torstai 26. toukokuuta 2011

Biologian tutkimuksia: Kalan tutkiminen

Teksti: Marika Montonen 7a, Lotta Peura 7a ja Venla Repo 7a
Kuvat: Vesa Vainikainen

Tutkimuskohteena särki


Biologian tunnilla meidän oli tarkoitus tutkia kaloja. Jokainen sai eteensä jäädytetyn, kuolleen särjen. Ensin ajatus leikellä sitä oli sangen vastenmielinen, mutta saimme aloittaa tutkimuksemme onneksi helpolla mittauksella ja punninnalla, jossa käytimme viivainta ja vaakaa. Kalojen keskimääräinen paino oli 37 g ja pituuden 16cm.

Rutilus rutilus eli tuttavallisemmin särki.

Marika ja Emmiroosa.

Sitten oli aika selvittää kalojen ikä. Se tutkittiin ottamalla kalan rintaevän ja kylkiviivan välistä pinseteillä suomu ja asettamalla se sitten mikroskooppiin lasipalan päälle tutkittavaksi. Suomussa näkyi paljon renkaita, joiden seassa oli selvästi erottuvia tummempia renkaita. Ne tummat renkaat piti laskea, niin saatiin oikea ikä kalalle. Kalojen keskimääräinen ikä oli kuusi vuotta.
Suomunäyteen tutkimista. Pallokala seuraa vieressä.

Suomunäytteestä määritettiin ikä.

Sitten tuli sen vuoro, että piti leikata kalan maha auki varovasti peräaukon kautta kiduksiin asti preparointisaksilla. Onneksi meillä oli suojahanskat. Siinä vaiheessa huomasimme kalan sukupuolen. Jos kalalla on mahassa mätiä, silloin se on naaras, mutta jos sillä on maitia, se on koiras. Suurin osa ryhmämme kaloista oli naaraita, sillä niitä oli 14 ja koiraita kaksi.
Avattu särki.
Mikael, Mari ja Lotta.

Jatkoimme kalan leikkausta niin, että preparointisakset leikkasivat vinottain, etteivät ne rikkoisi kalan sisäelimiä. Niin saimme kalan mahaan ”luukun”, josta voisimme sitten etsiä tarvittavat elimet. Tehtävänä oli löytää ja irrottaa suolisto, ilmarakko, silmä(sen lasiainen), maksa, munuainen ja jos halusi niin aivot. Nuo kaikki saatiin irrotettua pinseteillä, saksilla ja hieman sormillakin. Tutkimus onnistui hyvin kaikkien osalta. VAROITUS!!! Ei kannata puhkaista ilmarakkoa, sillä se ei tuoksu ”kukkasilta”.
Luokan tutkimustuloksia.

Annika ja Venla.