torstai 18. joulukuuta 2014

TET Saksassa 2014

Teksti: Lotta Rönkkö 9c ja Varpu Falkenberg 9a
Kuvat: Vaihdossa olleet oppilaat

Ysejä työharjoittelussa Saksassa


TET Saksassa 29.9.-8.10.2014
Tänä vuonna, kuten monena edellisenäkin, ysiluokkalaisille annettiin mahdollisuus lähteä TET:iin Saksaan. Yhdeksän nuorta lähti Osterholz-Scharmbeckiin tutustumaan työelämään saksalaisessa kulttuurissa. Tässä muutaman työharjoittelijan kokemuksia matkalta: 

Varpu Falkenberg 9A
Olin työharjoittelussa saksalaisen vaihtoparini äidin lakitoimistossa. Työnkuvaani kuului pieniä askareita, papereiden järjestelyä, asiakkaiden luona käymistä ja oikeudessa käymistä. Tehtävät olivat todella kevyitä, ja seurasin suuren osan ajasta työtä sivusta. Työ oli rentoa, mukavaa ja mielenkiintoista, mutta työstä ei saanut kaikkea irti puutteellisen kielitaidon vuoksi. Oikeudenkäynnit ja paperit olivat saksaa, mutta onneksi työssä oli myös harjoittelija, joka oli suorittanut englannin kielen tutkinnon.


Lotta Rönkkö 9C
Olin töissä saksalaisessa päiväkodissa. Työaikani oli klo 8-12 ja työ oli todella helppoa ja leppoisaa. Työnkuvaani kuului lasten vahtiminen ja heidän kanssaan leikkiminen. Työpaikalla kaikki saksalaista tettiläistä lukuunottamatta puhuivat täydellistä englantia. Lapset eivät näyttäneet tajuavan, että en puhu saksaa, joten kommunikointi lasten kanssa oli hankalaa. Kaikesta huolimatta minulle jäi erittäin positiivinen kuva tästä työstä.


Hanne Nanouche 9B

Olin töissä Heilshornissa alakoulussa 4. luokalla, jossa lapset olivat 9-vuotiaita. Työpäiväni alkoi kello 8 ja loppui kello 13. Joka päivä töissä kului samalla kaavalla: Ensimmäistä oppituntia seurasin vain, koska lapsilla oli saksantunti. Sen jälkeen autoin lapsia tekemään sadetikkuja välituntisin ja osan tunnista. Aamupäivästä lapsilla oli englantia. Tunnilla luimme ja käsittelimme tarinaa Pinky the Elephantista, vuorotellen pienissä ryhmissä. Viimeinen tunti oli joko matematiikkaa tai uskontoa, joihin oli hieman vaikea osallistua lasten huonon englannintaidon takia ja koska en osaa yhtään saksaa. Onneksi luokan opettaja puhui sujuvaa englantia. Työ oli mukavaa ja lapset ihania. 
Eetu Valkeapää 9C
Olin töissä logistiikkatoimistossa Bremenin lentokentän lähellä. Työtehtäviini kuului papereiden järjestelyä, paperien vientiä eri yrityksiin ja lähetysten seuraamista. Työpäiväni kesti klo 9-15, ja siinä välissä oli noin tunnin tauko. Työpaikalla oli myös paljon tylsiä ja hiljaisia hetkiä, koska kaikki työntekijät eivät osanneet puhua englantia.


Karoliina Tuomainen 9B

Olin työharjoittelussa päiväkoti Kindergarten Ritterhude Straβessa. Työpäiväni alkoi kahdeksalta ja loppui kahdeltatoista. Päivän aikana leikin ja pelasin lasten kanssa. Päiväkodissa oli ainoastaan kaksi työntekijää, jotka puhuivat englantia, joten juttelin hoitajien ja lasten kanssa saksaksi. Ryhmässä olevat lapset olivat 3-6-vuotiaita ja he kaikki olivat ulkomaalaistaustaisia, joten osa heistä ei osannut puhua vielä paljoa saksaa. Työni oli kivaa ja kaikki olivat tosi mukavia.