maanantai 14. joulukuuta 2009

Opettajaesittelyssä Jorma Hevosmaa

Teksti ja kuvat: Peppi Pasanen 9E ja Sakari Pääkkö 9b

"Opetustyö on hauskaa"


”Pääsette nyt aikaisemmin, mutta älkää ohitelko ysiluokkalaisia”, Jorma Hevosmaa ohjeistaa oppilaitaan. Hän ohjaa meidät toimittajat koppiinsa ja istuutuu itse opettajan tuoliinsa.

Jorma Hevosmaa on toiminut jo 20 vuotta opettajana. ”Koulutukseltani olen muotoilija, minkä lisäksi olen suorittanut opettajan tutkinnon”, hän kertoo.
Jorma on toiminut mm. taide- ja ympäristökasvatuksen lehtorina Pohjois-Savon Ammattioppilaitoksessa. Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa hän toimi puusepänalan opettajana ja osastonjohtajana. Hän toimi virassaan kaikkiaan seitsemän vuotta, minkä jälkeen häntä pyydettiin ammattikorkeakoulun opettajaksi. Koska hän ei saanut edellisestä virastaan vapaata, hän joutui irtisanoutumaan Ingmanilta. Jorma on opettanut puukäsitöitä myös Neulamäen koululla.

Nykyisin Jorma Hevosmaa opettaa Minna Canthin koululla. Hän opettaa puukäsitöitä yläkoululaisille ja lavastusta ja lavasteiden tekoa lukiolaisille. Tämän lisäksi hän opettaa kansalaisopistolla. Hänellä on myös oma yritys, muotoilutoimisto WINWOOD DESIGN , joka suunnittelee ja toteuttaa erilaisia remontteja ja huonekaluja. ”Omassa yrityksessä pääsen toteuttamaan itseäni ja ylläpitämään ammattitaitoani”, Jorma toteaa. ”Opin myös tuntemaan ja hyödyntämään uusia materiaaleja, mitä voin hyödyntää opetustyössäni”. Opetustyötä hän kuvailee hauskaksi, mutta välillä myös raskaaksi. ”Etenkin suurien ryhmien kanssa opettaminen voi olla työlästä, sillä kaikkia apua tarvitsevia ei kerkeä auttamaan. Onneksi nopeasti oppivat oppilaat auttavat muita”.