perjantai 12. marraskuuta 2010

Kasiluokkalaiset metsässä

Teksti: Eveliina Paldanius 8b ja Roosa Ruotsalainen 8b
Kuvat: Eveliina Paldanius 8b ja Roosa Ruotsalainen 8b, Tiia Piironen 8b, Marika Saastamoinen, Vesa Vainikainen

Metsään meni ...

Saunalampi
Lähdimme 15.9. tiistaiaamuna klo 8.05 bussikyydillä kohti Haapamäen havaintotilaa.Haapamäki on lähellä Toivalaa ja siellä vierailevat esim.eri kouluryhmät ja se on tarkoitettu myös yksityistilaisuuksiin esim. saunomista varten. Matka sinne kesti Minna Canthin koululta noin 20 minuuttia jonka jälkeen kokoonnuimme keskuksen pihalle ja näimme oppaamme.


Saunan terassilla
Riistapolun opasteita


Riistapolulla
Retki oli suunnattu Minarin 8. luokkalaisille ja teemana oli metsänkasvatus ja -hoito.Sitten lähdimme Enskan opastuksella metsään tutkimaan metsän eri riistaeläimiä. Tutkimme myös eläinten elinympäristöä ja ansoja (joista osa oli jo kiellettyjä, koska ne olivat niin kauheita ja eläimille tuskallisia :( Riistanhoitotöitä tehdään sopivan kokoisen eläinkannan ylläpitämiseksi, ja taataan eläimille turvallinen ja hyvä elinympäristö. Riistaeläimiä metsästetään niiden turkin ja lihan vuoksi. Niitä ovat mm. jänis, kettu, karhu, hirvi, näätä, ahma.

Kelo
Riistan elinolosuhteiden selvittämistä

Jäniksen ruokintakatos


Norjalainen kettuloukku


Iloisia ilmeitä

Tulen ihme
Seuraavalla rastilla tutkimme puita, niiden istuttamista, hoitamista ja kaatamista. Tutkimiamme puulajeja olivat mm. kuusi,mänty ja koivu. Metsää hoidetaan karsimalla että puilla on tilaa ja valoa kasvaa.
Seuraavaksi piti tunnistaa eri lajeja, mm.viinihapero,kärpässieni,metsäkorte ja tikan syömä käpy.
Sen jälkeen mitattiin puiden korkeutta ja paksuutta sekä harjoiteltiin käyttämään relaskooppia, jolla arvioitiin puiden määrä hehtaarin alueella.Puiden määrän ja paksuuden perusteella ,metsänomistaja voi arvella metsän tuottavuutta.

Pihlaja

Tuore kangasmetsä

Makkaranuotio
Paras osa retkessä oli eväiden syönti, koska oli niin kauhea nälkä jo ennen kun edes mentiin koko metsään:D Jotkut onnelliset paistoivat makkaraa ja toiset katsoivat kateellisina vieressä...

Tammi

Syksy tulee

Hyvin menee

Puun iän arviointia

Männynherkkutatti

Metsuri ja raivaussaha

"Mitenkä korkea se sitten on?"

Omenat maistuivat

40-vuotias koivikko

8B:n oppitunti

Nuotiorastilla

Mäyräkoira Batman

Kolme tuntia meni kuin siivillä ja sen jälkeen odotettiin bussia pihalla ja popiteltiin musiikkia:D Ida ja Tiia leikkivät myös kiltin Batman koiran kanssa:). Hanna Gröhnin ja Emma Jupin 8b:ltä mielestä retki hieman tylsä, mutta makkarat olivat hyviä ja eväät pelastivat päivän:D

Näkymä savupirtistä

"Loppupuhuttelu"