torstai 9. huhtikuuta 2015

Saksa-vaihdon tunnelmia

Teksti: Minttumaria Villanen 8a ja Sara-Elina Varko 8a
Kuvat: Sanna Salminen

Saksalaiset ystävämme Suomessa

Torstai 5.2.
Joukko minarilaisia oppilaita perheineen odotti innoissaan saksalaisia vieraitaan saapuvaksi bussillaan koulun pihalle. Osterholz-Scharmbeckista matkustaneet ystävämme astuivat ulos bussista leveät hymyt kasvoillaan, eikä kukaan tunnustanut palelevansa. Jälleennäkemisen riemun jälkeen ja hetkellisen kiusaantumisen hälvettyä keskustelu alkoi sujua ja juttua riitti!

Perjantai 6.2.
Ensimmäinen koulupäivä alkoi suomen kielen tunnilla. 8a- ja 8b-luokan oppilaat opettivat saksalaisille mm. suomalaisia sanontoja ja laulun Piiri pieni pyörii. Ruokalassa ihmetystä aiheuttivat veriletut monen suomalaisten (Minttumarian ainakin) hehkutettua Saksan-vierailullaan suomalaista kouluruokaa saksalaiseen kouluruokaan verrattuna. Myöhemmin iltapäivällä lähdimme kiertelemään Kuopion keskustaa auringon paistaessa.

Johannes Schumann ja Dagmar Reinhardt.
Aleksis Tammi ja NiiloTorppa yrittivät opettaa
saksalaisille monimerkityksisiä suomalaisia sanontoja.
Kaupunkisuunnistus päättyi Kauppahalliin.
Suomalaisia poikia kiinnostaa saksalainen potkutekniikka.

Viikonloppu
Lauantai ja sunnuntai vietettiin oman isäntäperheen kanssa mm. talviurheillen ja Suomeen sekä sen kulttuuriin tutustuen. Moni esimerkiksi vieraili Puijon tornissa, seikkaili lumessa, lumikenkäili tai lähti Tahkolle tai Vuokattiin laskettelureissulle. Muutamia erikoisempiakin aktiviteettejä keksittiin, kuten poroajelu ja avantouinti.

Maanantai 9.2.
Saksalaiset jaettiin kahteen ryhmään. Toinen puoli oli vaihtoparien omilla tunneilla, toinen ryhmä saksalaisista taiteili pullia Hatsalassa kotsanope Miian ohjauksessa. Iltapäivällä kävelimme kohti matkustajasatamaa luistinsäkkejä raahaten. Ice Marathon -radalla luistelu oli elämys ystävillemme, joiden kotimaassa suomalaiset perusasiat - kuten luonnonjäällä luistelu - on erikoinen asia.

Luistimet jalkaan ja menoksi!
Tulevia maratoonareita?
Miia Palmu-Niemelä kertoi, miten pullaa tehdään.
Sokeria pintaan!

Tiistai 10.2.
Aamupäivä kului Matti Sariolan pitämällä musiikintunnilla. Tänäänkin leivottiin pullaa ja seurattiin suomalaisten oppitunteja. Iltapäivällä kävimme porukalla keilaamassa.


Kuopiossa keilattiin kuten Osterholz-Scharmbeckissäkin syksyllä.
Rainmakerit käytössä.

Keskiviikko 11.2.
Kasurilaan! Vietimme mukavan talvisen päivän Kasurilassa lasketellen. Suurin osa porukastamme nautti reissusta erittäin paljon, vaikka paikalle pitikin soittaa yksi ambulanssikyyti. Onneksi mitään vakavaa ei kuitenkaan sattunut.

Omat eväät syötiin laavulla.
Kasurilan rinteissä riitti vauhtia!

Torstai 12.2.
Aamulla saksalaiset lähtivät tekemään käsitöitä Hatsalaan. Opettaja Jorma Hevosmaan johdolla valmistettiin puisia avaimenperiä.
Abit juhlivat koulun päättymistä tänään, ja suunnitelmissa oli mennä yhdessä katsomaan penkkareita, mutta suunnitelmat peruuntuivat. Moni suuntasi kuitenkin keskustaan koulupäivän loputtua. Illalla menimme katsomaan Kalpan peliä. Kalpa voitti Vaasan Sportin tuloksin 2-0. Vietimme mukavan illan.


Avaimenperät hiottiin huolella.

Perjantai 13.2.
Saksalaiset tekivät ja esittelivät tekemänsä Saksa-esityksen tulevalle suomalaiselle vaihtoryhmälle. Katsoimme Wanhojen tansseja ja pidimme ”läksiäisbileet”, jossa mukana olivat myös saksalaiset tet-harjoittelijat. Lopuksi vielä otimme yhteis- ja kaverikuvia.


Jäähyväisnyyttärit.

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa...

Lauantai 14.2.
Hyvästelimme ystävämme aikaisin aamulla. Moni pohti ennen vaihtoa englannin kielen taitojaan ja pärjäämistään, mutta kaikki ennakkoluulot ja pelot osoittautuivat turhiksi. Kokonaisuudessaan koko vaihtoprojekti oli mahtava kokemus ja suosittelemme tarttumaan tilaisuuteen lähtemällä rohkeasti mukaan!