torstai 18. joulukuuta 2014

K9-kortti käytössä

Teksti: Janita Tuhkanen 9c, Tuuli Hakkarainen 9f, Lotta Rönkkö 9c

Elokuvaa ja teatteria K9-kortilla

Janita Tuhkanen kävi katsomassa elokuvan If I stay
Kävin katsomassa elokuvan, koska olin lukenut ala-asteella kirjan, jonka pohjalta elokuva on tehty. Halusin myös nähdä hyvät näyttelijät, esim. Mirelle Enos, Chloe Grace Moretz ja Jamie Blackley.

Elokuvassa 17-vuotias Mia menettää eräänä talviaamuna perheensä auto-onnettomuudessa. Hän päätyy koomaan ja on fyysisesti kehonsa ulkopuolella ja käy läpi elämäänsä pohtien, jääkö tähän maailmaan vai ei. Mian poikaystävä Adam yrittää samanaikaisesti päästä katsomaan Miaa sairaalaan ja auttaa Miaa tekemään oikean päätöksen.

Mielestäni orpona koomasta herääminen olisi ihan kauheaa. Elokuva viestitti minulle, että oma perhe ja kaverit ovat hyvin tärkeitä ja että heistä pitää olla kiitollinen. Mutta vaikka omaa "ydinperhettä" ei enää olisi, niin silti on läheisiä ihmisiä, jotka välittävät ja rakastavat.

Näyttelijät suoriutuivat rooleistaan mielestäni todella hyvin. Elokuva oli aikamoinen nyyhkyleffa, mutta oli siihen lisätty myös hauskoja kotauksia. Alkuperäisteoksen lukenutta jotkut pienet asiat häiritsivät, koska ne oli toteutettu eri tavalla kuin kirjassa.

Kaiken kaikkiaan elokuva oli todella hyvä eikä tylsä. Pidän juuri tämäntyyppisistä leffoista.
Tuuli Hakkarainen 9f kävi katsomassa kaupunginteatterissa näytelmän Kaikki Kivestä
Petteri Summasen kirjoittama ja ohjaama Kaikki Kivestä -näytelmä kertoo Aleksis Kiven elämästä paikoin hyvin modernisoidusti. Kivi kertoo omasta lapsuudestaan ja etenee aikajärjestyksessä kohti kuolemaansa. Matkalle mahtuu salarakkaita, evättyjä rahoituspyyntöjä ja myös epätoivon ja ehkäpä hulluudenkin hetkiä. Näytelmässä pyörii mukana myös fiktiivinen Kiven keksimä henkilö Tapio Ykkönen, jonka käsikirjoituksen kaikki kopiot joutuivat vahingossa tuleen. Seitsemää veljestä ja muita Kiven teoksia ei myöskään jätetä täysin unholaan. Välillä hypätään myös nykyaikaan, jossa Tapio Ykkönen käy auttelemassa stressaantuneita liikemiehiä ja tavallisia suomalaisia perheitä. Myös vannoutunut Kiven fani tuo oman lisänsä näytelmään.

Kaikki Kivestä on jakanut monenlaisia mielipiteitä. Mielestäni näytelmä on hyvin onnistunut kokonaisuus, jota on hauska seurata. Ahdistusta ja huumoria on annosteltu juuri sopivasti. Näytelmässä myös ylistetään Suomen puhdasta luontoa ja käydään läpi Suomen kirjakielen syntyä. Yhteyksiä eri oppiaineisiin, kuten historiaan ja äidinkieleen, oli myös havaittavissa
Lotta Rönkkö 9c kävi katsomassa Scalassa elokuvan Hobitti - viiden armeijan taistelu
Luin Hobitin ensimmäistä kertaa 10-vuotiaana ja olen siitä lähtien rakastanut tarinaa. Kun sain kuulla, että kirjasta tehdään elokuvatrilogia, päätin käydä katsomassa kaikki osat. Tänä vuonna päätin mennä ensi-iltaan, joka järjestettiin yöllä.

Hobitti - viiden armeijan taistelu on Tolkienin Hobitti-teokseeen perustuvan elokuvatrilogian viimeinen osa. Kuten nimikin kertoo, elokuva keskittyy lähinnä taisteluun ja sitomaan tarinaa yhteen. Kääpiöiden suututtama lohikäärme Smaug suuntaa kohti Järvikaupunkia aikomuksenaan tuhota se kääpiöiden vallatessa Ereborin haltuunsa.

Elokuva oli (luultavasti) viimeinen Tolkienin teoksiin perustuva filmatisointi, joten tunnelma oli tietenkin surullinen. Elokuva opetti menetyksistä ja siitä, ettei aina saa sitä, mitä haluaa. Myös ystävyys ja romantiikka olivat elokuvan tärkeitä teemoja.

Pidin elokuvasta, vaikka lähes pelkän taistelun näyttäminen sai minut miettimään Peter Jacksonin valintaa jakaa yksi kirja kolmeksi eri elokuvaksi. Myös kirjan juonta olisi paikoin voitu noudattaa enemmän, sillä monet lopun tapahtumat erosivat paljon kirjasta.