Kuvat: Vesa Vainikainen
"Minä en sitten syö sipulia!"
Maku- ja hajuaisi toimivat yhdessä. Kun haistaa esimerkiksi jotain hyvää ruokaa, niin sehän tuottaa mielihyvää ja suuhun lisää sylkeä, jotta ruoka maistuisi vielä paremmalta. Hajuaistisolut ovat tuntohermosoluja, joiden viejähaarakkeet muodostavat hajuhermon. Hajuhermosta lähtee tieto isoaivojen kuorikerroksen hajualueelle ja siellä syntyy hajuaistimuksiin liittyvät tuntemukset. Esimerkiksi ruuan tuoksu herättää suuria mielihyvän tunteita silloin kun on nälkäinen.
Makuaisti perustuu viiteen perusmakuun karvas, hapan, suolainen, makea ja umami. Makuaistimus syntyy siten kun aivokuori on analysoinut viiden perusmaun määrät toisiinsa nähden.
Suvi syöttää Nooraa |
Vielä tunnin lopuksi opettaja testasi meillä kahta näytettä: NÄYTE X ja NÄYTE Y. Näyte X maistui hieman sitruunaiselle ja näyte Y tuntui tahmealle, kuivalle ja hieman makealle. Opettaja ei vielä heti kertonut mitä ne aineet olivat, mutta saimme ne selville sitten seuraavalla viikolla. Ja ne olivat: NÄYTE X oli kalanmaksaöljyä, joka oli maustettu sitruunalla ja NÄYTE Y oli raakaa proteiinia, joka oli maustettu mansikalla.
Testiä tehdessä piti huomioida allergiat, annosmäärät, inhokit ja etsiä vastamakuja, kuten esimerkiksi tulinen ja makea.
Koehenkilö | Makutunnistus | Hajutunnistus | Huomioita! |
Hanna | X jugurtti | – | Kylmää |
X Kaakao | – | kuiva, suklainen | |
Jessica | X vaniliinisokeri | – | makea, kuiva |
X laku | X | kova | |
Milla | X banaani | – | kylmää, pehmeä |
– mustikkavadelma jauhe | – | vähän makea |
Huomioi! |
• Allergiat |
• Annosmäärät |
• Inhokit! |
• Etsi vastamakuja |
Näyte X : kalanmaksaöljy |
Näyte Y : Raakaproteiini |