tiistai 16. maaliskuuta 2010

Saksalaisten vaihto-oppilaiden mietteitä Minarista ja Suomesta

Teksti ja kuvat: Mari Haikonen 9b

"Minarissa on vapaampi ilmapiiri kuin Saksassa"

Koulumme perinteinen Saksa-vaihto oli tänä vuonna 3.-14.helmikuuta. 26 saksalaista oppilasta ja kaksi opettajaa majoitettiin minarilaisten perheisiin. Seuraavassa kolmen saksalaisen oppilaan mietteitä vaihdosta.

René Heimer, 14


"En tiennyt paljoakaan Suomesta ennen tänne tulemista. Mutta nyt pidän tästä maasta. Parasta on, että teidän järvenne jäätyvät talvella, sillä Saksassa ne eivät jäädy", sanoo René. Hän kävikin useamman kerran luistelemassa, myös retkiluistelemassa Kuopiolahdella. Luistelemisen lisäksi René kävi mm. uimassa, leireilemässä ja laskettelemassa. Hän piti paljon laskettelemisesta, sillä sitä hän oli harrastanut ennenkin.

Svenja Ehing, 14

"Täällä ei ole niin kylmä kuin luulin. Metsää kyllä riittää", Svenja toteaa. Pakkaset ja metsät olivatkin Svenjalle, kuten useimmille ulkomaalaisille, ainoat ennestään tutut asiat Suomesta.
"Suomalaiset ovat mukavia ihmisiä ja minarilaiset ovat tosi kivoja. Koulunne on hieno", lisää Svenja, joka oli erittäin tyytyväinen isäntäperheeseensä. Myös Svenja piti parhaimpana vaihdossa olevana juttuna laskettelua.

Svea Reinert, 14

Kun kysyin Svealta, mikä on erilaista Minarin ja heidän koulunsa välillä, tuli esiin monia asioita. Saksalaisten mielestä meillä on paljon hienoja asioita, joita emme ehkä ole tulleet itse ajatelleeksi. "Minarissa on paljon vapaampi ilmapiiri kuin meillä. Oppilaat saavat tehdä mitä haluavat. Saksassa ollaan paljon tiukempia. Esimerkiksi kännykkää ei saa lainkaan käyttää tunneilla. Opettajanne ovat tosi mukavia. Parasta on, että ruokalassa saa syödä ilmaiseksi, Saksassa kouluruoka nimittäin maksaa", Svea kertoo. Sveakin oli tykännyt heille järjestetystä ohjelmasta. Mieleen oli jäänyt jääkiekko-ottelu KalPa-TPS ja Antikkalan laskettelureissu, vaikkei hän lasketellutkaan siellä. "Hiihtäminen oli kaikkein parasta."

Kaiken kaikkiaan vaihto vaikutti onnistuneelta ja oppilaat tyytyväisiltä matkaansa. He suosittelivat vaihtoa kaikille.