torstai 26. toukokuuta 2011

Varjovaalit yseille ja lukiolle

Teksti: Jasmin Hakulinen 9b
Kuvat: Nina Ekman 9b

Niko Korte voitti Minarin varjovaalit

Sosiaalidemokraattien Niko Korte sai eniten ääniä Minna Canthin koulun ja lukion varjovaaleissa 29. maaliskuuta 2011. Kortteen äänimäärä oli 80, kun toiseksi tulleen Markus Purdyn 26 ääntä ja kolmanneksi sijoittuneen Nelli Bergin 21 ääntä.

Minarilla vieraili vaalivarjopäivänä seitsemän nuorta kuopiolaista eduskuntavaaliehdokasta kertomassa omia ja puolueensa kantoja tärkeisiin nykyhetken asioihin. Tilaisuudessa koulumme ysiluokkalaiset ja lukiolaiset saivat kuunnella Nelli Bergiä Kokoomuksesta, Sara Sajaniemeä Vihreistä, Niko Kortetta SDP:stä, Heidi Komulaista Vasemmistoliitosta, Juha-Pekka Rusasta Keskustasta, Markus Purdyä Perussuomalaisista sekä Aino Syrjästä Kristillisistä.

Varjovaaliehdokkaat.
Vierailtamme kysyttiin muun muassa, miten he pysäyttäisivät velkaantumisen ja miten parantaisivat nuorten mielenterveyden hoitoa. Nelli Berg kannattaisi yrittäjyyttä ja lisäisi kouluille kuraattoreita. Sara Sajaniemi korottaisi veroja ja satsaisi nuorten harrastusmahdollisuuksiin. Niko Korte nostaisi pääomaverotusta, muttei asuntoverotusta eikä alv:ia missään tapauksessa. Kuraattorien lisääminen kouluihin oli myös Kortteen ehdotuksena nuorison mielenterveysongemien vähentämiseksi.

Heidi Komulainen vaati verotukseen oikeudenmukaisuutta. Komulaisen mielestä olisi tärkeää muistaa nuorten hyvinvoinnista puhuttaessa, että siihen vaikuttaa olennaisesti myös vanhempien hyvinvointi. Juha-Pekka Rusanen ei leikkaisi perusturvasta eikä lapsiperheiltä ja toi esiin sen, että kaikenlaisen työnteon pitäisi olla kannattavaa. Nuorison mielenterveysongelmissa Ruuskanen madaltaisi kynnystä hoitoon pääsemiseksi.

Vaalitoimitsijat Joona Töyräs, Juuso Tenhunen,
Riikka Voutilainen sekä Kirsi Wolczkiewicz
Markus Purdyn mielestä nuorten hoitoon pääsyn mahdollisuuksia pitäisi myös lisätä sekä vähentää ns. pillerihoitoa. Aino Syrjänen lisäisi rahaa nuorten koulutukseen ja työllistämiseen, mikä puolestaan edesauttaisi myös mielenterveysongelmissa.

Minarin varjovaalitilaisuuden juonsivat lukion opiskeijat Hanna Pääkkö ja Aleksi Repo. Tilaisuuden jälkeen koululla sai äänestää. Äänestysprosentti oli koko koulun osalta 53,7%, ysiluokkalaisten osalta 68,7 ja lukiolaisten osalta 43.5%

Äänestysoikeuden tarkistus.
Oma ehdokas paperille.
Tarkka varjovaalitulos oli seuraava: Niko Korte 80 ääntä, Markus Purdy 26 ääntä, Nelli Berg 21 ääntä, Sara Sajaniemi 18 ääntä, Heidi Komulainen 10 ääntä, Juha-Pekka Rusanen 5 ääntä ja Aino Syrjänen 2 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 11.

Varjovaalien voittaja Niko Korte yhteispotretissa
Kammosen Paulan ja Tanskasen Saran kanssa.