perjantai 12. marraskuuta 2010

Kirjakantti-vieraana Annina Holmberg

Teksti: Sara Kirsikka-aho 9b
Kuva: Tiina-Liisa Hämäläinen 9e

"Aloin kirjoittaa, koska nuorille ei löytynyt sopivia näytelmiä"

Syksyisen Kirjakantti-tapahtuman aikana Kuopion ja sen lähialueiden kouluilla kiersi suomalaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita. Minari sai 3.syyskuuta vieraakseen helsinkiläisen vuonna 1964 syntyneen Annina Holmbergin. Koulumme ysiluokat kuuntelivat hänen luentoaan koulun salissa.


Annina Holmberg kertoi pienenä halunneensa poliisiksi, ratsastuksen opettajaksi ja näyttelijäksi. Koska vanhemmat olivat molemmat teatteriohjaajia (Ritva ja Kalle Holmberg), teatterin maailma vei voiton. Hän pyrki Teatterikorkeakouluun, muttei päässyt. Vanhemmat kannustivat Anninaa kirjoittamaan, sillä he näkivät, että hänellä on lahjoja siihen.

- Olen pienestä asti ollut innokas lukija. Kirjoittaa aloin, kun huomasin, ettei nuorille ollut sopivia näytelmiä. Ohjasin tuolloin nuorten teatteriryhmää, ja meiltä puuttui hyviä käsikirjoituksia, Annin Holmberg kertoi.

Holmbergin esikoisteos Diivaillen, opas nuorille teatterintekijöille julkaistiin vuonna 1989. Sen jälkeen kirjoja on tullut jo yhdeksäntoista lisää, mm. romaanit Amor ja uusi kesä (1992), Punainen kyynel (2000) ja omaelämäkerrallinen Kaiku (2009). Holmberg on kirjoittanut kirjoja salanimellä Maria Kupias.

Annina Holmberg kannusti meitä kaikkia lukemaan, sillä lukeminen ja kirjoittaminen kulkevat hänen mielestään käsi kädessä. Helsingissä asuva kirjailija lukeekin nykyisin mielellään kolmelle lapselleen.

Anniina Holmberg