torstai 18. joulukuuta 2014

Biologian tutkimuksia: sydän

Teksti: Kusti Huuskonen 9e
Kuvat: Vesa Vainikainen
Videot: Roosa Oikarinen 9a ja Vesa Vainikainen

Verenkierron moottori

Tällä tunnilla tutkimme ihmisen sydäntä muistuttavaa sian sydäntä. Tarkoituksena oli löytää sydämestä sen tärkeimmät ja keskeisimmät osat ja selvittää niiden tehtävät. Työ kuulosti kiinnostavalta ja odotin mukavaa tuntia. Uskoin löytäväni kaikki sydämen tärkeimmät osat.

Kuva, jonka Minna Canthin koulu Biologia (@minarinbilsa) julkaisi


Työ suoritettiin Vesan biologian luokassa perjantaina 14.11.2014 kello 12.20-14.05. Työlle annettiin kaksi tuntia aikaa. Työhön tarvittiin itse sydän, puntari, preparointiveitsi, pihdit, lasisauva, sakset, viivain ja paperia.

Ensimmäiseksi mitattiin sydämen paino, joka meidän sydämellä oli 453 grammaa. Tämän jälkeen sydän laitettiin tarjottimelle oikein päin, jotta pystyi tunnistamaan sydämestä osia. Nyt sydän oli tarjottimella niin, että aortta oli vasemmalla puolella ja keuhkovaltimo oikealla puolella. Sydämestä täytyi tunnistaa aortta, keuhkovaltimo, yläonttolaskimo ja keuhkolaskimo. Myös sepelvaltimot eli sydämen omat verisuonet sydämen pinnassa täytyi tunnistaa.

Tämän jälkeen piti tehdä viilto yläonttolaskimolta suoraan alas asti ilman, että villto osuisi pinnalla oleviin sepelvaltimoihin, jotta oikea eteinen ja oikea kammio tulisi näkyviin. Kammion seinän paksuus mitattiin ja tulokseksi saatiin 1,1 cm. Seuraava viilto tehtiin aortan vierestä suoraan sydämen pohjalla olevaan kärkeen. Nyt näkyviin tuli vasen eteinen ja vasen kammio. Vasemman kammion paksuus oli 2,5 cm. Syy siihen, miksi vasen kammio on paksumpi kuin oikea kammio, on hyvin järkeenkäypä. Vasemman kammion pitää pumpata verta kaikkialle kehoon, kun taas oikean täytyy pumpata veri vain keuhkoihin. Vasen kammio tekee siis raskaamman työn, joten siksi seinä on paksumpi ja vahvempi.


Luokkamme painavin sydän painoi 462 grammaa, paksuin oikean kammion seinä oli 1,9 cm ja paksuin vasemman kammion seinä oli 3,4 grammaa. Luokan keskiarvo sydämen painossa oli 410 grammaa, oikean kammion paksuudessa 0,92 cm ja vasemman kammion paksuudessa 2,9 cm. Mahdollisia virhelähteitä saattoi tulla kammioiden mittauksessa, koska lukuja ei nähnyt kunnolla sydämen sisältä. Kun sydän oli ollut huoneenlämmössä jo melko kauan, niin se alkoi haisemaan pahalle.
9d:n mittaustuloksia.
Luulin sydäntä todella monimutkaiseksi ennen tuntia, mutta tunnilla tajusin sen olevan melko yksinkertainen. Niin kuin arvelinkin, löysin ja tunnistin kaikki tarvittavat osaset sydämestä yhdessä ryhmäni jäsenten Micon ja Hanneksen kanssa. Jos tämä olisi ollut sian sydänleikkaus, niin se ei olisi selvinnyt siitä ainakaan tällä sydämellä.