torstai 18. maaliskuuta 2010

Tervetuloa lukemaan uutta Huvitusta!

Minarissa kevään tulon alkaa aistia helmikuussa, jolloin joukko saksalaisia vaihto-oppilaita saapuu keskellemme kuin lintuparvi piristämään ja tuomaan vaihtelua tavalliseen elämänmenoon. Jo noin kymmenen vuoden ajan näiden eteläisten ystäviemme avulla Minarissa on opiskeltu englantia ja saksaa, opittu saksalaista kulttuuria, uskallettu majoittaa ja asua vieraskielisen kanssa, ystävystytty ja - ennen kaikkea - kasvettu ihmisinä pykälän verran eurooppalaisemmiksi.

Tässä verkkolehdessä on juttuja oppilasvaihdosta, mutta niiden lisäksi uutisia, haastatteluja ja arvosteluja myös muustakin koulussamme tapahtuneesta.

Minna Canthin koulu täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlintaa käynnistellään pe 30.4. järjestettävällä yläkoulun Talent-kilpailulla. Tukioppilaiden järjestämä tapahtuma on avoin kaikille yläkoulun oppilaille ja opettajille. Seuraava viikko eli viikko 18 on sitten varsinainen juhlaviikko. Silloin koululla tapahtuu paljon: tänne mm. saapuu vierailijoita, koulun aulassa pidetään konsertteja ja ilmaisuesityksiä sekä juhlavuoden novellikirjoituskilpailun parhaat palkitaan. Pääjuhla pidetään perjantai-iltana 7.5. Rauhalahden hotellilla. Seuraava Huvitus keskittyykin juhliin, ja toimituskunta miettii jo kuumeisesti, millaisia juttuja tapahtumista saadaan aikaiseksi.

Ennen juhlaviikkoa juhlitaan kuitenkin Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Tämän kirjoituksen lopussa oleva dramatisoitu lukunäyte juhlistakoon päivää. Videossa 9b-luokan oppilaat Mari Haikonen, Lotta Hintikka sekä Hessu Kosonen lukevat katkelman Minna Canthin näytelmästä Työmiehen vaimo.

Toimituskunnan puolesta toivotan Sinulle oikein mukavia lukuhetkiä Huvituksen parissa!

päätoimittaja
Virva Eskelinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Arvi Lind vieraili Minarilla

Teksti ja kuva: Sakari Pääkkö 9b

SUOMEN LUOTETTAVIN MIES

Arvi Lind, yksi Suomen kokeneimmista uutistoimittajista ja erään artikkelin mukaan Suomen luotettavin mies saapui Minna Canthin lukion vieraaksi 18 maaliskuuta.  Tilaisuudessa oli mukana muutamia yläkoulun luokkia ja  ja Huvitus – lehden toimittajat. Arvi piti salissa luennon, jossa käsiteltiin hänen uraansa, toimittajan työtä sekä uutisia. Lukion rehtori Heikki Aaltonen alusti tilaisuuden lyhyellä puheella

Sodan jaloista Ylen ankkuriksi

Arvi Lind syntyi talvi- ja jatkosodan välissä, vuonna 1940 Lappeenrannan Lauritsalassa. Hän joutui jatkosodan vuoksi kaksi kertaa evakkoon, jolloin hän muisteli saaneensa YK:n erityisapuna hammaspulveria. Hänen haaveammattinsa oli äidinkielenopettaja. Virallisesti hänestä ei äidinkielen opettajaa tullut, mutta hän oikeakielisyyttä korostavana uutistenlukijana sivisti monia katsojia.

Ylelle hän päätyi viipurilaisen osakunnan kautta. Vuonna 1965 hän aloitti toimittajan työt Ylellä. Erityistä koulutusta toimittajan työhön hän ei koskaan hankkinut, vaan oppi taitonsa työn ohella. Vuonna 1978 hän ankkuroi ensimmäiset puoliyhdeksän uutiset. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2004 ja viimeisen uutislähetyksensä hän piti 15. lokakuuta 2003.


"Olen Arvi Lind, Ylen Elävästä arkistosta"

Vanha sukupolvi tuntee Arvin jo äänestä , mutta nykyään häntä ei enää varsinkaan nuorten keskuudessa tunnisteta, joten hän leikkisästi esittäytyykin: "Olen Arvi Lind, Ylen Elävästä arkistosta". Toimittajan työtä hän kuvaa monipuoliseksi, mutta suurta kaihoa ei enää uutisankkurointiin ole: "Välillä näen painajaista, jossa olen lukossa kaapissa ja lähetys on ihan pian alkamassa", hän kertoo.

Uutiset muuttuneet katsojia kosiskeleviksi

Lopuksi oli aikaa varattu kysymyksille, joita kyllä riitti. Kysymykset koskivat usein uutisia ja niiden muuttumista. Uutisarvoa koskevaan kysymykseen Arvi vastasi, että "kaikki mikä on olemassa, on uutisen arvoista". Tosin nyt 2000-luvun alussa on alettu "kosiskella" katsojia, jolloin kerrotaan uutisia, joita ihmiset haluavat kuulla, eikä niitä, joilla olisi merkitystä. Arvin mukaan Yle ei saisi lähteä iltalehtimäiselle linjalle, jossa "ihmisten surusta tehdään viihdettä ja myydään juorunnälkäisille ihmisille". Ylen ilmapiiriä hän kehui mahtavaksi ja kannustavaksi. Sen suurempia mokia hän ei työurallaan koskaan kerro tehneensä.

Tunnin lopuksi raikuvat aplodit saanut Lind kehui Minarin oppilaita hyväkäytöksisiksi nuoriksi, mihin taas rehtori heitti, että toivottavasti ovat sitä huomennakin.