torstai 26. toukokuuta 2011

Biologian harjoitustöitä: Haju- ja makututkimuksia

Teksti: Milla Kela 9c
Kuvat: Vesa Vainikainen

"Minä en sitten syö sipulia!"

Maku- ja hajuaisi toimivat yhdessä. Kun haistaa esimerkiksi jotain hyvää ruokaa, niin sehän tuottaa mielihyvää ja suuhun lisää sylkeä, jotta ruoka maistuisi vielä paremmalta. Hajuaistisolut ovat tuntohermosoluja, joiden viejähaarakkeet muodostavat hajuhermon. Hajuhermosta lähtee tieto isoaivojen kuorikerroksen hajualueelle ja siellä syntyy hajuaistimuksiin liittyvät tuntemukset. Esimerkiksi ruuan tuoksu herättää suuria mielihyvän tunteita silloin kun on nälkäinen.

Monenlaista näytettä oli tarjolla.
Makuaisti perustuu viiteen perusmakuun karvas, hapan, suolainen, makea ja umami. Makuaistimus syntyy siten kun aivokuori on analysoinut viiden perusmaun määrät toisiinsa nähden.

Teimme koulussa 9.2. 2011 aistitutkimuksia. Siinä tutkimme miten kukin tunnistaa eri aineita. Ensiksi kokeilimme tunnistaa siten, että koehenkilö peitti silmät ja haistoi tuotetta ja jos ei vielä tunnistanut sitä, niin sitten maistettiin silmät peitettynä ja jos vieläkään ei tunnistanut, niin sitten sai katsoa mitä tuotetta se mahtoikaan olla.

Suvi syöttää Nooraa
Itse tutkimuksessa tunnistin banaanin, se tuntui pehmeälle ja kylmälle. Toinen aine, jota minulla testattiin, oli mustikkavadelma – jauhe en tunnistanut sitä ollenkaan, vaikka se olikin tuttu maku.

Vielä tunnin lopuksi opettaja testasi meillä kahta näytettä: NÄYTE X ja NÄYTE Y. Näyte X maistui hieman sitruunaiselle ja näyte Y tuntui tahmealle, kuivalle ja hieman makealle. Opettaja ei vielä heti kertonut mitä ne aineet olivat, mutta saimme ne selville sitten seuraavalla viikolla. Ja ne olivat: NÄYTE X oli kalanmaksaöljyä, joka oli maustettu sitruunalla ja NÄYTE Y oli raakaa proteiinia, joka oli maustettu mansikalla.

Testiä tehdessä piti huomioida allergiat, annosmäärät, inhokit ja etsiä vastamakuja, kuten esimerkiksi tulinen ja makea.

Koehenkilö
Makutunnistus
Hajutunnistus
Huomioita!
Hanna
X jugurtti
Kylmää
X Kaakao
kuiva, suklainen
Jessica
X vaniliinisokeri
makea, kuiva
X laku
X
kova
Milla
X banaani
kylmää, pehmeä
– mustikkavadelma jauhe
vähän makea

Huomioi!
• Allergiat
• Annosmäärät
• Inhokit!
• Etsi vastamakuja
Näyte X : kalanmaksaöljy
Näyte Y : Raakaproteiini