torstai 26. toukokuuta 2011

Minna Canthin päivän juhlallisuuksia

Teksti: Virva Eskelinen
Kuvat: Tiina-Liisa Hämäläinen 9e, Telle Lappeteläinen 9e, Virva Eskelinen

Tiina-Liisa ja Telle tekstasivat Minna Canthin ajatuksen Kanttilan seinään


Minarin 9e-luokan tytöt Tiina-Liisa Hämäläinen ja Telle Lappeteläinen tekivät Minnan Canthin päivän kunniaksi puhekuplan kirjailijan kotitalon Kanttilan seinään. Puhekuplalla haluttiin juhlistaa tasa-arvon päivää sekä samalla osoittaa kunnioitusta Kanttilaa kohtaan. Kanttilaa aletaan tänä kesänä uudistaa asuinkäyttöön.

Idea puhekuplasta tuli Kanttilan kannatusyhdistykseltä, joka lähestyi Minna Canthin nimikkokoulua. Koululla ideaa alkoivat toteuttaa historian ja äidinkielen opettajat sekä kuvataiteen lehtori Pirjo Pellikka sekä teknisten töiden lehtori Jorma Hevosmaa. Jorma valmisti vanerilevyn ja maalasi sen, Pirjo puolestaan organisoi tekstin ulkoasun ja sen toteutuksen. - Kiire pääsi hieman yllättämään, mutta sellaistahan tämä koulutyö usein on, Pirjo Pellikka totesi.

Tiina-Liisa ja Telle uurastivat puhekuplan kimpussa noin viikon verran koulutyönsä ohessa. - Kuviksen luokassa leikattiin kirjaimia, jotka sitten lopuksi maalattiin mustalla, Telle kertoo.
Tytöistä tekstin tekeminen oli mukavaa. - Maalin katku oli aika kamalaa, mutta lopputulos hyvä. On hienoa, kun sai olla tekemässä jotain konkreettista ja näkyvää Kuopion katukuvaan, Tiina-Liisa kiteyttää mietteensä.

Tyttöjen tekemässä puhekuplassa on Minnan ajatus: "Vanhojen totuuksien täytyy väistyä uusien tieltä". Ajatus on Canthin näytelmästä Papin perhe, joka parhaillaan pyörii Kuopion kaupunginteatterissa. Ajatus osuu hienosti eduskuntavaalikevääseen ja se saa olla Kanttilan seinällä aina siihen saakka, kun taloa aletaan rakentaa.

Tiina-Liisa Hämäläinen kirjainten kimpussa.
Telle Lappeteläisen mielestä puhekuplan tekeminen toi vaihtelua arkiseen koulutyöhön.

Pirjo Pellikka, Jorma Hevosmaa, Tiina-Liisa Hämäläinen sekä Telle Lappeteläinen ovat tyytyväisiä lopputulokseen. - Puhekupla on hieno, he toteavat.

Puhekupla koristaa Kanttilan seinää ainakin kesään saakka.

Minna Canthin päivänä järjestettiin Kuopion torilla myös ns. taiteellinen vaalitempaus. Tilaisuuteen oli kutsuttu kaikki Kuopion peruskoulut ja ideana oli, että oppilaat valmistavat itse omia vaalibanderolleja ja kulkevat näiden kanssa torilla oikeiden eduskuntavaaliehdokkaiden joukossa. Minarilta tempaukseen osallistui vain muutama oppilas, mutta moni teki vaalijulisteita koulun seinille. Taiteellisen vaalitempauksen ideoijana oli Kanttilan kannatusyhdistys ry.