torstai 5. marraskuuta 2009

Ysiläisten retki Muuruvedelle 28.10.2009

Teksti: Alina Vilhunen 9c
Kuvat: Taru Ilkka 9d, Reetta Tarkiainen 9c ja Vesa Vainikainen
Video: Vesa Vainikainen

FarmillaLähdimme koululta klo 8.00 bussilla kohti Muuruvettä. Bussimatka kesti noin tunnin. Saavuimme yhdeksän aikaan Savon ammatti- ja aikuisopiston maatalouslaitokseen. Yksi koulun opettajista otti meidät vastaan ja vei meidät saliin, jossa kerrottiin koulun toiminnasta ja tavoista. Paikalla oli kaksi opettajaa ja tutoreita, jotka esittelivät itsensä. Meidät jaettiin kolmeen ryhmään, joissa lähdimme kiertämään rakennuksia.
Ensin kävimme navetassa katsomassa vasikoita. Kaksi vasikoista makasi maassa ja toiset kaksi olivat enemmän kiinnostuneita paikalla olevista ihmisistä. Äänestimme neljästä vasikasta kauneinta, jonka jälkeen menimme tutkimusnavettaan, jossa seurasimme lehmiä aitauksissaan. Siellä oli kymmeniä vasikoita ja 60–100 lehmää. Seurattuamme lehmiä hetken siirryimme taloon, jossa oppilaille opetettiin korjaamaan koneita ja traktoreita. Tämän jälkeen menimme kukkatalolle, jossa oli opetus menossa. Meille kerrottiin talon historiasta ja opetettiin tekemään kukkavieheet ruusuista ja muista tarvikkeista. Saimme pitää koristeet ja siirryimme kasvihuoneeseen, jossa kerrottiin sen toiminnasta. Kävimme huoneissa, joissa kasvatettiin tomaatteja, ruusuja ja joulutähtiä. Suurin osa ruusuista ja tomaateista oli jo kerätty, mutta joulutähtiä oli paljon tulevaa joulua varten


Seuraavaksi meidät vietiin katsomaan oppilaiden asuntoloita. Kävimme asunnossa, jossa oli neljä huonetta. Oppilaat olivat sisustaneet ne oman mielensä mukaan. Sitten siirryimme isompaan asuntolaan missä asuivat sellaiset, jotka tarvitsevat apua asumisessa. Istuimme aulassa ja kuuntelimme kun koulun opettaja kertoi asuntolasta. Menimme vielä saliin, jossa arvottiin palkintoja vasikoita äänestäneille. Jaossa oli huiveja, lippiksiä ja pinssejä. Menimme muitten oppilaiden mukana syömään ja sitten bussiin.

Matkustimme puoli tuntia Uudistalolle ja talon omistaja oli meitä pihalla vastassa. Hän vei meidät ruokalaan istumaan ja puhui puoli tuntia talon toiminnasta ja ylämaannaudoista. Kävimme rannan kautta ja menimme metsään, jossa oli puittenkaatokone. Ulkona oli kylmä ja osa porukasta lähti vähitellen bussiin istumaan. Ikkunasta katseltiin ylämaannautoja, ja kun loputkin tulivat metsästä bussiin, lähdimme takaisin Kuopioon. Puolen tunnin sisällä olimme jo palanneet koululle ja kaikki lähtivät väsyneinä kotiin.