keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Biologian tutkimuksia: haju- ja makuaisti

Teksti: Roosa Oikarinen 9A
Kuva ja videot: Vesa Vainikainen

"Tämä on tonnikala!"

Tutkimme haju-ja makuaistia koulussa biologian tunnilla perjantaina 23.1.2015. Ensiksi meille annettiin ohjeistus ja sen jälkeen jakaannuimme ryhmiin. Tein testejä Annikan ja Olivian kanssa. Joku haki aina jotain ruokaa, maustetta tms. purkillisen ja antoi siitä lusikalla testaajien suuhun. Testin aikana oltiin silmät kiinni ja nenä tukossa. Kun ainetta laitettiin suuhun piti arvata mitä se on. Jos testihenkilö arvasi oikein merkattiin taulukkoon plusmerkki, jos arvasi väärin, merkattin miinus. Sen jälkeen avattiin nenä, että pystyy haistamaan, ja piti arvata taas ja vastaus merkittiin taas samalla tavalla.

Video, jonka Minna Canthin koulu Biologia (@minarinbilsa) julkaisi


Testeissä huomasimme,että hajuaisti tukee makuaistia maistaessa. On vaikeampaa maistaa joku maku ilman hajuaistia. Maku-ja hajuaisti toimivat siis keskenään vuorovaikutuksessa tuottaen samalla paremman maku elämyksen.

En olisi odottanut, että on niin erilaista maistaa ilman hajua. Aikaisemmin en ole oikein edes ajatellut asiaa sen tarkemmin. Hassua huomata. miten erilaiselle esimerkiksi tuttu ruoka maistuu, kun hajuaisti puuttuu. Maku oli aina erilainen, mutta testit onnistuivat hyvin, koska ruoan pystyi tunnistamaan myös sen muodosta ja miltä se tuntui suussa.

Video, jonka Minna Canthin koulu Biologia (@minarinbilsa) julkaisi