perjantai 18. joulukuuta 2009

Comenius-vaihdosta jäi hyviä muistoja

Teksti ja kuvat: Roosa Ruotsalainen 8d ja Saara Rissanen 8d

Muistelua ja päiväkirjaotteita

Kymmenen kahdeksasluokkalaista, Ullis ja Sari olivat Saksassa, Osterholz-Schambeckissä 2.–7.12.2009. Saksa oli ensimmäinen etappi Comenius-projektissa, jonka osana olivat myös Tanska ja Unkari. Projektissa on tarkoitus jakaa eri maiden kulttuureja nuorille. Majoitus oli saksalaisten oppilaiden perheissä. Olimme perheissä usein iltaisin, joskus päivälläkin. Aikaa oli vähän liikaakin.

”Asun rivitaloalueella. Parini on Ines. Hän ei puhu hyvin englantia, mutta tulemme juttuun.”


”Meitsi asuu kohtuu suuressa omakotitalossa. Perheeseen kuuluu parini Denis, hänen siskonsa, iskä ja äiti.”

Matkan aikana mm. luistelimme, kävimme jouluaiheisissa työpajoissa, katselimme nähtävyyksiä Bremenissä ja tietenkin pidimme hauskaa kavereiden kanssa. Työpajojen aiheita olivat joulukortit, musiikki, valot ja koristeet, joulukuusi, runot ja leipominen. Näistä sai valita kolme, joissa sitten kävimme kahtena päivänä.

”Meillä on ollut paljon tekemistä. Olemme tänään olleet christmas workshopeissa. Täällä on kivaa.”

”Siis workshoppeja. Äsken oli ruoka, joka oli outoa ja kohta lauletaan kait joululauluja… Koulussa ollaan ja hauskaa on!”

Bremenissä meillä oli ohjattu kaupunkikierros sekaryhmissä. Katselimme nähtävyyksiä ja kävimme joulutoreilla. Osa kapusi myös kirkontorniin. Lopuksi oli aikaa shoppailla.

Matka oli mukava kokemus ja menisimme mielellämme uudestaankin. Kasiluokkalaisten englanninkielen taidoilla pärjäsi ihan hyvin, Saksassa englanninkielen taito on paljon huonompi. Matkasta jäi paljon hyviä muistoja ja sutkautuksia. Parhaimmistoa on varmaan: ”Jos siihen laittaa euron niin se liikkuu!” Nissi-show pyörii Saksassakin!


”Jouduimme heräämään 3 jälkeen ja lähdimme koululle, josta hyppäsimme bussiin. Bussilla menimme Bremenin lentokentälle.”

”Nyt ollaan täällä lentokentällä. Matka oli tosi kiva. Olisi voinut olla pitempään. Perhe oli tosi mukava ja lupasimme pitää yhteyttä.”