tiistai 16. maaliskuuta 2010

Arvostelu kaupunginteatterin näytelmästä Räjähdysvaara

Teksti: Sanni Sahi 9a
Kuva: Kuopion kaupunginteatteri


ONGELMIA PAETAAN NETTIMAAILMAAN

Torstai-iltana 21.1.2010 Minarin yhdeksännen ja kahdeksannen luokan oppilaita pääsi katsomaan Räjähdysvaara-näytelmän ennakkonäytöstä Kuopion kaupunginteatterille. Tapaaminen oli sovittu teatterin aulaan, josta lähdettiin toisen soiton jälkeen kohti studiota ja kohti uutta maailmaa – Räjähdysvaaraa.

”Tervetuloa Puutarhaan. Astu häpeilemättä peremmälle, sinua jo odotetaan. Kirjoita nimimerkkisi ja salasanasi komentoriville ja paina enteriä. Salasana hyväksytty.”

Räjähdysvaara kertoo nuorista, jotka painivat ongelmiensa kanssa. On syömishäiriöitä, masennusta, vaikeita lapsi-vanhempi -suhteita ja teiniraskauksia. Näytelmän päähenkilö Elli pakenee kaikkea tätä nettimaailmaan, Puutarha-nimiseen paikkaan, josta hän löytää uusia ystäviä. Vai ovatko he edes oikeasti uusia? Mitä tapahtuu, kun oikea maailma ja nettimaailma uhkaavat sekoittua keskenään?

”Projekti on ollut hauska, haastava ja monipuolinen”, sanoo näytelmän ohjaaja Olli-Matti Oinonen, kun häntä pyydetään kertomaan työstään Räjähdysvaaran kanssa. ”Meillä on hyvä yhteishenki porukan kanssa. Tämä on ollut yksi parhaimmista hommista pitkään aikaan.” Ohjaaja kiittelee myös hyvää kirjoitusta, joka on Elisa Salon käsialaa.

”Näytelmällä emme halua osoitella ketään, emmekä pitää mitään moraalisaarnaa. Kukin löytäköön omat juttunsa”.

Ideoita eläytymiseen näyttelijät ovat hakeneet kuulema ainakin H&M:lta ja Sokoksen kongista. Leffoja on myös katseltu ja silmät pidetty auki. "Ja olemmehan mekin olleet nuoria joskus", näyttelijät muistuttavat.

Näytelmä herätti paljon tunteita katsojissa, nauru oli herkässä, mutta myös kyyneliä nähtiin. Henkilöihin ja tapahtumiin oli helppo samaistua – hei, nythän puhutaan nuorista ja internetistä! Näyttelijät tekivät loistosuoritukset ja puvustus sekä lavastukset olivat onnistuneita. Varsinkin nettimaailmaa eli Puutarhaa kehuttiin paljon ja äänitehosteet olivat mahtavia.

Kirjoittanut: Elisa Salo
Ohjaus: Olli-Matti Oinonen
Lavastus: Erkki Saarelainen
Puvustus: Anu Ihatsu