perjantai 12. marraskuuta 2010

Nigerialaisia äidinkielen tunnilla

Teksti: Maiju Halonen ja Reetta Kinnunen 9d

"Sanojen taipuminen hankalaa"

Perjantaina 24.syyskuuta kävi koulullamme kaksi nigerialaista opiskelijaa, Muyiwa Ojo sekä Paul Ashaolu, kertomassa ysiluokkalaisille ulkomaalaisena olemisesta Suomessa, suomen kielen opiskelusta sekä kotimaastaan. Miehet toivat esiin myös sitä, miten elämänasenne vaikuttaa onnellisuuteen.


Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Muyiwa Ojo ja Savonian ammattikorkeakoulussa opiskeleva Paul Ashaolu tulivat aikoinaan Suomeen, koska täällä on erittäin hyvä lääkäri- ja insinöörikoulutus.
- Opiskelumahdollisuudet ovat Kuopiossa aivan mahtavat, Muyiwa Ojo kertoo. Hänellä olisi ollut mahdollisuus lähteä opiskelemaan USA:han, Ruotsiin tai Tanskaan, mutta hän halusi tulla Suomeen. Paul Ashaolulla puolestaan olisi ollut mahdollisuus lähteä Iso-Britanniaan tai Kanadaan, mutta hänkin valitsi Kuopion.- Suomessa on erittäin hyvä terveydenhuolto, hän tähdentää.

Molemmille miehille suomen kielen opiskelu on ollut haastavaa. - Vaikeinta on se, kun suomen kielessä sanat taipuvat paljon ja pitäisi muistaa kaikki taivutusmuodot, Paul Ashaolu kertoo. Vaikeuden todisti mukavasti dia, johon miehet olivat kirjoittaneet "Tervetuloa Nigerialle".


Päällimmäisenä tästä hieman normaalista poikkeavasta äidinkielen tunnista jäi mieleen se, että Muyiwan ja Paulin kotikaupungissa Lagosissa asuu noin 10 miljoonaa asukasta (Kuopiossa vain 90 000!) ja että siellä puhutaan englantia. Suomessa ja ulkomailla onkin siis helppo tulla toimeen, kun englantia oppii jo koulussa. Oli mielenkiintoista kuulla asioita Nigeriasta, nähdä kuvia sieltä ja opetella muutama sana miesten kotikielellä ....... Ose! (=Kiitos!).