perjantai 12. marraskuuta 2010

Ysit tutustuivat työelämään

Mukavia kokemuksia TET-jaksolta

Camilla Elo 9e:
"Olin töissä Teostossa Helsingissä. Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikin kustantajien tekijänoikeusjärjestö, jonka musiikintekijät perustivat jo vuonna 1928 valvomaan oikeuksiaan. Tein siellä pääasiassa mapitus- ja tiedonetsintätöitä. Etsin mm. europarlamentaarikkojen ja heidän avustajiensa yhteystietoja sekä tarkistin suomalaisten levytysyhtiöiden sivuilla soitettavat musiikit. Opin, että assistentin työ on haasteellista ja vastuullista."Tiina-Liisa Hämäläinen 9e:
" Halusin tutustua leipomo- ja kahvilatyöhön ja siksi hain harjoitteluun kahvila-konditoria Houkutukseen. Töissä oli mukavaa. Siellä sain valmistella leipiä, hoitaa tiskejä ja korjata astioita pois pöydistä. Vaikka tet-jaksolla jäi enemmän vapaa-aikaa kuin kouluaikana, oli työnteko raskaampaa ja puuduttavampaa kuin opiskelu. Iltaisin särki jalkoja. En voisi kuvitella itseäni tässä ammatissa. Haluan työltä enemmän mielekkyyttä ja sitä, että voi käyttää aivoja."


Aleksi Pentikäinen, Tommi Riihiluoma ja Pauli Kumpulainen 9b:
" Olimme Subway-pikaruokapaikassa. Menimme sinne, koska olimme kuulleet, että se on kiva työpaikka ja halusimme tutustua ravintolatoimintaan. Työhön kuului raaka-aineiden valmistamista, siivoamista, tiskausta ja paikkojen järjestelyä. Pahinta oli sipulien pilkkominen! Mukavinta puolestaan kivat työkaverit ja hyvä ruoka."Eero Uusaro 9d:
" Musiikki on sydäntäni lähellä, ja siksi meninkin apulaiseksi Kuopion Musiikki -liikkeeseen. Työ oli ajoittain yksitoikkoista, mutta uusien asioiden kokeilu ja uusien ihmisten tapaaminen olivat vaivan arvoista. Pääsin tapaamaan tunnettua suomalaista blues-kitaristia Pepe Ahlqvistia, mikä oli hienoa. Työhöni kuului rumpusettien kasaamista ja virittämistä, pianojen kasaamista, kitaroiden virittämistä, hintalappujen kiinnittämistä, pahvilaatikoiden silppuamista sekä kahvin keittämistä. Vaikka tet-jakso oli hauska, en voisi kuvitella aikuisena työskenteleväni musiikkiliikkeessä."


Jasmin Hakulinen ja Nina Ekman 9b
:
"Olimme yliopistolla. Halusimme nähdä, millaista olisi opiskella siellä. Olimme mukana harjoitustyötunneilla ja luennoilla. Autoimme laboratoriossa ja huolsimme torsoja, seurasimme soluviljelmiä ja järjestelimme näytteitä laatikoihin. Oli mukavaa ja kiinnostavaa nähdä yliopistomaailmaa. Opimme ihmisen anatomiaa ja käyttämään sähköistä pipettiä. Yliopistossa on ammattitaitoisia opettajia."Roosa ja Noora Heiska 9f:
"Menimme työharjoitteluun Tampereelle ravintola Suomalaiseen klubiin. Ravintola-ala kiinnostaa meitä molempia, ja sukulaisten omistamaan ravintolaan oli mukava mennä. Tiskasimme, teimme salaatteja, katoimme ja siivosimme pöytiä sekä tarjoilimme kahvia asiakkaille. Lisäksi leivoimme sämpylöitä. Tarjoilijan työ on raskaampaa, kuin mitä luulimme. Jalat väsyi, kun piti seisoa koko päivä. Opimme kattamaan pöytiä ja taittelemaan lautasliinoja."


Anna Arola 9c:
"Olin Intersportissa. Menin sinne, kun ei löytynyt muutakaan paikkaa, johon olisin päässyt. Ripustelin vaatteita ja laitoin vaatteisiin hälyttimiä. Minusta työ oli raskasta, koska koko ajan piti seisoa. En voisi kuvitella itseäni sellaisessa ammatissa."


Aapeli Karjalainen 9a:
"Olin töissä kahdessa paikassa. Ensimmäisen viikon olin videovuokraamo Makuunissa ja toisen Hiltulanlahden esikoulussa. Makuunissa siivosin, täytin karkkihyllyjä, järjestelin elokuvahyllyjä ja pesin ikkunoita. Kaikenlaisia pikku mokia sattui, mutta nehän kuuluvat asiaan. Esikoulussa leikin lasten kanssa, vedin liikuntatuokioita ja autoin kaikenlaisissa hommissa. Työ oli helppoa ja mukavaa. Päivät menivät nopeasti ja sain hyvää työkokemusta."