torstai 30. toukokuuta 2013

Seiskat suolla

Teksti: Varpu Falkenberg 7a
Kuvat: Varpu Falkenberg 7a, Vesa Vainikainen
Video: Roosa Oikarinen 7a

Uppoaa, ei uppoa, uppoaa ...

Vesinäytteiden vertailua.
Suoretkipäivä herätti ennakkoon erilaisia mielipiteitä. Osa oli innoissaan, osa kaihtoi ajatusta kastumisesta jo etukäteen.

Aamulla menimme normaalisti kouluun, jossa piti tehdä saamaamme monisteeseen kaksi ensimmäistä tehtävää. Ensimmäiseen tehtävään sisältyi video, jonka aikana piti tehdä muistiinpanoja suosta. Toinen tehtävä oli kasvintunnistus, jossa piti yrittää tunnistaa kymmenen suokasvia taululle kiinnitetyistä kasveista.

Jokainen oli näiden tehtävien jälkeen hommannut itselleen kyydin suolle, pyörän, tarakan tai vaikkapa äidin tai kaverin auton. Kävellen olisi tullut kiire.

Kun pääsimme suolle, pyörät jätettiin parkkipaikalle. Laskeuduimme keltaisin nauhoin merkittyä polkua kannon luo, jossa ensimmäisenä tehtävänä täytyi selvittää puun ikä laskemalla vuosirenkaat. Tulokset heittelivät reilusti, mutta jonkinlaiseen sopuun siitäkin päästiin. Tässä vaiheessa homma oli vielä melko kuivaa; jotkut upposivat reisiä myöten jo ensiaskelilla.

Iloisia tunnelmia juoksun jälkeen
Suokasveja pääsi näkemään paremmin paikan päällä, ja olimme aamulla saaneet jo hyvän startin suokasvien tunnistamisessa. Suolla oli vilpoisampaa kuin ylhäällä aurinkoisella parkkipaikalla, mutta hyppiessä tuli jo riittävän lämmin. Suolla oli runsaasti itikoita, jonka monet huomasivat jälkeenpäin puremista. Myös muita selkärangattomia pystyi havaitsemaan, kuten hämähäkkejä.

Toiminnallinen puoli saatiin myös esiin, kun luokka lähti harjoittamaan suojuoksua. Kyseisessä lajissa täytyi olla tarkkana ettei astu harha-askelia tai kaadu rähmälleen. Rohkeutta täytyi monen kerätä pitkään, mutta pian kaikki oli saatu jo toiselle puolelle, hengissä ja lähes kuivana.

Suo oli kosteahko ...

Haastateltavana Tommi Kokkonen 7a luokalta.
Olitko ennen käynyt suolla?
"Muutaman kerran."

Kastuitko kertaakaan?
"Kyllä. Ja paljon."

Yllätyitkö mistään suolla?
"Kyllä, siellä oli pieni suolampi joka oli silti yllättävän syvä, 5 metriä."

Mitkä ovat fiilikset?
"Märät."

Suon iän määrittämiseen tarvittiin pitkä keppi ja rohkea oppilas, joka ei pelännyt kosteaa ja mutaista suota. Tarvikkeet löytyivät, ja mittasimme suon turvekerroksen, joka oli yli 190 senttiä! Teimme luokan kanssa pikaisen laskutoimituksen, jolla selviäisi suon ikä. Kun suon turvekerros lisääntyy joka vuosi 1 millin, miten vanha tämä suo olisi? Luokka laski suon olevan lähes 2000 vuotta vanha.

Loppupuolella keräsimme suokasveja seuraavan kesän kasvikansioon, ja havainnoimme vielä muutamia rantakasveja.

Lähdimme suolta jo ennen yhtätoista, kun kaikki tehtävät oli tehty. Monet olivat tyytyväisiä suoretkeen, ja joillekin se oli varmasti vasta ensimmäinen kerta suolla. Luokalle tuli hyvä fiilis retkestä (ainakin mitä ulkoapäin katsoi) pienistä kastumisista huolimatta.