keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Pääkirjoitus

Perinteet kunniaan vai ...?

Tämän Huvituksen julkaisua tähdättiin Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päiväksi 28.2., sillä huomasimme käsissämme olevan toinen toistaan kiinnostavampia versioita Kalevalan tarinoista. Kansalliseepoksemme tarjoaa aineiston niin horoskooppiin, blogiin kuin sarjakuvaan, kuten jutuista huomaatte.


Suomalainen kulttuuri on muutakin kuin Kalevalaa. Yläasteaikojen tarkennuslitania sanalle ’kulttuuri’ palaa mieleen houkuttelematta: Tieteet. Taiteet. Uskonnot. Tavat. Lait. Aatteet. Eikö tuossa liene tiiviisti lueteltuna koko peruskoulun opetussuunnitelman sisältö. Kulttuuriahan koulussa siirretään, vaikka tunnit ja oppiaineet onkin toisin nimetty.

Koulumaailman perityistä tavoista olemme viime viikkoina todistaneet vanhojen tansseja ja penkinpainajaisia. Samoihin aikoihin eräs pitkä perinne, Yhteiskoulun ystävänpäivätanssiaiset, tanssittiin haikeansuloisten muistojen joukkoon. Soittamisen ja laulamisen iloa tietenkään ei unohdeta. Talviliikunnan ystävät, siis koko koulun väki, pääsivät helmikuun aurinkoon, ja perinteisen Ice Marathonin rinnalle tarjottiin muitakin perinnelajeja, kuten laskettelua, pilkkimistä ja hiihtoa.

Aika ajoin keskustelu perinteistä ja niiden merkityksestä kuumenee. Ruokalassa tivataan perusteita piponkäyttökiellolle.  Perinteiden noudattaminen sisältää viestin joukkoon kuulumisesta, ja vastaavasti perinteiden kyseenalaistaminen kertonee halusta irtautua joukosta ja liittyä johonkin ihan omaan porukkaan. Toisille irtautumisen keinoja ovat pipot ja huput tai muut vastaavat ulkoiset merkit, joillekin joukosta irtautumisen ja joukkoon kuulumisen leikki löytyy harrastuksista tai muista mielenkiinnon kohteista. Mutta kulttuuria et saa itsestäsi irti, vaikka yrittäisitkin.

Käsintiskaajana ihastelen vanhoja lautasia, joiden keskeltä lasitus on kulunut satojen ja taas satojen lusikoiden kopsahduksista. Astia ympärillä säilyy, annos vaihtelee. Eikö perinne ole jotain sellaista, joka kestää − myös kokeiluja ja koettelemuksia?

Innostavaa suomalaisen kulttuurin päivää ja omien perinteiden tutkimisen iloa Huvituksen lukijoille!

Minna Miettinen