maanantai 21. helmikuuta 2011

8.-luokkalaisten mielipidekirjoituksia

Mikä mättää?


KIRPPARIT KUNNIAAN

Monet eivät arvosta vanhoja, käytettyjä vaatteita, vaan hankkivat aina uusia ja hienoja merkkivaatteita. Kyllä kirpputorilta löytyy ihan laadukkaita ja hienoja vaatteita ja vieläpä halvalla. Sieltä löytyy tavaraa kaikenikäisille ja -kokoisille.
Ja kirpputoreista on hyötyä niillekin, jotka haluavat antaa tavaraa pois ja saavat rahaa tilalle. Vanhat kamat menevät kaupaksi ja taas käyttöön jollekulle toiselle ihmisele.
Siis miksi tuhlata kasapäin rahaa kalliisiin vaatteisiin, kun halvallakin saa?
Puttepossu


VALTIO TÖRSÄILEE
Pari viikkoa sitten lehdessä oli ilmoitus, että puhelimeen saa tilattua viestin, onko ulkona liukasta vai ei. Ihan naurettavaa! Kai nyt ihminen osaa itse katsoa ikkunasta, onko ulkona liukasta!
Tällaiseen tyhjänpäiväiseen palveluun kuuluvat rahat voisi käyttää mieluummin vaikka siihen, että kerätäisiin keväällä lumen alta paljastuvat koiran jätökset. On erittäin ärsyttävää, kun menee lenkille, niin saa väistellä itserakkaiden ihmisten koirien jätöksiä.
Hieno Hermanni


RUOTSIN KIELI ON TARPEELLISTA
Pakollinen ruotsin kielen opiskelu kouluissa on ihan hyvä juttu. Yleensä kaikki valittavat, miten inhottavaa, typerää ja vaikeaa se on. Minun mielestäni ruotsi ei ole sen kummempi kieli kuin muutkaan. Usein vain asennoidutaan inhoamaan ruotsin opiskelua.
En itsekään mitenkään erityisesti pidä ruotsista, mutta sen osaaminen on mielestäni tärkeää, sillä onhan ruotsi toinen virallinen kielemme. Ruotsia tarvitaan monessa työssä Etelä-Suomessa ja länsirannikolla. Kielitaito on nykyään tärkeää, ja ruotsin kielen opiskelusta voi olla apua muidenkin kielten opiskelussa.
On hyvä, että ruotsia opetetaan koulussa.
EFG


PALLOKISSAT - NAURETTAVA NIMI
Kuopion Mimmifutiksen nimi vaihtui äskettäin Pallokissoiksi. Pelaan itse jalkapalloa kyseisessä seurassa ja olen nimivaihdoksesta aivan järkyttynyt. Ei voisi olla lapsellisempaa nimeä!
Toimitusjohtaja ja junioripäällikkö perustelivat Savon Sanomissa 15.11., että tytöt ovat nopeita, ketteriä, taitavia ja älykkäitä ja että sen perusteella tämä nimi. Pallokissat sopii kyllä pienemmille pelaajille ihan hyvin, mutta ei meille 14 - 15-vuotiaille. Pallokissat-nimi pilaa meidän nuorten mainetta lapsellisuudellaan. Lyhennettäkään Pallokissoista ei saa käyttää.
Hävettää


MISSÄ SAA LASKEA PULKALLA?
Missä saa laskea pulkalla rauhassa, ilman että mäki on hiekoitettu tai että mummot tulevat valittamaan? Ennen laskimme kavereiden kanssa Niiralassa Huuhan tähtitornin mäessä, mutta nykyään mäkeä hiekoitetaan. Pulkka tai muu laskuväline menee rikki, jos hiekalla laskee!
On toki Huuhalla pari muutakin hyvää mäkeä, mutta siellä mummot tulevat valittamaan. He käskevät vaihtamaan mäkeä tai muuten soittavat poliisille. Laskuintohan tässä aivan menee!
Voisiko joku kertoa, missä saa laskea? Tai voisiko kaupunki ystävällisesti lopettaa Huuhanmäen hiekoituksen?
Pulkkailija


HARRASTUKSET OVAT LIIAN SITOVIA
Miksi harrastukset eivät voi olla vain harrastuksia? Miksi monessa harrastuksessa on viikossa niin monet treenit, ettei aika riitä muuhun? Jos harrastaa esimerkiksi jalkapalloa tai luistelua, niin eipä voi harrastaa paljon muuta. Jalkapallossa on treenejä neljä kertaa viikossa ja luistelussa parhaimmillaan kuusi. Eikä treeneistä voi olla poissa monta kertaa, ettei jää jälkeen.
Tällainen tapahan kuuluu ammattilaisille. Eikö harrastus voisi olla vain harrastus, jota voisi tehdä mukavasti pari kertaa tai kerran viikossa? Eihän harrastuksesta tarvitse tulla uraa. Voihan sitä myöhemmällä iällä kuin nuorena päättää, lähtisikö harrastuksesta uraa itselleen hankkimaan.
Toivoisinkin harrastusmahdollisuuksia tavallisille tallaajille, jotka eivät halua harrastuksestaan uraa.
Oikeutta hei


OIKEUTTA PIENILLE KOIRILLE
Mielestäni pienillä koirilla pitäisi olla omat koirapuistot. Ensinnäkin, Niiralan koirapuiston aidassa oli koloja ainakin silloin, kun viimeksi kävin siellä. Niistä mahtui terrierinkin kokoinen koira karkaamaan tielle. Pienen koiran omistajan täytyy siis koko ajan olla huolissaan omasta koirastaan. Toiseksi, jotkut isot koirat ovat aggressiivisia pieniä koiria kohtaan. Kun oma koirani oli vajaan vuoden vanha ja olimme koirapuistossa ensimmäisiä kertoja, iso koira suuttui omalleni, kun tämä ei halunnut leikkiä. Iso koira hyökkäsi koirani kimppuun ja puri. Tapahtumasta jäi koiralleni traumat, eikä se enää uskalla astua tassullakaan koirapuistoon.
Minusta olisikin parempi, jos täällä Kuopiossa otettaisiin sama käytäntö kuin Helsingissä ja tehtäisiin pienille koirille oma leikkipuisto. Täytyyhän pientenkin koirien antaa olla vapaana ilman huolta.
Pienten koirien puolesta