maanantai 21. helmikuuta 2011

Biologian harjoitustöitä: Munuaiset

Teksti: Suvi Lytsy 9b
Kuvat: Vesa Vainikainen

"Haiseeko se?"

Jokaisella ihmisellä on kaksi munuaista, mutta ihminen voi tulla toimeen yhdelläkin. Munuaisten tehtävä on puhdistaa veri kuona-aineista, kuten ureasta ja suoloista. Tutkimuksessa oli tarkoitus tutustua munuaiseen, sen rakenteeseen ja toimintaan.

Munuaisen paino.

Tutkimus suoritettiin keskiviikkona biologian tunnilla. Työvälineinä oli työalusta, käsineet, puntari, veitsi, viivoitin ja sian munuainen. Ensiksi munuainen piti laittaa alustalle. Vihkoon piirrettiin taulukko, johon merkittiin tulokset. Puntarilla mitattiin munuaisen paino ja viivoittimella pituus. Munuaisesta piirrettiin kuva vihkoon. Siten munuainen leikattiin kuin sämpylä kahtia. Sitten piirrettiin leikatusta munuaisesta kuva. Kuvaan nimettiin munuaisen osat.

Sarojen työnäyte.

Elin avautuu.

Tuloksiksi saatiin, että munuainen painoi 420g ja pituus oli 16,5cm. Munuainen oli suuri, kun vertaa ihmisen munuaiseen. Yksi munuainen ihmisellä painaa noin 150g ja on omistajansa etusormen mittainen. Veren puhdistuksessa munuaisissa syntyy virtsaa. Veri kulkeutuu munuaislaskimoa pitkin nefroniin, joka on munuaisen pienin toimintayksikkö. Munuaiskoteloon suodattuu veriplasmaa, jossa vettä, sokereita ja suoloja. Puhdistunut veri sisältää proteiineja ja verisoluja, jotka eivät suodatu. Suodattunut neste eli virtsa menee munuaistiehyeen, josta aineet ja osa vedestä imeytyvät takaisin hiussuoniin. Veri kulkeutuu munuaislaskimoon ja alaonttolaskimoa pitkin sydämeen. Muodostunut virtsa kulkeutuu virtsanjohtimea pitkin virtsarakkoon.

Avattu munuainen.

Ihmisen virtsan määrä on 1,5-2 litraa vuorokaudessa. Niillä joilla munuaiset puuttuvat joutuvat käymään veren puhdistuksessa monta kertaa viikossa. Ihminen voi pärjätä kuitenkin vain yhdelläkin munuaisella, joten toisen voi luovuttaa lähiomaiselle tarvittaessa.


Nämä piti löytää.