tiistai 16. maaliskuuta 2010

Minarin oppilasvaihto täyttää 10 vuotta

Teksti: Sakari Pääkkö 9b
Kuva: Virva Eskelinen

Kansainvälisyystoiminta alkoi Comenius-projektista

Minarin kansainvälinen oppilasvaihtotoiminta täyttää tänä vuonna 10 vuotta. "Kaikki alkoi Comenius-projektin merkeissä, missä saksalaisetkin olivat mukana", kertoo Heikki Juutinen, Minarin matemaattisten aineiden opettaja. Heikki on ollut alusta lähtien mukana vaihtotoiminnassa . " Saksalaisten kanssa toiminta sujui helposti, joten aloimme kehittää koulujemme välistä ystävyyssuhdetta".

Aluksi oli epäselvää, kuinka kauan vaihdossa oltaisiin: saksalaiset halusivat vähintään kaksi viikkoa, kun taas suomalaiset enimmillään viikon. "Onneksi saksalaiset pitivät päänsä, sillä kahden viikon aikana kerkeää asettua aloilleen", Juutinen kuvailee.

Saksaan lähdetään nauttimaan

Nyt Minarilla on ystävyyskoulu Saksan Osterholz-Scharmbeckissä, ja koulujen välistä oppilasvaihtoa järjestetään vuosittain. Lisäksi Minari vaihtaa OHZ:n kanssa myös ysiluokan tettiläisiä eli työelämään tutustujia.

Oppilasvaihtoon pitää opettajan mielestä suhtautua positiivisesti eikä murehtia koti-ikävää. "Saksaan lähdetään nauttimaan ja vaihtamaan kulttuuria", Heikki Juutinen tiivistää. "Tällaista mahdollisuutta ei muissa Kuopion kouluissa ole."Kokemus myös opettajille

Heikki itse lähti projektiin mukaan kotoa opitun kansainvälisyyden innoittamana. "Meillä oli kotona useita vaihto-oppilaita ja se synnytti innostuksen kansainväliseen toimintaan", hän muistelee. Projektit tuovat vaihtelua ja mielenkiintoa myös töihin. "Vaihdossa tapaa uusia ihmisiä ja pääsee keskustelemaan heidän kanssaan ainerajojen yli", konkariopettaja tiivistää kokemuksiaan.