tiistai 16. maaliskuuta 2010

Kirsi piti päiväkirjaa Saksa-vaihdosta

Teksti: Kirsi Wolczkiewicz 8f
Kuvat: Virva Eskelinen

Pakkasta, pulkkamäkeä, naurua ja kyyneleitä


Keskiviikko 3.2.
Tuntia ennen saksalaisten arvioitua saapumisaikaa jokainen vaihtoon osallistunut suomalainen oli innoissaan, ja kun bussi kaartoi pihaan, niin suurin osa juoksi ystäviään vastaan pakkaseen.

Tervetuliaisjuhla alkoi rehtorin puheella: ensin muutama sananen englanniksi, sitten varsinainen puhe saksaksi.


Puheen jälkeen oli ruoan vuoro. Jokainen suomalainen oli tuonut jotain mukanaan. Tarjolla oli mm. karjalanpiirakoita, mokkapaloja ja jopa voileipäkakkua. Ruokailun aikana muutama saksalainen innostui menemään ulos lumisotasille. Suurimmalla osalla heistä ei ollut edes hanskoja!

Ilta vietettiin perheissä. Jotkut olivat kävelleet ulkona ja näyttäneet paikkoja ja jotkut olivat pysyneet kotona kyselemässä kuulumisia.

Torstai 4.2.
Saksalaisten päivä alkoi tapaamisella kotiluokassa. Sen jälkeen ohjelmassa oli ilmaisutaidon opettajien ohjaama draamatunti. Puolet porukasta oli filmiluokassa Jari Mäntyvaaran johdolla ja puolet ilmaisuluokassa Marianne Liimataisen johdolla. Harjoitukset olivat hauskoja, ja kaikki - ainakin suomalaiset - nauroivatkin vedet silmissä.




Ruokailun jälkeen lähdimme yhdessä kaupungille suunnistamaan. Sää oli kurja, satoi lunta ja kaikkien vastauspaperit kastuivat. Suunnistimme mm. kauppahallille, tuomiokirkolle ja VB-keskuksen vastapäätä olevalle Minna Canthin kuvalle.

Illalla oli halukkaille matka Fontanellaan, ja sinne tulivatkin melkein kaikki. Paljastui, että monet saksalaiset eivät olleet käyneet koskaan saunassa, muutamat vain kerran.

Perjantai 5.2.

Saksalaisilla oli aamukahdeksalta omaa ohjelmaa luokassaan. Tämän jälkeen biologian opettaja Ulla-Riitta Uotinen antoi heille tietoa jokamiehen oikeuksista. Sitten saksalaiset jakautuivat kahteen ryhmään, joista toinen teki lumiveistoksia koulun pihalla ja toinen leipoi pullaa kotitalousluokassa kotitalouden opettaja Miia Palmu-Niemen ja kouluavustaja Marika Saastamoisen johdolla. Suomalaiset olivat koko päivän omilla tunneillaan.


Illalla koululla pidettiin disco, johon osallistuivat kaikki halukkaat minarilaiset sekä tietenkin saksalaiset vaihto-oppilaat. Itse olin kipeänä enkä päässyt tanssimaan...





Viikonlopun saksalaiset olivat perheissä.

Maanantai 8.2.
Kouluun tultiin tavalliseen tapaan kahdeksaan, ja saksalaisilla oli ensimmäinen tunti kotiluokassa. Yhdeksältä saksalaiset menivät seuraamaan suomalaisten oppitunteja, ja heillä oli kuulemma ollut hauskaa.

Kymmeneltä oli sählyottelun vuoro. Tuomarina toimi poikien liikunnan opettaja Juha Hänninen. Suomalaisista melkein kaikki tahtoivat pelata, mutta saksalaisia tuli vähemmän, varsinkin tyttöjä. Ottelu oli tasainen ja päättyikin 4 - 4 saksalaisten saatua viime sekunneilla tasoitusmaalin.



Ruokailun jälkeen lähdimme yhdessä Antikkalaan. Siellä saksalaisille tuli ongelmia suksien ja monijen kanssa, mutta loppujen lopuksi kaikki halukkaat pääsivät rinteeseen. Kaatumisia tuli paljon, mutta silti oli hauskaa.





tiistai 9.2.
Aamuyhdeksältä saksalaisilla alkoi kuvataidetunti, jota piti kuvataiteen opettaja Pirjo Pellikka. Tunnilla jokainen piirsi omakuvan peilin avulla.



Ruokailun jälkeen saksalaisilla oli mahdollisuus olla keskenään kaupungilla shoppailemassa. Suurin osa olikin ostanut tuolloin tuliaisia ja vaatteita.

Neljältä oli vuorossa hohtokeilausta keilahallilla. Moni saksalainen oli hyvä keilaamaan - pienen harjoittelun jälkeen.


Keilauksen jälkeen menimme yhdessä Kalpan peliin. Kalpa - TPS -ottelussa suomalaiset näyttivät mallia kannustuksesta, ja pian saksalaisetkin huutivat ja taputtivat tuttuja rytmejä. Harmi vain, että Kalpa hävisi!


Keskiviikko 10.2.
Ennen leirille lähtöä saksalaiset pääsivät seuraamaan suomalaisten tunteja kahdenoppi tunnin ajan.

Ruokailun jälkeen sitten lähdettiin Viitakko-nimiseen leirikylään, tunnin ajomatkan päähän Tuusniemelle. Saavuttuamme perille meidät jaettiin mökkeihin, noin kolme paria yhteen huoneeseen.


Iltapäivällä oli "savolaiset olympialaiset", johon kuului mm. curlingia, pulkalla vetämistä, naulojen hakkaamista sekä köyden vetoa. Illalla oli leikkejä yhteisessä tilassa. TV-huoneessa pyöri Greyn anatomia, ja pitkän väännön jälkeen pääsimme myös laulamaan karaokea. Saksalaisista Patrick ja Jason innostuivat laulamaan vanhan suomalaisen hitin Tom tom tom.


torstai 11.2.
Herääminen aamulla oli vaikeaa, koska moni oli valvonut pitkään illalla. Aamiaisen jälkeen oli vuorossa mäenlaskua, josta kaikki innostuivat. Osa laski liukurilla, suurin osa pulkalla ja jotkut jopa potkukelkoilla.


Mäenlaskun jälkeen syötiin ja ajettiin takaisin koululle. Kaikki parit lähtivät koteihinsa.

Perjantai 12.2.
Aamulla saksalaisille järjestettiin luistelua Minarin koulun kentällä. Moni suomalainenkin osallistui. Pelasimme jääkiekkoa sekajoukkueilla, jotkut luistimilla, jotkut kengillä. Peli päättyi punaisen joukkueen hyväksi.

Myöhemmin päivällä saksalaiset kertoivat tuleville 7. luokan vaihto-oppilaille omasta koulustaan ja Saksasta.


Yhdeltä oli vuorossa jäähyväisnyyttärit, jolloin katsoimme Juuson ja Joonan tekemän videokoosteen vaihdostamme. Näimme hauskoja kommelluksia pulkkamäestä ja draamatunnilta. Nyyttäreiden jälkeen lähdimme kaikki viettämään viimeisiä hetkiä toistemme parissa.

Lauantai 13.2.
Monet kävivät laskettelemassa Kasurilassa, ja saksalaiset pitivät siitä todella. Kaikki valmistautuivat hyvissä ajoin huomisaamun lähtöön ja hyvästelyihin.


Sunnuntai 14.2.
Ystävänpäivän aamuyönä saksalaiset sitten lähtivät koulun pihalta klo 3.30. Hyvästellessä kaikille tuli haikea mieli, ja parit toivottelivat toisilleen hyvää jatkoa ja pyysivät taas käymään kesällä. Kun viimeiset halaukset oli annettu, niin bussi lähti kohti Tampereen lentokenttää.