torstai 18. joulukuuta 2014

Ysit katsomassa Musiikkilukion Sylviä

Teksti: Tuuli Hakkarainen 9f ja Oona Oinonen 9f
Kuvat: Keijo Vidgrén

Intohimoa ja rakkautta Canthin näytelmässäTorstaina 4.12. koulumme ysiluokkalaiset pääsivät näkemään musiikkilukion Sylvi-näytelmän, jossa esiintyjinä ja soittajina toimivat oppilaat. Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastasi äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Kaisa Björkbacka.

Näytelmä esitettiin Minna Canthin 170-juhlavuoden kunniaksi. Sen avulla haluttiin tuoda esille kirjailijan tuotannon väkeviä tunteita kuvaava puoli.
Näytelmässä Sylvi tapaa vanhan lapsuudenystävänsä arkkitehti Viktor Hovingin ja tajuaa rakkautensa tätä kohtaan. Nuori ja voimakkaasti tunteva Sylvi käsittää elävänsä rakkaudettomassa avioliitossa holhoojansa kanssa ja haluaa ajalleen epätyypillisen avioeron.  Hänen puolisonsa Aksel ei tähän suostu ja ajattelematon Sylvi tappaa synkkyyyden puuskassaan miehensä. Teon tultua ilmi Sylvi joutuu vankilaan ja ajautuu hulluuden partaalle. Hänen rakastettunsa kihlaa toisen naisen. Sylvi ja Viktor eivät koskaan saa toisiaan.
Sylviä esitti viisi eri näyttelijää ja hänen miestään kaksi. Tämä poikkeuksellinen ratkaisu oli järkevä, sillä molemmilla henkilöillä oli paljon vuorosanoja, eikä 1800-luvun suomen kielen opetteleminen ole varmastikaan helppoa. Opiskelijavoimin toteutetuksi näytelmä onnistui hyvin ja roolisuoritukset olivat melko uskottavia. Mukana oli myös tanssia, joiden koreografiat olivat hyvin mietittyjä. Erityisesti tanssiaiskohtauksen kanssa oli nähty vaivaa. Taustamusiikki tuki näytelmää ja loi omanlaisensa tunnelman.