keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Syrjinnälle loppu

Teksti: Lotta Rönkkö, Marika Tuovinen, Janita Tuhkanen ja Riikka Eitakari
Kuva: Tumblr


Let's fix society

Viime aikoina ympäri maailmaa on puhuttu paljon nuorten itsemurhista ja vanhempien suvaitsemattomuudesta. Vasta vähän aikaa sitten mediaan nousi esim. tapaus nuoresta tytöstä nimeltään Leelah Alcorn.

Leelah oli yhdysvaltalainen teini, josta tuntui, että hän oli syntynyt väärään kehoon.  Hän oli fyysisesti poika, mutta henkisesti tyttö.  Hän kertoi vanhemmilleen ensimmäistä kertaa tuntemuksistaan 14-vuotiaana, mutta vanhemmat eivät hyväksyneet asiaa ollenkaan, vaan pakottivat hänet kristilliseen terapiaan.  Leelahin kerrottua ystävilleen asiasta, hänen vanhempansa ottivat Leelahin pois  koulusta ja estivät kaikki hänen yhteytensä sosiaaliseen mediaan. Hän päätti elämänsä kävelemällä tarkoituksellisesti ruuhkaiselle moottoritielle.

Hän onnistui  lähettämään itsemurhaviestinsä Tumblr-seinälleen, josta se pian sai  maailmanlaajuista huomiota.  Viestissään hän viittasi yksinäisyyden ja vanhempiansa suvaitsemattomuuden olevan suurimpia syitä lopettaa elämänsä. Viesti kuului suomennettuna näin:

”Olen saanut tarpeekseni. En tule koskaan onnistumaan sukupuoleni muuttamisessa, vaikka muuttaisin pois kotoa. En tule ikinä olemaan tyytyväinen ulkonäkööni tai ääneeni. Minulla ei tule olemaan ikinä tarpeeksi ystäviä. Minulla ei ikinä tule olemaan tarpeeksi rakkautta elämässäni. En tule koskaan löytämään miestä, joka rakastaisi minua. En tule koskaan olemaan onnellinen. Joko elän loppuelämäni yksinäisenä miehenä, joka toivoo olevansa nainen tai elän elämäni vieläkin yksinäisempänä naisena, joka vihaa itseään.

Ei ole olemassa oikeaa ratkaisua. Ei ole ulospääsyä. Olen jo tarpeeksi surullinen, enkä halua, että  elämästäni tulee enää yhtään kurjempaa. Ihmiset sanovat kaiken muuttuvan paremmaksi, mutta minun tapauksessani se ei ole totta. Kaikki muuttu päivä päivältä huonommaksi. Se on asian ydin, siksi tunnen halua tappaa itseni. Pahoitteluni, jos syyni  ei ole riittävä sinulle, sillä minulle se on tarpeeksi hyvä.

Kuolemani täytyy merkitä jotain. Minun kuolemani täytyy lisätä listaan, jossa  on kaikkien transsukupuolisten tänä vuonna  tehdyt itsemurhat.   Haluan jonkun katsovan sillä listalla olevien lukumäärää ja heidän sanovan ”that’s fucked up” ja korjaavan sen. Korjatkaa yhteiskunta. Kiitos. ”
Leelah Joshua Alcorn

Varmasti suurin osa vanhemmista pystyy hyväksyään lastensa erilaisuuden, mutta näin pitkälle viety suvaitsemattomuus saattaa johtaa juurikin tällaisiin tapauksiin. Kannustamme teitä kaikkia siis avaamaan silmänne ja hyväksymään muut ihmiset sellaisenaan kuin he ovat.