torstai 18. joulukuuta 2014

Pääkirjoitus

Iso Minna, pieni Maria - vai toisinko päin?

Tänä vuonna on vietetty Minna Canthin juhlavuotta. Koulumme nimikkokirjailijan syntymästä tuli kuluneeksi 170 vuotta.

Minnaa on juhlittu Kuopiossa - ja Minarissa. Nostimme Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä  perinteisesti lipun salkoon, ja koululehtemme toimittajat videoivat uutismaisen Minna-aamunavauksen. Lisäksi oppilaamme saivat ottaa kantaa Minnan ajatuksiin qr-koodeja käyttäen.

Marraskuussa kaikki  9.-luokkalaiset pääsivät katsomaan Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukion tulkitsemaa Minna Canthin näytelmää Sylvi. Tästä hienosta esityksestä, jossa oli mukana paljon entisiä minarilaisia, on juttu nyt päivitettävässä lehdessämme.

Minnaa on siis tehty, kommentoitu ja nähty. Ja miksikäs ei: Minna on Iso Asia kuopiolaisille ja meille minarilaisille. Mutta Ison Minnan varjo on myös iso: se peittää ja jättää taka-alalle pienempiään. Tätä mieltä olivat helsinkiläiset Maria Jotuni -seuran jäsenet, jotka vierailivat koulullamme syyskuussa. Heidän mielestään Kuopiossa lapsuutensa eläneen Maria Jotunin tekstit ovat näyttelijälle paljon haasteellisempia ja syvällisempiä kuin Minnan. Jos heiltä kysyttäisiin, voisivat uudistuneen kaupunginteatterimme suuren ja pienen näyttämön nimet olla toisin päin.


Näin joulun alla toivon myös itse Marian kasvavan Minnaa isommaksi. Toivon, että työntäyteisen syyslukukauden lopussa osaan rauhoittua ja hiljentyä joulutarinan Marian elämään. Marialle, Joosefille ja Jeesus-lapselle ei löytynyt sijaa majatalosta, mutta ehkäpä tänä jouluna meidän kaikkien sydämistä.

Rauhaisaa joulua kaikille Huvituksen lukijoille!

Koko toimituskunnan puolesta,
Virva Eskelinen
Minna Canthin koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori