torstai 26. toukokuuta 2011

Taitaja9 2011

Teksti ja video: Tiina -Liisa Hämäläinen

Homma hanskassa

Kuopiossa järjestettiin toukokuun 3.-5. päivä Taitaja-kisat yhdeksäsluokkalaisille. Kyseessä oli tapahtuman semifinaali ja sitä kautta finaali. Pääpalkintona oli voittajajoukkueelle kolme skootteria. Palkintoina oli myös älypuhelimia ja muita upeita palkintoja.

Minna Canthin koulu pääsi seuraamaan tapahtumaa keskiviikkona, kun Kuopiohallilla käytiin alkukarsintoja. Koulultamme oli kisassa mukana yksi joukkue: Kyröskosken pärske. Joukkueeseen kuuluivat Anni Vauhkonen (9a), Vertti Huusko (9d) ja Aleksi Pentikäinen (9b).

Kilpailussa testattiin aikaa tietyn tehtävän suorittamiseen. Aikaa oli maksimissaan 4 minuuttia tehtävää kohti, ja sitten kisailijoitten tuli siirtyä toiseen tehtävään. Tehtävissä testattiin esimerkiksi oikeaa tapaa viikata vuodevaatteita ja ommella pussi. Älyä testattiin "aivopähkinöissä" (kuten pirunnyrkki) ja käytännön taitoa toisenlaisissa tehtävissä, esimerkiksi puidenkantokorin kokoamisessa.

Kilpailijat saivat lukea tehtävien ohjeet kymmenen minuuttia ennen lähtömerkkiä ja siten rauhassa tutustua niihin. He eivät tosin saaneet nähdä tehtäviä ennen tekemistä.


Koulumme joukkue, joka pääsi kisoissa pidemmälle kuin Kuopio pitkään aikaan (he selviytyivät alkukarsinnoista marraskuussa kolmansina ja jatkoivat voitokkaina seuraavissakin kisoissa), valitettavasti putosi Kuopion-kisoissa, juuri ennen semifinaaleja.

Tunnelma kisoissa oli kuitekin joukkueen mielestä hyvä. Anni kertoikin nauraen, ettei edes ollut muistanut koko kisoja paria päivää aiemmin.

Taitaja-kisoja oli katsomassa ennätysmäärä ihmisiä, peräti 67 000, mikä on suurimpia yksityistapahtumia Kuopiossa.