tiistai 16. maaliskuuta 2010

Tukarimamma Ulla-Riitta "Ullis" Uotinen

Teksti: Terhi Tiihonen 9e
Kuva: Henriikka Asikainen 7d

Ullis ohjaa tukareita ja arvostaa työtään"Odottakaa, niin haen itselleni kupin kahvia", Ulla-Riitta Uotinen eli Ullis huikkaa opettajainhuoneen ovelta. "Mennään sitten vaikka labraan". Hetken kuluttua astummekin tyhjään kemianluokkaan, ja haastattelu voi alkaa.

"Koulumme tukioppilastoiminnan juuret juontavat 1970-luvulle, jolloin toiminta saapui Kuopioon. Minna Canthin yläaste oli ensimmäisiä toimintaan osallistuvia kouluja", Uotinen kertoo ylpeänä. "Itse tulin kouluumme vasta vuonna 1989 ja tukaritoimintaan liityin seuraavan vuosikymmenen alussa, sillä halusin päästä oppilaiden tasolle. On kiva nähdä, mistä kaikesta nuorten elämä koostuu koulunkäynnin lisäksi".

Tukioppilastoiminnalla ei taida juuri olla huonoja puolia, mutta sanavalmis Ullis ei jää hiljaiseksi tälläkään kertaa. "Joskus töitä joutuu tekemään omalla ajallaan, mutta se on sen arvoista. Ajattelen tukaritoiminnan olevan eräänlaista hyväntekeväisyyttä, ja on todella upeaa, että myös oppilaat ovat valmiita käyttämään vapaa-aikaansa siihen".

Syyslukukauden alussa ja erilaisissa tilaisuuksissa tukioppilaat tunnistetaan vihreistä paidoistaan, mutta mitkä tukarin ulkoiset tuntomerkit ovat muulloin? "Sellaisia ei oikeastaan olekaan, sillä tukarit ovat erilaisia, ja hyvä niin. Kaikkia heitä tarvitaan yhtä paljon. Esimerkiksi hiljaiset saattavat huomata vaikkapa kiusaamistilanteet herkemmin kuin aktiiviset ihmiset."

Vaikka tukioppilaista löytyy persoonallisuuksia laidasta laitaan, heitä kaikkia yhdistää ystävällisyys ja tunnollisuus. Mutta entä jos tukari ei enää täytäkään näitä kahta vaatimusta? "Jos tukioppilas käyttäytyy epäsopivasti, hän saattaa saada jälki-istuntoa, ja koetamme myös keskustella hänen kanssaan. Elleivät nämä toimet tepsi, joudumme turvautumaan järeämpiin keinoihin eli niin sanottuun jäähyyn ja pahimmassa tapauksessa erottamiseen", Ullis selventää ja hörppää kahvia.

Ulliksen työparina tukioppilaiden ohjaavana opettajana toimii erityisopettaja Anna-Leena Poutanen.