torstai 30. toukokuuta 2013

Kuulumisia kirjastosta

Teksti ja kuvat: Sulo Markkanen

Kirjastosedän arkea

Kun ensimmäistä kertaa saavuin koululle kyselemään uutta työkokeilupaikkaani, muistot tulvivat lukioajoilta mieleeni. Muistin kaikki tuskan täyttämät tunnit, kun opettajat yrittivät työntää ruotsin ja matikan oppimäärää aivooni. Muistin ilot ja naurunpyrskähdykset, unohtamatta kaikkia niitä onnistumisen hetkiä, kun sain kurssin läpi tai kaveri kertoi hauskan jutun. Ja sitten muistin, että olen edelleen lukion kirjoilla, eli lukiolainen tässä ollaan edelleen jo viidettä vuotta… 08-vuosikurssin viimeisiä mohikaaneja.


Olin iloinen, kun huomasin meiningin säilyneen muuttumattomana. ES pärisi, Sale pysyi toiminnassa vain minarilaisten ahkeran rahallisen tuen ansiosta ja oppilaat touhottivat iloisesti milloin minnekin. Kaikki oli kuin ennenkin, vain kasvot muuttuneet.

Rehtoreiden kanssa keskusteltuamme sain pestin kirjasto- ja kouluavustajana, toimenkuvaan kuului ensisijaisesti pitää kirjasto auki vähintään kaksi tuntia päivässä. Muuna aikana opettajat saivat varata minua erilaisiin tehtäviin kirjanpäällystyksestä aina oppitunnin valvomiseen.

Kirjastossa aikani kului kirjoja tosille lainaillen, ottaen vastaan ja järjestellen takaisin hyllyihin. Lisähaasteena oli aina takkuileva tulostin, josta oli aina joko muste tai paperi lopussa. Yleisin syy oli kuitenkin kiireisen ja siksi kärsimättömän oppilaan jatkuva  tulosta-näppäimen painaminen, ja ensimmäistä kertaa elämässäni minulla oli ”EI HÄTÄÄ, MÄ HOIDAN”-tunne, kun joku tuli hädissään kysymään apua. (Samaa olin tehnyt armeijassakin… olin toimistoaliupseeri!) Toinen homma kirjastossa oli laittaa vanhentuneita kirjoja varastoon ja siivota se. Olipa siinä välillä aikaa lukea lehtiä ja kirjoja.

Kouluavustajana kohokohtana oli ehdottomasti päästä yläkoulun tunneille mukaan, jota ennen opettajat olivat varoitelleet siitä, kuinka oppilaat yrittävät testata aina uuden henkilön kärsivällisyyttä. Joko minun pinnani oli erittäin kestävä tai en vain huomannut, mutta omasta mielestäni nämäkin yläkoululaiset osaavat niin halutessaan olla kohteliaita, ahkeria ja omatoimisia.

Täytyykin väliin mainita, että ensimmäistä kertaa tunsin itseni vanhaksi. Nimittäin erästä matikan kaksoistuntia pitäessäni eräs tyttö kysäisi toiselta ”haetsä sen skoban, nii päästään käymään mäkissä?” Minä siihen tiedustelemaan, että mikä on SKOBA?

Vastaus tuli, kuin viiltäen ”Siis SKOOTTERI, siis daa, millä vuosTUHANNELLA sä oot syntyny?” Vastasin syntyneeni 1991 ja tiedustelin, mitä tapahtui sanoille SKODE tai SKÖDE? Jälleen kerran sain vastauksen, mallia apteekinhylly ”newerheard, siisse on aina ollu skoba!” (Tunsin itseni muinaiseksi…)


Mutta sain kuitenkin oppitunnin jälkeen vielä tunnustusta, kun samat tytöt tulivat sanomaan että ”siissäoot maailman paras ope, 4ever!” Mumisin jotain siihen suuntaan, että en ole muuta kuin kouluavustaja. Sain vastauksen ”whatever” ja tytöt lähtivät omaan suuntaansa, jättäen minut hölmistyneen ilmeen kanssa siihen paikkaan keskelle aulaa.

Näin siis olen ”toukotöitä” tehnyt Minarilla ja pakko sanoa, että hieno kokemus on kaiken kaikkiaan ollut. Oppilaat sekä lukion että yläkoulun puolella ovat ottaneet hyvin vastaan ja henkilökunta ollut tosi avuliasta, neuvoen aina, jos jokin on ollut epäselvää.

Lopuksi kiitän kaikkia kuluneesta kuusta ja toivotan hyvää kesälomaa sekä paljon onnea kaikille kanssani valmistuville uusille ylioppilaille.

Toivoopi kirjastosetä