perjantai 14. marraskuuta 2014

Biologian tutkimuksia: veri

Teksti: Emmi Kapanen 9a
Kuvat: Vesa Vainikainen

"Verta kehiin"
Tipat verta lasille.
Jokaisella on oma veriryhmä ja veriryhmän mukaan voi mm. määritellä sen, kenelle voi luovuttaa verta, sillä veren luovuttaminen yhteensopimattomalle veriryhmälle voi aiheuttaa jopa kuoleman.

Tunnin tarkoituksena oli siis selvittää oma veriryhmä. Itse en osannut arvata ollenkaan, mikä veriryhmä minulla oli, kun en tiennyt vanhempienikaan veriryhmää. Työ kuulosti kivalta, vaikka kieltämättä vähän pelotti ajatus siitä, että kohta pistetään piikillä sormeen. Suoritin tutkimuksen 24. syyskuuta biologian tunnilla. Aloitimme tutkimuksen niin, että opettajamme Vesa selitti ensin ohjeet tarkasti ja sitten lähdimme hakemaan välineitä. Työhön tarvitsimme mikroskooppilasin, tulitikun, Anti-A-ja Anti-B MolterClone -ainetta, tussin, suojaukseksi paperia sekä tietenkin omaa verta.

Ensimmäiseksi laitoin pöydän suojaksi paperin, jonka päälle mikroskooppilasin. Lasin toiseen reunaan kirjoitin "A" ja toiseen "B". Seuraavaksi odotin, että on minun vuoroni ja Vesa tulee pistämään pienellä koneella sormeeni. Tämä kohta oli minulle henkilökohtaisesti pelottavin, mutta siitäkin selvittiin.

Työvälineistöä.
Sormea piti hieman painaa, että saisi tipan verta lasin molemmille puolille. Seuraavaksi laitoin lasin reunaan, missä luki "A", hieman Anti-A MolterClone -ainetta veren päälle ja toiselle puolelle sama, Anti-B ainetta. Veri ja aine sekoitettiin toisiinsa tulitikulla. Tässä kohtaa pitää olla tarkka, ettei vaan A- ja B-puoli sekoitu toisiinsa, sillä silloin veriryhmät sekoittuu ja tutkimuksen luotettavuutta ei voi taata.

Kuvassa harvinainen AB-veriryhmä.
Tässä vaiheessa selviää veriryhmä. Jos A-puolen veri alkaa ns.saostumaan,se tarkoittaa, että veriryhmä on A. Jos sama tapahtuu B-puolelle, veriryhmä on B. Jos molemmat puolet muuttumat, on veriryhmä oletettavasti AB. Mikäli kumpikaan puoli ei ala muuttumaan noin puolessa minuutissa, veriryhmä on sillon O.
Roosa ja B-näyte.
Oma veriryhmäni oli A, joka on myös Suomen yleisin veriryhmä. Luokassamme A- ja O- veriryhmän osuus oli 38% ja B-ryhmän 24%. AB-veriryhmää ei löytynyt meidän luokasta yhtään. Itse hieman yllätyin siitä, kun AB-ryhmää ei löytynyt keneltäkään kolmestatoista oppilaasta.Myös hieman hämmensi O-veriryhmän paljous. Itsellä oli vain jostain sellainen mielikuva, että se olisi harvinaisempi veriryhmä, mutta näin jälkikäteen sainkin tietää, että se on toiseksi yleisin Suomessa.

Tunnin lopuksi oli veriryhmä tiedossa, eli työ onnistui.