torstai 26. toukokuuta 2011

Maantieteen tutkimuksia: Väestömaantieteen projektityö

Teksti: Riikka Vaittinen 9f
Kuvat: Vesa Vainikainen

Kaupunki vai maaseutu?

Teimme ysiluokan päättötyönä maantiedossa väestömaantieteen projektityön. Tarkoituksena oli koota projektiin erilaisia töitä, jotka sitten arvosteltiin. Aluksi tehtävä vaikutti hankalalta,mutta ei se loppujen lopuksi kovin vaikea ollutkaan.


Käsitekartta Suomen väestöstä.
Ensimmäinen tehtävä oli käsitekartta aiheesta Suomen väestö ja asutus, jonka jälkeen nimesimme entisen Itä-Suomen läänin kunnat ja väritimme vihreällä ne kunnat jossa on käynyt ja punaisella ne jossa ei. Havaitsin, että olin käynyt noin neljäsosassa kunnista, joka on aika vähän. Kaikkein itäisimmät alueet minulta on jäänyt käymättä lukuunottamatta Joensuuta. Tähän tehtävään liittyen meidän täytyi vielä nimetä kymmenen Itä-Suomen alueen nähtävyyttä ja kertoa niistä hieman. Minusta kiinnostavimmat nähtävyydet ovat Olavinlinna Savonlinnassa sekä Kuopion Puijon torni.
Kolmannessa tehtävässä piti listata taulukkoon Kaupunki- ja maaseutuasumisen hyviä ja huonoja puolia sekä listata oma top3 houkuttelevimmat ja top3 luotaantyöntävimmät kaupungit. Houkuttelevimpiin kaupunkeihin listasin mm. Jyväskylän, koska sieltä on lyhyt matka takaisin kotiseudulle ja se on riittävän kokoinen kaupunki. Luotaantyöntävimpiä kaupunkeja olivat taas mm. Oulu, koska se on liian pohjoisessa ja sieltä kestäisi ajaa esim. pääkaupunkiseudulle.Tämän tehtävän loppuun meidän tuli vielä luonnehtia Kuopiota asuinkaupunkina. Mielestäni Kuopiossa on ihan hyvä asua. Kaupunginosat ovat melko lähellä toisiaan ja esim. Neulamäestä voi aivan hyvin kävellä keskustaan.

Mukavimmat ja luotaantyöntävimmät paikat Suomessa.
Seuraavassa tehtävässä tehtävänä oli kertoa Kuopion eri kaupunginosista. Otin kohteekseni Petosen,Neulamäen,Särkiniemen ja Niiralan. Havaitsin että Petosesta ja Neulamäestä on kuullut paljon huhuja, kun taas Särkiniemi ja Niirala kuulostavat hieman rauhallisemmilta alueilta. Ennen viimeistä tehtävää meidän tuli vielä selvittää omia sukutaustoja.


Suvun muuttotietoja.
Viimeinen tehtävä oli korttelikävely, jossa lähdimme pienissä ryhmissä keskustaan. Siellä meidän tuli kävellä kaksi erilaista korttelia ja rastia millainen adjektiivi kuvaa korttelia parhaiten. Kiersin ystävieni kanssa Aapelin korttelin sekä Tuomiokirkon korttelin. Huomasimme että kirkon kortteli oli paljon rauhallisempi johtuen toriremontista sekä muusta keskustan hälinästä.


Snellmannin puisto.

Korttelin mieltäminen


Lapinlinnankatu.
Työ oli siis ysiluokan päättötyö ja mielestäni se oli loppujen lopuksi mukava ja melko helppo.Työstä sai hyvän numeron jos sen eteen jaksoi hieman panostaa.