tiistai 16. maaliskuuta 2010

Aistit kovilla biologian labratöissä

Teksti: Saara Bechqito 9C, Hanna Tolonen 9C
Kuvat: Vesa Vainikainen

Etikka jäi Hannalta juomatta

Saaran tulikaste: Hanna tarjoilee.
Tarkoituksenamme oli tunnistaa eri makuja ja hajuja. Maku aistitaan kielellä ja hajun aistinelin on nenä. Ennen tutkimusta piti kirjoittaa ylös koehenkilön inhokit. Koe kuulosti hauskalta ja mielenkiintoiselta.

Tutkimus suoritettiin maanantaina 25.1.2010 biologian luokassa. Hannan inhokit olivat raaka sipuli, sieni, etikka, raaka peruna ja tilli.

Opettaja kokosi ruoka-aineet etupulpetille, josta tutkittavat aineet käytiin hakemassa. Aineita tarjottiin lusikalla pieni määrä. Mausteita oli annettava varovasti. Ensimmäiseksi koehenkilölle annettiin Coca-Colaa suuhun, jota hän ei maun perusteella tunnistanut. Hajun perusteella hän sen kuitenkin tunnisti. Seuraavaksi hänelle annettiin raejuustoa, jonka hän tunnisti heti. Tutkittavia aineita oli paljon, joista Hanna tunnisti suurimman osan. Lopuksi tehtiin taulukko vihkoon, johon kerroimme, mitä kukin oli maistanut ja haistanut sekä tuntemuksia ja havaintoja.

Hannalle annettiin suolavettä, josta hän ei ollenkaan pitänyt. Hyvänmakuisia aineita löytyi myös, kuten esimerkiksi lakritsi ja suklaa. Hän huomasi, että makea mustikka-vadelmajauhe maistui kielen päässä. Koe oli hauska ja mielenkiintoinen, niin kuin alussa ajateltiin. Kokeen loputtua jäljelle jääneet ainekset saatiin syödä.

"Näytettä oli siinä monenlaista ..."