Teksti: Irene Heikkilä 8c ja Hanna Raatikainen 8c
Kuvat: Vesa Vainikainen
Kasveja keräämään
Kasveja kerätään, että opittaisiin tunnistamaan erilaisia kasvilajeja. Kasveja kerätään kesäloman aikana ja kasvio palautetaan opettajalle yleensä ensimmäisen jakson loppuun mennessä. 7.-8 luokan kesällä kerätään 20 kasvia rannoilta, vesistöstä sekä soilta ja 8.-9. luokan kesäloman aikana 40 näytettä metsiltä ja pelloilta.
Nymphaeae candida / pohjanlumme ( kerääjä Hanna Raatikainen) |
Opettajat antavat listat kerättävistä lajeista keväällä ja sen mukaan sitten täydennetään omaa kasvikansiota.. Kasvit voidaan kuivata kasviprässissä tai sitten paksun sanomalehtikasan välissä painot päällä. Painona voi käyttää kirjoja, kiviä tai jotain muuta vastaavaa. Kuivatuksessa käytetyt lehdet pitää vaihtaa tarvittaessa pari kertaa ja katsoa samalla ovatko näytteet hyvin oiottuja. Näytteiden täytyy myös kuivaa tarpeeksi kauan jotteivat ne homehdu kontaktimuovin alle.
Cicuta virosa / myrkkykeiso ( kerääjä Irene Heikkilä) |
Kasvio by Hanna |
Jokaiselle kasville vaadittiin etiketti jossa lukee tärkeimmät tiedot kasvista, kuten nimi, heimo ja tieteellinen nimi. Siinä ilmoitetaan myös kerääjä, keräyspaikka ja –aika. Etiketit laaditaan sen takia, jotta tiedetään mikä kasvi on kyseessä.
Kasvikansio tehdessä opittiin eniten lajintunnistusta ja sitä, mistä mitäkin kasveja kannatti etsiä . Vaikeinta oli varmaan se päätös lähteä sinne suolle, mutta kyllähän se loppujen lopuksi oli ihan mukavaa. Paras muisto tietenkin se että sai antaa sen kansion opettajalle ja tietää että, se urakka on ohi. Ja suolla pomppiminenkin oli ihan jees.
Kasvio by Irene |
Ohjeena seuraaville tekijöille, että aloittakaa tekemään sitä kasviota heti alkukesästä, vaikka ei huvittaisi! Kiire iskee, jos kasveja kerää vasta loman lopussa ja ne eivät kerkeä kuivua. Kasvit kannattaa myös kerätä kukinta-aikaan jolloin ne ovat kauniimpia ja tietää millainen kukka niillä on.
Pystykeiholehti (Sagittaria sagittifolia) Eri ikäpolvien näkemys samasta lajista. |