keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Löytyy kirjastosta: Uutta scifiä

Teksti: Minna Miettinen

Uusia tuttavuuksia 

Tieteiskirjallisuutta on monessa muodossa kirjoitettu jo satojen, tuhansienkin vuosien ajan, ja tulevaisuus on varmasti kiinnostanut meitä aina. Mutta nyt scifille on syntynyt selvä, viekoittelevan viihteellinen uusi sukupolvi. Suzanne Collinsin kirjoittama kolmiosainen Nälkäpeli, jonka elokuvaversio nähtiin kevättalvella, on vain yksi esimerkki näistä teoksista, joiden tapahtumat toisaalta sijoittuvat epämääräiseen tulevaisuuteen, toisaalta muistuttavat selkäpiitä hyytävästi omasta ajastamme. 

Nälkäpelin maailma on tosi-tv:n maailma, jossa yhteiskunnan eri vyöhykkeillä kasvaneet nuoret heitetään jonkin oman taitonsa tai ominaisuutensa varassa selviämiskamppailuun, jota kotivyöhykkeillä seurataan jännittävänä viihteenä. Samalla suunnataan suuren yleisön huomio pois yhteiskunnan valtaapitäviä kohtaan suunnitelluista kapinahankkeista.

Ally Condien tieteisromaanissa nimeltä Tarkoitettu on kuviteltu tilanne, jossa tätä meidän tuntemaamme maailmaa on haluttu parannella. Viranomaiset ovat nimittäin havainneet, että ihmisillä on kulttuurissaan liikaa musiikkia, liikaa maalauksia, liikaa runoutta. Niinpä elämää on selkeytetty säilyttämällä sata laulua, sata runoa, sata maalausta ja sata historianluentoa ja hävittämällä kaikki muu sekamelska. Samassa selkeyttämisvimmassa nuoria halutaan varjella ihastumisten ja pettymysten tunteilta, ja niinpä yhteiskunta osoittaa kullekin parhaan mahdollisen parin perheen muodostamista varten. Myös elämäntehtävä määrätään viranomaisten työnä.Romaanin päähenkilö Cassia käy vielä koulua, mutta osoittaa lupaavia taipumuksia lajittelijaksi. Hänen tärkeitä tavaroitaan ovat lukulaite, kirjoitin ja kolme eriväristä pilleriä sisältävä pillerisäiliö. Käsin kirjoittamisen taitoa tässä yhteiskunnassa ei enää opeteta, sillä onhan viranomaistenkin helpompi seurata päätteelle jääneitä merkkejä. Kun Cassia sitten tapaa pojan, joka osaa kirjoittaa, Cassian entinen maailma ja hänen entiset uskomuksensa alkavat murentua lautasliinoille ahdettujen viestien vuoksi. Vähitellen Cassia alkaa kaivata vapautta valita itse niin puolisonsa, ammattinsa kuin asuinpaikkansa, mutta viranomaisten suunnitelmiin tällainen ei sovi. Järjestelmä hajoaisi, jos ihmiset tekisivät valintansa itse. Siksi ihmisiä valvotaan aina heidän uniaan myöten.

Kotoisiin paikkoihin mutta täysin nykyisestä poikkeaviin oloihin sijoittuu Annina Lutherin Kodittomien kaupunki. Se kansanosa, jonka nyt tunnemme suomalaisina, on vetäytynyt noin Jyväskylän korkeudelle ja sieltä pohjoiseen. Suomalaisten sijaan pääkaupunkiseudulla Halsinghissa menestyvät kiinalaiset ja etenkin intialaiset, jotka asuvat veden valtaaman kaupungin kattohuoneistoissa ja veneilevät katuina ennen tuntemillamme väylillä, kirkkojen kupolien ja tornitalojen katveessa. - Eikö luonto olekaan suomalaisten ystävä aina?

Lainaa ja lue!