä voisi kirjoittaa. Kirjoittajan leipä on niukkaa ja se on hankittava monesta lähteestä. Epävarmuutta ja kädestä suuhun elämistä pitää sietää. Kirjoilla ei tienaa paljoa.

Sisätön lempikirja on trilogia Taru sormusten herrasta, jonka hän on itse lukenut itse seitsemäntoista kertaa, nuorena jopa pari kertaa vuodessa.