perjantai 12. marraskuuta 2010

Uutena opettajana Osterholz-Scharmbeckissä

Teksti ja kuvat: Anna Ikonen

”Valmistautumisen kautta voittoon”

Olo oli kuin olympiavoittajalla, kun bussimme saapui Minarin pihaan maanantai-iltapäivällä 13.9.2010. Tunnelma bussissa oli korkealla, pihalla odotti ystäviämme, kotiväkeä, kollegoita. Halauksia vaihdettiin ja kiitoksia lenteli ilmassa puolin ja toisin. Saksan matkamme oli
onnistunut, olimme nyt monia kokemuksia rikkaampia.


”Ensimmäinen turnaus” oli siis ohi. ”Harjoituskautemme” oli ollut pitkä. Olin mukana ensimmäistä kertaa ja matkan miettiminen oli alkanut osaltani jo keväällä 2009. Vuosi sitten syksyllä aloitimme Heikki Juutisen kanssa vaihdon varsinaiset järjestelyt; informoimme vanhempia, jaoimme hakemuskaavakkeita, haastattelimme oppilaat ja lopulta teimme vaikean päätökseen vaihtoon osallistuvista.

Helmikuussa 2010 matka tuntui jo konkreettiselta saksalaisen opettajan Gisela Roden esitellessä vaihtoa vanhempainillassamme, pian tämän jälkeen varasimme jo matkaliput. Syksy alkoi kiireisenä vanhempainillalla, vakuutusten ja bussin hankkimisella, lippujen lähtöselvityksillä, sijaisten ohjeistamisilla yms. Pian kuitenkin istuimme jo bussissa kohti Tamperetta ja Osterholz-Scharmbeckiä.

Matkalla mieltäni vaivasivat ensikertalaisena varmasti samat kysymykset kuin oppilaitakin: kuinka pärjään englannin kielellä, millaisia ihmisiä meitä on vastassa, millainen maa Saksa on. Pelot ja kysymykset osoittautuivat kuitenkin turhiksi, aivan kuten olimme oppilaille etukäteen kertoneetkin. Tärkeintä ei ole kielitaito, vaan yrittäminen - kiinnostus uuteen kulttuuriin ja ihmisiin. Ryhmämme toimikin hienosti yhtenä tiiminä, oli helppo olla heistä ylpeä, olimmepa koulun oppitunnilla tai tutustumassa Weser-stadioniin. Suomalaiset ja saksalaiset puhalsivat samaan hiileen, tässä turnauksessa kaikki olivat voittajia.


”Harjoituskautemme” jatkuu kuitenkin edelleen. Nyt valmistaudumme ottamaan vastaan saksalaiset vieraamme helmikuussa, ja sitä ennen Heikin ja minun on järjestettävä vielä monta asiaa. ”Toinen turnaus,” on vielä pelaamatta, ja odotamme sitä innolla – palkintona voi olla voittajan fiilis.