torstai 26. toukokuuta 2011

Comenius-matkalla Unkarissa

Teksti: Anna Pekurinen 9a
Kuvat: Virva Eskelinen

Unkari oli ihana!

KESKIVIIKKO 6.4.2011

Lähdimme kohti Rissalan lentokenttää jo aamuvarhaisella. Siellä meitä olikin kahdeksantoista jännittynyttä oppilasta ja kaksi opettajaa odottamassa lentokonetta.
Noin kymmenen aikaan aamusta saavuimme Budapestin lentokentälle! Siellä meitä oli vastassa joidenkin vaihtoparit. Odottelimme jonkin aikaa saksalaisia ja tanskalaisia Comenius-vaihtolaisia, ja heidän saavuttua lähdimme kohti Budapestin keskustaa katselemaan nähtävyyksiä. Kahdeksan aikaan illalla saavuimme Györiin pariemme luokse. Itse asuin todella mukavan Fruzsin luona, ja samassa perheessä asui kanssani myös saksalainen Fay. Ilta oli mukava ja rento, tutustuimme toisiimme, söimme ja kuuntelimme musiikkia. Illalla nukkumaan mennessä jännitti, mitähän vaihto vielä tuo tullessaan!

TORSTAI 7.4.2011

Tapasimme aamulla, ja lähdimme Pannonhalmaan, joka on vuonna 996 perustettu luostari ja kuuluu myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Luostari oli kaunis ja modernimpi kuin olisi luullut. Luostarikierroksen jälkeen palasimme takaisin Györiin, jossa söimme ja katselimme nähtävyyksiä. Tämän jälkeen palasimme omiin perheisiimme viettämään iltaa, syömään ja juttelemaan. Illalla Emmaliisan ja Sinan parin, Dorkaan, luona oli kaikille Comenius-projektin oppilaille järjestetyt pihajuhlat, jossa tutustuimme hyvin muista maista tulleisiin nuoriin. Maistoimme myös Dorkaan vanhempien tekemään unkarilaista gulash-keittoa, joka oli erittäin hyvää! Ilta oli mukava ja rento. Kaikilla oli tosi hauskaa!

PERJANTAI 8.4.2011

Ensimmäinen koulupäivä! Aamulla unkarilaisen koulun rehtori kertoi meille lyhyesti koulun historiasta ja toimintatavoista. Oli mielenkiintoista huomata, että unkarilainen koulusysteemi on erilainen kuin Suomessa. Esittelyn jälkeen siirryttiin teatterisaliin, jossa jokainen maaryhmä esitteli oman työnsä, jonka oli valmistellut jo kotimaassa. Suomen esitys kertoi elämästä Suomessa ja maailmalla 50-luvulta tähän päivään asti. Esittelimme myös joka vuosikymmenen hittibiisin, Täysikuusta Hard Rock Hallelujaan. Esityksemme sai suuret aplodit ja saimme kuulla hauskoja kommentteja muiden maiden oppilailta suomalaisesta musiikista. Tämän jälkeen oli liikuntaa. Itse tanssin aerobicia muutaman muun tytön kanssa unkarilaisen oppilaan johdolla. Koulupäivän päätyttyä lähdimme shoppailemaan isoon Arkad-nimiseen kauppakeskukseen, jossa oli kaikki hyvät Suomesta puuttuvat kaupat. Aika kului nopeasti ja mukavaa oli!

LAUANTAI 9.4.2011

Lauantai oli ehdottomasti vaihtomme paras päivä! Aamulla palasimme koululle katselemaan loput maaryhmien esitykset. Tämän jälkeen söimme paikallista kouluruokaa, joka oli… noh, sanotaan vaikka että erilaista kuin Suomessa. Koulupäivän jälkeen lähdimme koteihimme valmistautumaan iltaan. Illalla palasimme takaisin koululle syömään todella hienon unkarilaisten vanhempien valmistaman illallisen jälkiruokineen. Seuraavaksi olikin vuorossa disco, joka oli aivan huikea. Kaikki tanssivat ihan fiiliksissä ja unkarilainen dj soitti hyvää musiikkia. Unkarilainen discomeno oli aivan erilainen suomalaisiin verrattuna. Oli todella mukavaa ja mieleenpainuvaa. Kaikki tulevat varmasti muistamaan tämän illan pitkään!

SUNNUNTAI 10.4.2011

Kotipäivä. Vietimme päivän kukin omien pariemme luona. Me katselimme Fruzsin ja Fayn kanssa leffoja, kuuntelimme musiikkia ja kävimme kävelyllä. Söimme myös ulkona ihanaa unkarilaista ruokaa. Illalla oli erittäin haikea fiilis huomista kotiinpaluuta ajatellessa.

MAANANTAI 11.4.2011

Kotiinpaluupäivä. Aamulla tapasimme Györin kaupungintalolla kaikki muut. Lähdimme Budapestiin viimeiseksi iltapäiväksi shoppailemaan loput forintit taskunpohjilta, ja katselimme taas paria nähtävyyttä. Lähdimme neljän aikoihin Budapestin lentokentälle sanomaan hyvästit kaikille uusille kavereille. Hyvästit olivat haikeat ja surulliset, mutta onneksi lupasimme, että tapaamme tulevaisuudessakin. Matka oli kokonaisuudessaan upea, saimme kaikki paljon uusia ystäviä ja kokemuksia. Unkari oli ihana, ja lupaan että palaan sinne vielä joskus!