keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Jotunia nuorille

Teksti: Oona Oinonen 9f
Kuvat: Riina Suvela 9f

Maria Jotunin kirjailijaseura vierailulla

Perjantaina 5.9. oli ilmaisutaidon luokassa hiiskumaton hiljaisuus, kun joukko lukion ilmaisutaitolinjan ja  yläkoulun oppilaita kuunteli keskittyneesti Maria Jotunin tekstejä. Monologien tulkitsijoina toimivat Eeva-Liisa Haimelin ja Mona Kortelampi. Reunoilla istui muita arvovaltaisia vieraita: Kaija Siikala, Leena-Maija Hurme, Heidi Krohn, Tiina Rinne, Tekla Raekallio, Marja Aaltonen-Eloranta, Mauri Heikkilä ja Seppo Koivula. He olivat käymässä koulullamme, jotta voisivat tehdä Jotunin tekstejä paremmin tunnetuksi nuorten keskuudessa. Tämä ja tiedon kerääminen kuuluvat Maria Jotuni -seuran tärkeimpiin tehtäviin.

 - Maria Jotuni on jäänyt Minna Canthin varjoon, vaikka hänen tekstinsä ovat näyttelijälle
hyvin monikerroksisia, kertoivat helsinkiläiset Jotuni-seuran aktiivit.

Kuopiossa 1800-luvulla elänyt Jotuni sai oman nimikkoseuran vuonna 2009. Helsinkiläinen seura oli vierailemassa Kuopiossa teatterin uuden Maria-näyttämön tiimoilta. He kävivät vierailuilla kouluilla ja tapaamassa kuopiolaisia.

Seuran jäseniä kiinnostaa, mitä kuopiolaiset nuoret ajattelevat Jotunista. Kävikin ilmi, etteivät paikalla olleet oppilaat olleet vielä lukeneet Jotunin tekstejä. Lukion äidinkielen lehtori Tarja-Tuulikki Lumikari kuitenkin vakuutti, että kirjailijaa käsitellään vielä lukuvuoden aikana. Seuran jäsenet ilahtuivat tästä, sillä heidän mielestään Jotunin tekstit ovat monikerroksisia ja vaikka eivät heti iskisikään, ne voivat olla ajankohtaisia myöhemmin.

Ihminen ei ole muuttunut noista ajoista, vaikka ympäristö onkin, he muistuttelivat. Tärkeää teksteissä on muistutus siitä, että pitää elää ihmisenä ihmisten keskellä.