keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Biologian tutkimuksia: aistit

Teksti: Amanda Abdelhamid 9b
Kuvat: Vesa Vainikainen

Ei makua ilman hajua

Ihmisen haju- ja makuaisti ovat kuin paita ja peppu. Oikeastaan ne ovat niin läheisiä, että toisen puuttuessa mikään ei oikein maistu miltään. Tunnistamme kielellä viisi perusmakua; makean, suolaisen, karvaan, happaman ja umamin. Vaikka esimerkiksi pitäisimme nenästä kiinni, hapan sitruuna kyllä nipistelisi kielen päällä.

Marika Emmiroosan uhrina 

Työvaiheet:

Näiden perustietojen pohjalta odotin 2.2.2013 Minna Canthin koululla pidettyä biologian tuntia. Aiheena oli testata kaverin maku- ja hajuaistia. Jakauduimme pareihin ja työn idea oli, että partner laittoi silmät kiinni, otti nenästään kiinni ja avasi suunsa tietämättä ollenkaan mitä toinen sinne laittaisi. Vallantunne ja hullut tiedemiesmomentit valtasivat mieleni, kun opettajamme Vesa toi kaksi tarjottimellista erilaisia makuja toisen suuhun survottavaksi. Tarjottimilta löytyi mm. henkilökohtaiset suosikkini; etikka, chili, kylmä lihaliemi ja valkosipulijauhe... Ennen testin alkua parille täytyi kertoa omat allergiat ja inhokit. Parini oli Mirka, ja hyvin nopeasti kävi selväksi, että maistiaisia oli hyvin vaikea tunnistaa ilman hajuaistia. Jos pari ei tunnistanut makua laitettuaan sen suuhun, sai hän irrottaa otteensa nenästään, jolloin maun yleensä tunnisti heti. Jotkin "makupalat" tunnisti heti esimerkiksi koostumuksen takia, ja erittäin makean coca-colan tunnisti kielellä heti. Mauista piti myös kirjata havaintoja, ja esim. Mirkan kommentti "sähköisku suuhun", kuvaa etikan happaman maun pistelyä kielen pinnalla. Kaikki tulokset ja havainnot sekä koehenkilön nimi taulukoitiin omaan vihkoon.

Monenlaista makua ja hajua.
Katariina pohtii, jotta arvaako Venla

Työvälineet:

Tutkimuksen tärkein työväline oli parin suu, eikä muita välineitä muovilusikoita ja maistettavia aineita lukuunottamatta käytetty.

Loppupäätelmä:

Tutkimusta voisi kuvata adjektiiveilla hauska, pelottava, ällöttävä ja maukas. Ehkei kyseinen tutkimus ollut samalla tavalla ällöttävä kuin sydämen aukileikkaaminen, mutta kaverin valitessa ällöttäviä makuja maistettavaksi, muistui mieleen Pelkokerroin-tv-ohjelma. Tutkimuksen idea oli selkeästi opettaa, miten tiivistä yhteistyötä haju- ja makuaisti tekevät. Ja tietenkin osoittaa, että vaikka emme näkisi  ruoka-ainetta, voi sen silti tunnistaa pelkästä mausta. Mielenkiintoinen ja vähän erilainen oppitunti!