perjantai 12. marraskuuta 2010

Biologian tutkimuksia

Teksti: Katariina Lähtevänoja 7a ja Rosariina Suhonen 7a
Kuvat: Vesa Vainikainen

Seiskat rantautuivat


Jumissa
Seitsemännellä luokalla biologian opiskeluun kuuluvat tutkimusretket lähivesistöjen rannoille. Niitä on järjestetty tänäkin syksynä useaan otteeseen. 7 A:n ja B:n ryhmä toteutti nämä retket 2.9. ja 9.9. 2010.

Ennen ensimmäistä retkeä tutustuimme kasveihin, koska retken tutkimuskohteena oli rantakasvillisuus. Muutamia harjoituksia tehtyämme olimme täysin valmiita retkeen. Tai ainakin melkein…

Kumikengän riittävyys koetuksella
Lähdimme torstai-iltapäivänä omatoimisesti kohti Savilahden rantaa. Paikan päällä ohjeet saatuamme lähdimme etsimään erilaisia rantakasveja. Maasto oli heinikkoista, kuin viidakko, ja rantaa peitti petollisen upottava muta. Muutamat oppilaista saivat kylmän kylvyn kumppareiden hörpätessä vettä!

Löysimme kuin löysimmekin monia erikoisia kasveja, kuten esimerkiksi pikkulimaskan. Kasveja meille kertyi yhteensä reilut kymmenen eri lajia. Lopuksi teimme loppukoonnin, jossa kävimme läpi kasvien nimet ja kasvuvyöhykkeet. Opettajamme joutui suorittamaan vielä yhden mudastapelastamisoperaation ennen kuin lähdimme kotia kohti, osa kuivina ja osa todella märkinä.

Sauvalude
Toisella retkellä aiheemme olivat vesien ja rantojen selkärangattomat. Tällä kertaa tutkimus tapahtui Savilahden rannan huvimajan ympäristössä. Keräsimme ötököitä haaveilla, pienimmät ötökät noukimme pinseteillä ja laitoimme ne talteen muovirasioihin. Riemun- ja kauhunkiljahdukset kaikuivat rannalla, oppilaiden löytäessä mitä ihmeellisimpiä ötököitä. Kaikesta huolimatta myös tämä retki tuotti tulosta. Aamulla rannalla ollut ryhmä ei löytänyt kuulemma kuin muutaman hyönteisen, mutta meidän haaveihimme tarttui jos jonkinlaista juotikasta.

Kaiken kaikkiaan retket olivat onnistuneita ja opimme paljon

Mutanäytteen salaisuuksia
Kierrokotilo, limakotilo ja järvisimpukka sulassa sovussa
Kaislikossa suhisee