keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Jenni Vartiainen vierailulla

Teksti ja kuvat: Hilla Valtola 9a ja Varpu Falkenberg 9a

"Kaikkien biisien takana on isompi sanoma"


Kävimme perjantaina 27.3. tapaamassa Jenni Vartiaista Kuopion kaupunginteatterilla. Takit heitettiin naulakkoon ja istuimme alas teatterin erään uuden salin katsomoon. Paikalla oli porukkaa Minarin musiikkiluokilta sekä musiikkilukiosta. Paikalla oli myös Minarin lukiolaisista ja musiikkilukiolaisista koottu kuoro, joka esitti Jennin saapuessa kappaleen "Wake me up before you go-go" kitarasäestyksellä. Kappaleen jälkeen kuorolaiset istuivat alas ja haastattelu alkoi Jennin ystävän ja entisen opettajan Matti Sariolan johdolla.

Ensimmäinen Matin kysymys liittyi biisien tekoon, sanottamiseen ja säveltämiseen.
- On olemassa monta työtapaa ja se riippuu usein siitä, työskenteleekö yksin vai jonkun kanssa. Biisin teko on hyvin pitkälti istumista, pähkäilyä ja miettimistä. Tyhjä kalenteri on plussaa, ja en usein ala työstämään biisejä fiilispohjalta vaan uskon rutiiniin ja säännöllisyyteen. Inspiraatio saattaa tulla usein keskellä aamua tai iltapäivää. Aamufiilistä voi purkaa paperille, ja joskus tekstiä syntyy helposti jopa viiden sivun verran.

Jenni kertoi kolmesta erilaisesta tavasta, jolla biisi voi syntyä. Ensimmäisessä tavassa biisissä tärkeässä osassa on sanat ja niiden merkitys. Jos sanoitus toimii, melodia löytyy helposti. Kappale pitää osata kuvailla. Toinen tapa on lähteä rakentamaan biisiä tittelin ympärille. Vahva hyvä kappaleen nimi on siis tärkeää. Kolmannessa tavassa biisi kertoo Jennin omasta elämästä ja fiiliksistä metaforilla. Tälläiset biisit hän tekee yksin.
-On eri asia tuntea biisi kuin vain tajuta, mistä se kertoo. Kaikkien biisien takana on isompi sanoma ja kaikille on syy, miksi se julkaistaan, Jenni kertoo.


Jenni esiintyi hyvin luontevasti haastattelussa ja vastasi innokkaasti kysymyksiin, joita myös yleisö sai kysyä. Yksi kysymys kuului näin: -Millaista musiikkia itse kuuntelet?
- Musiikkimakuni on melko laaja ja kuuntelen paljon klassista musiikkia sekä kuubalaista tai islantilaista musiikkia. Kuuntelen myös esimerkiksi Lordea ja Toivo Kärkeä. Musiikkimakuni perustuu sataprosenttisesti fiilispohjalle.

Haastattelun lopussa Matti antoi Jennille vanhan luokkakuvan, josta löytyi Jennin lisäksi myös muita kuuluisuuksia, kuten Olli Herman. Lauloimme kaikki yhdessä kappaleen "We are the world", jonka jälkeen yleisölle annettiin vielä mahdollisuus ottaa kuva Jennin kanssa.